DAVIS CUP

Hrvatskoj u goste dolazi Ekvador

'Reći bilo što drugo osim toga da smo favoriti i da bismo trebali pobijediti bilo bi glupo. Od odgovornosti ne bježimo i očekujemo pobjedu', kaže Prpić pred borbu za četvrtfinale od 5.-7. ožujka.

ZAGREB - Hrvatska Davis Cup reprezentacija dobila je šesto uzastopno domaćinstvo. U 1. kolu Svjetske skupine 2010. hrvatskim tenisačima u goste dolazi Ekvador, povratnik u elitno društvo.

- Ne mogu se buniti, u posljednje vrijeme mi se želje u dosta velikom postotku ostvaruju. Ždrijeb nas je pomazio. Nema skrivanja, u taj meč ulazimo kao favoriti - bila je prva reakcija na ždrijeb hrvatskog izbornika Gorana Prpića.

S obzirom na to da su mogući suparnici bili Švicarska i Srbija u gostima, Ekvador je bio spominjan kao najpoželjniji suparnik, u istom rangu s Indijom. Da su kuglice, zapravo žetoni, zaista bili na našoj strani, može se zaključiti i po izboru domaćinstava. Prvo nam je dodijeljeno domaćinstvo protiv Ekvadora, a potom i u četvrtfinalu, ako se u njemu sretnu Hrvatska i Srbija.

- Teško je moglo biti bolje, iako treba meču pristupiti i odraditi ga profesionalno. Sigurno je da ćemo igrati u dvorani i da nećemo igrati na zemlji, jer je Ekvadorcima to najbolja podloga. Pitanje je samo hoćemo li postaviti bržu ili sporiju tvrdu podlogu - kaže hrvatski broj 1 Marin Čilić koji je prošle godine u Cincinnatiju izgubio od Nicolasa Lapenttija.

- Nije ga jednostavno pobijediti. Zato moramo biti oprezni.

Snaga Ekvadora počiva na braći Lapentti, 33-godišnjem Nicolasu (ATP - 140.) i 26-godišnjem Giovanniju (ATP - 216.). U Svjetsku skupinu vratili su se nakon devet godina pobjedom u Brazilu. Rezultat je iznenađujući, ali ni blizu senzaciji koju su priredili 2000. u kvalifikacijskom meču, kad su na wimbledonskoj “jedinici” svladali Veliku Britaniju (3-2), a tada 17-godišnji Giovanni Lapentti postao junakom okrenuvši 0-2 u odlučujućem meču protiv Arvinda Parmara.

Hrvatska je na istom terenu odigrala posljednji gostujući meč, 2007. u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu. Bio je to i posljednji hrvatski poraz do polufinalnog sraza s Češkom. Ispune li očekivanja i pobijede Ekvador, hrvatskim tenisačima smiješi se spektakularan četvrtfinale.

- Bit će to prava poslastica, bilo da budemo domaćini Srbiji ili ako budemo gostovali u Americi - zaključio je Čilić.

HTS u sljedećih mjesec dana mora odlučiti u kojem će se gradu igrati protiv Ekvadora, a ne bi bilo loše da misle i korak unaprijed, pa odmah odrede i mogućeg domaćina za sraz sa Srbijom (9. - 11. srpnja). Naš je prvi prijedlog Split, a drugi Zadar.

Davis Cup, ždrijeb 1. kola Svjetske skupine za 2010.:



Španjolska (1) - Švicarska

Francuska - Njemačka (8)

Rusija (4) - Indija

Švedska - Argentina (5)

Hrvatska (6) - Ekvador

Srbija - SAD (3)

Čile - Izrael (7)

Belgija - Češka (2)

Federer u goste Nadalu



Španjolska - Švicarska najjači je par 1. kola Davis Cupa u 2010.

- Kakav par. Potpuno sam smetnuo s uma da se to može dogoditi - bio je komentar hrvatskog izbornika Gorana Prpića.

Naši istočni susjedi već treću godinu zaredom dobivaju iznimno teškog suparnika. No, za razliku od prošle dvije godine, kad je Srbija gostovala u Rusiji i Španjolskoj, sljedeće će ugostiti Amerikance. (gg)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:35