OKONČALA KARIJERU

Kostanić Tošić: Nikada se nisam isticala, možda je u tome problem

Povukla se u svom stilu, tiho i bez mnogo pompe. Jele je završila karijeru koja vas neće ‘baciti na leđa’, ali zaslužuje poštovanje
 AFP

ZAGREB - Najbolja lijeva ruka hrvatskog tenisa nakon Ivaniševićeve više neće udarati po loptici na profesionalnim turnirima. Jelena Kostanić Tošić odigrala je u New Yorku posljednje dvije utakmice. I više nego pristojan poraz od 19. igračice svijeta Shahar Peer, kojoj je imala 5-3 u drugom setu, stavio je točku na “i” Jelenina profesionalnog puta. Jedanaest godina karijere htjela je dostojno zaključiti, a u New Yorku je izgledala i više nego pristojno.

- Šteta zbog ždrijeba, ali drago mi je da sam posljednji pojedinačni meč odigrala jako dobro, i to protiv Top 20 igračice. Pripremala sam se nekoliko mjeseci, ali samo koliko mi je otprije ozlijeđeni vrat dopustio - rekla je Jelena.

Splićankine su rezultate, i danas kada je odlučila da je vrijeme za neke druge stvari, mnogi skloni podcijeniti. Istina, odlična juniorska karijera u jakoj generaciji ( Henin, Petrova, Dementijeva, Srebotnik...) okrunjena naslovom na Australian Openu 1998. godine najavljivala je i bolje rezultate u seniorskoj konkurenciji. Ipak, 32. mjesto na svijetu, tri WTA finala i osam naslova u parovima daleko je od materijala za podsmjehivanje.

- Ne mogu sama procijeniti kakva je percepcija moje karijere, ali bilo bi mi žao kada bi ljudi zaista mislili da nisam ništa napravila. Možda je to zato što se nikada nisam posebno isticala.

U jednom trenutku karijere činilo se da bi ozbiljnije posvećivanje parovima i odabir stalne partnerice bio dobar izbor.

- Uvijek bih se onda pitala što bi bilo sa singlom, a i nije to 32. mjesto tako loše...

Dapače, rekli bismo, pogotovo iz perspektive današnjega hrvatskog ženskog tenisa! Kroz primjer Petre Martić, još jedne Splićanke s rukom koja može sve, ali nikako da počne pobjeđivati u kontinuitetu, vidimo koliko je teško doći i do Top 50. Jelena je u društvu najboljih trajala godinama i zbog toga zaslužuje respekt.

Jelena Kostanić Tošić

datum rođenja: 6. srpnja 1981.

postala profesionalka: srpanj 1999.

omjer pobjeda i poraza: 328-260

WTA naslova (pojedinačno): 0

WTA naslova (parovi): 8

najbolji WTA plasman (pojedinačno): 32.

najbolji WTA plasman (parovi): 30.

završavala u Top 50: 2 puta

završavala u Top 100: 6 puta

zarada: $1,554,292

Sva Jelenina WTA finala

Helsinki 2003. - Anna Smashnova (Isr) 6-4 4-6 0-6

Pattaya 2006. - Shahar Peer (Isr) 3-6 1-6

Bangalore 2006. - Mara Santangelo (Ita) 6-3 6-7(5) 3-6

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:41