ROLAND GARROS

Nadal juriša na Borga, Federer optimističan

Nitko nije osvojio pet uzastopnih naslova u Roland Garrosu, a Rafael Nadal to želi i može napraviti

ZAGREB - Dva tjedna od danas saznat ćemo koji dijelovi povijesnih teniskih knjiga će dobiti dodatak. Hoće li Rafael Nadal srušiti Björna Borga s kojim se prošle godine izjednačio po broju uzastopnih naslova u Roland Garrosu? Hoće li Roger Federer opet prolijevati suze radosnice i slaviti popunjavanje Grand Slam kolekcije? Ili će, pak, netko treći “pokvariti” finale koji već posljednje tri godine gledamo u Roland Garrosu i Wimbledonu?

Nadal je stigao u Pariz s porazom iz finala Madrida, ali to nimalo nije narušilo njegov optimizam.

- Jako sam zadovoljan sa zemljanom sezonom. Osvojio sam Monte Carlo, Rim i Barcelonu, igrao finale u Madridu. Sezona je bila gotovo perfektna - rekao je Nadal u predvečerje novog pariškog pohoda te tako poslao poruku svim konkurentima.

Kad bi netko imao statistiku kakvom se može pohvaliti Rafa, imao bi argument za bahatost. No, Rafa nije takav. On i dalje ne gleda dalje od 1. kola.

- Jedini pritisak koji osjećam je pritisak dobre igre. To je i moj jedini zadatak: odigrati dobro pa ćemo vidjeti kamo će me to dovesti.

Zasad je to bilo dovoljno za četiri naslova, 28-0 u Roland Garrosu.

- Nije zastrašujuće, ali strašno poštujem sve što je Rafa napravio u karijeri - priznat će Roger Federer koji baš zbog Nadala nije uspio ponoviti ono što su dosad učinili samo Donald Budge (1938.) i Rod Laver (1962. i 1969.) - spojili četiri najveća u istoj godini.

Lovac na Grand Slam u 2009. postao je Nadal i sve je više onih koji vjeruju da će 22-godišnji Španjolac na konačnom podvlačenju crte imati više argumenata od Federera za naslov “najvećeg svih vremena”. Jer, Federer je na pragu 28. rođendana, oženio se i postat će otac, a muževi i očevi su zadnjih godina rijetko osvajali Grand Slam trofeje. Zadnji je bio Andre Agassi 2003. u Melbourneu.

Agassi je Federerova nada i smjernica. Deset godina je prošlo otkako je u Parizu kompletirao Grand Slam kolekciju. Njemu je bilo lakše, jer u to doba nije bilo dominantnog igrača na zemlji kao što je danas Nadal. No, u Federeru je nakon Madrida opet buknuo požar nade koja je do tada samo tinjala i prijetila zgasnuti.

- U Madridu sam shvatio sam da ću imati priliku budem li igrao dobro, da se Nadala može pobijediti. Priča je ista. Uvijek sam jedan od favorita i izgledi su mi isti kao posljednjih godina - tvrdi Federer.

Jedan od najvećih problema na koje bi trebao naići do finala je Novak Đoković, po rezultatima u 2009. neslužbeni broj 2 na zemlji.

- Osjećam da igram bolje nego prošle godine. Osjećam da sam sve bliže Nadalu. Još mi nedostaje jedan poen. Dobro, to je pojednostavljena varijanta.

Pojednostavljene ili ne, to su činjenice. Nakon polufinala u Madridu dobio je kompliment koji mu je puno značio.

- Prišao mi je Carlos Moya i rekao da je to najbolji meč na zemlji u tri seta što ga je gledao.

Nesreća Nadalovih suparnika je što se u Parizu igra na tri dobivena seta, a takav meč na zemlji Rafa još nije izgubio. Sad je na 45-0, a samo je dvaput morao igrati peti set, oba puta u finalu Rima: 2005. protiv Corije i 2006. protiv Federera. U Roland Garrosu još nijednom. E, pa sad vi vidite tko je u većoj opasnosti: Borg od Nadala ili Nadal od Federera, Đokovića, Murrayja, Verdasca...

Stiglo je Dinarino doba



Tenisačice nemaju svog “Nadala”. Justine Henin otišla je u mirovinu još prošle godine i ostavila brisani prostor iza sebe. Ona je jedina tenisačica koja je svojom nadmoći mogla konkurirati Nadalu. Prošle je godine njen odlazak najbolje iskoristila Ana Ivanović. Osvajanje Kupa Suzanne Lenglen donijelo joj je i uspon na vrh ženskog tenisa. Samo je finale može spasiti ispadanja iz Top 10, a do prije tjedan dana bila je ozlijeđena.

- Sad sam zdrava, dobro se osjećam i mislim da imam dobre izglede.

Isto razmišlja još nekolicina tenisačica, među njima i sestre Williams, koje su jedini obiteljski finale u Parizu odigrale 2002. Pobijedila je Serena.

- Tu sam da bih igrala i borila se za naslov. Ove godine nemam što izgubiti - tvrdi pobjednica Australian Opena.

U finalu je pobijedila Dinaru Safinu, koja je prošle godine i u Parizu stigla do meča za naslov. Nedostaje joj još zadnji korak, iako je i s ovim rezultatima najbolja na svijetu, štogod tko mislio o tome. Uostalom, njeni su argumenti trofeji iz Rima i Madrida.

- Ako nastavim igrati kao što sam igrala u zadnja tri tjedna, izgledi su mi jako dobri. Želim ostati koncentrirana i razmišljati korak po korak.

Vrijeme je za najveći trofej. Jedino tako će prestati priče o nezasluženom broju 1. Čak će i Serena morati “pojesti ono što je rekla”, a Dinari bi to mogla biti druga najveća satisfakcija. Jednu je već dobila - Maratov respekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:59