U VELIKOM ŠOKU

NEMA MILOSTI ZA MARIJU ŠARAPOVU Stigla je drastična kazna za lijepu rusku tenisačicu

 Jayne Kamin-Oncea/Getty

Ruska tenisačica Marija Šarapova suspendirana je na dvije godine zbog pozitivnog nalaza na zabranjenu supstancu meldonij na Australian Openu.

Odluku je donijelo nezavisno tročlano vijeće pri ITF-u (Međunarodna teniska federacija). U njihovom objašnjenju kazne stoji kako Šarapovoj nije bila namjera da vara sustav, ali da 'jedina snosi odgovornost' za pozitivan nalaz.

"Dok je tribunal ispravno zaključio da nisam namjerno povrijedila antidopinška pravila, ne mogu prihvatiti nepravednu suspenziju u trajanju od dvije godine. Tribunal kojeg je izabrao ITF složio se da nisam namjerno ništa pogriješila, a opet traže da ne igram tenis dvije godine. Odmah ću se žaliti na ovakvu presudu CAS-u", stoji u priopćenju ove 29-godišnje tenisačice, bivše najbolje igračice svijeta i peterostruke Grand Slam pobjednice.

Šarapova je uzimala meldonij od 2006. godine, ali se ta supstanca našla na nedozvoljenoj listi od 1. siječnja ove godine. Ruska tenisačica je priznala uzimanje meldonija, a pravdala se kako nije znala da je na 'crnoj listi', no ITF nije imao milosti.

ITF je objavio kako kazna počinje teći od 26. siječnja, što znači da bi se Ruskinja trebala vratiti na teren u veljači 2018.

Meldonij koriste kao lijek ljudi koji imaju teškoća s dijabetesom i srčanim tegobama. Legalan je u Rusiji, Latviji, Ukrajini, Moldaviji, Bjelorusiji, Azerbajdžanu, Armeniji i nekim drugim zemljama, ali nema odobrenje američke agencije za hranu i lijekove FDA za upotrebu u SAD-u. Svjetska antidopinška agencija WADA otkrila je 'dokaze da neki sportaši koriste lijek kako bi povećali svoje performanse'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46