PRIPREME ZA SEZONU

Marin Čilić: Osjećam da pripadam vrhu

'Nisam tražio drugog trenera, ali razmišljao sam što i kako dalje. Dajem nam još vremena skupa, ne mogu reći koliko, je li to nekoliko mjeseci ili godina, ali vjerujem da nisam sve izvukao iz Boba'
 AP

Dok teniska sezona hibernira, najbolji igrači svijeta kreću s rudarskim poslom. Roger Federer je to možda shvatio malo predoslovno zakopavši se do vrata u maldivski pijesak, ali ostali su manje-više započeli s ozbiljnim pripremama za 2013. godinu.

Marin Čilić nije iznimka. Nakon osmodnevnog odmora u Međugorju odradio je prve teniske satove, “čisto da ne zaboravim kako reket izgleda”, ali i, trenutačno mnogo važnije, kondicijske treninge. Radoholičar u njemu veseli se onome što je prošle sezone morao propustiti zbog ozljede koljena.

Napokon zdrav

- Napokon mogu ući u pripreme bez kočnice. Obožavam taj osjećaj! Tijekom cijele sam prošle sezone posvećivao pozornost koljenu, tretirao ga nakon napora, pazio da ga ne preopteretim... Zato se sada toliko veselim treninzima bez problema - najavio je Marin uoči odlaska na sponzorsko druženje u Kinu.

Krajem tjedna dalekoistočnu frontu mijenja talijanskom, iz Pekinga će na “rudarenje” u San Remo. I dalje se najbolje osjeća u rukama Boba Bretta, iako priznaje da je na kraju sezone obavio rundu autoispitivanja.

- Nisam tražio drugog trenera, ali razmišljao sam što i kako dalje. Dajem nam još vremena skupa, ne mogu reći koliko, je li to nekoliko mjeseci ili godina, ali vjerujem da nisam sve izvukao iz Boba. Može mi jako puno pomoći u taktičkoj pripremi mečeva jer sjajno razumije igru i odlično poznaje najbolje igrače svijeta, a na meni je da to napokon naplatim.

Dok Marin inzistira na taktičkoj pripremi kao ključu napretka i povećanju broja pobjeda nad top 10 tenisačima, mnogi bi voljeli vidjeti ozbiljne zahvate u igri, posebice na servisu i agresivnosti.

- Nemojte misliti da ja to ne vidim. Kada gledam svoje mečeve, i sâm ponekad poludim. Često bih se pogurnuo naprijed ili ubacio pokoji servis više. Opet, kada sam na terenu, donosim odluke prema osjećaju, a on me najčešće ostavlja na osnovnoj crti.

Što brže u prvih 10

Rad na promjeni navika je dugotrajan, a Čilić tvrdi da polako vidi plodove. Mogu li ga ti koraci naprijed pogurnuti prema top 10 društvu?

- Ako sljedeće sezone to ne ostvarim, i to najkasnije zaključno s američkom proljetnom turnejom, Indian Wellsom i Miamijem, smatrat ću to neuspjehom. Do tada ništa ne branim, a razlika u odnosu na desetog Gasqueta je samo 300 bodova. Osim toga, želim se s 50 pobjeda plasirati na završni turnir osmorice. Osjećam da pripadam tom vrhu. Ako Ferrer i Tipsarević, igrači koje jako cijenim jer izvlače 200 posto iz svojeg tenisa, mogu živjeti među prvih 10, onda i ja moram biti tamo.

Marin tvrdi da Španjolac i Srbin izvlače maksimum, a nama se čini da je on daleko od faze u kojoj koristi svoj puni potencijal.

Nisam ni na 80 posto

- I ja osjećam da u meni ima još barem 20 posto neiskorištenih kapaciteta. To je neki Marin koji živi u sjeni i čim pronađem tu sjenu, mogu očekivati velike stvari.

U 2012. velike stvari, povratak među elitnu desetoricu, najavljuje vrlo brzo. S obzirom na raspored koji je složio (Chennai, Australian Open, Davis Cup, Zagreb, Memphis, možda Delray Beach, Indian Wells i Miami), do kraja ožujka bi se morao vratiti tamo gdje mu je mjesto. I onda bi početkom travnja, ako u Torinu prođu Talijane, dobio priliku vratiti tenis u Hrvatsku.

- Naježim se kada pomislim na Davis Cup i mogućnost da ugostimo Španjolce, daj Bože s Nadalom. To je prilika koju hrvatski tenis ne smije propustiti, od toga bi se morao napraviti spektakl - poručio je Čilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:54