EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

'PIJEM KAVU KOD SEINFELDA, IGRAM TENIS S COURIEROM, RADIMU NBA LIGI' Ančićev američki san

U svojoj postteniskoj fazi Ančić je završio Pravni fakultet u Splitu, odradio je pripravnički staž i položio pravosudni ispit u Zagrebu, a u srijedu će magistrirati na Columbiji
 Mario Lišanin/CROPIX

Vijest da je Mario Ančić dobio posao u pravnom uredu NBA lige u hipu je obišla svijet.

Ančićeva karijera pravnika postaje sve zanimljivija i atraktivnija, gotovo kao njegova teniska priča u kojoj je ostvario sjajne stvari: bio je sedmi tenisač svijeta, osvojio je brončanu olimpijsku medalju (u paru s Ivanom Ljubičićem), bio je pobjednik Davis Cupa, polufinalist Wimbledona, pobjeđivao je Rogera Federera i druge asove svojeg vremena, bio je naš najbolji tenisač poslije Gorana Ivaniševića, i sve to prije 27. godine kad je morao završiti s tenisom zbog mononukleoze.

U svojoj postteniskoj fazi Ančić je završio Pravni fakultet u Splitu, odradio je pripravnički staž i položio pravosudni ispit u Zagrebu, a u srijedu će magistrirati na newyorškom sveučilištu Columbia. Taj zadnji čin može se usporediti s osvajanjem Grand Slama jer Columbia je jedno od najprestižnijih američkih sveučilišta, članica Ivy League.

Nakon Columbije novi izazov za 29-godišnjeg Ančića posao je u NBA ligi.

- Moj posao u NBA ligi ispao je velika senzacija - nasmijao se Ančić javivši nam se iz New Yorka.

Komentirajući vijest o tome da je izabran između tisuću kandidata da radi u pravom odjelu najjače košarkaške lige na svijetu mogao se osjećati kao onda kad je prvom kolu Wimbledona kao 18-godišnji debitant s centralnog terena isprašio Rogera Federera, kojeg poslije toga nitko neće dobiti punih šest godina.

- OK, znam, to je ipak NBA liga. Da sam se zaposlio u PwC-u (PricewaterhouseCoopers op.a.), ne bi bila tolika senzacija. Ali ipak, radi se samo o pravničkom poslu koji je većinom vezan uz trgovačko pravo - skromno dodaje Ančić.

- To je nešto što me zanima, a opet je blizu sporta. NBA liga za mene je veliki izazov jer tamo rade zaista vrhunski odvjetnici i pravnici, top stručnjaci svih profila. Zapravo, ne bih smio previše govoriti o tome jer posao u NBA-u ima stavku o poslovnoj tajni. Ali mogu reći da sam prezadovoljan što ću dobiti priliku raditi u takvoj organizaciji - napominje Mario.

Susret s Đokovićem

Ančić će početi s radom 3. lipnja u pravnom uredu NBA lige u New Yorku. Ima još nešto što ga posebno raduje kad je u pitanju novi posao.

- Neću se žaliti ako ovaj posao uključuje i dobre ulaznice za utakmice NBA lige - kaže nam Ančić.

Veliki je fan NBA-a i navijač Boston Celticsa, a otkad živi u New Yorku redovito odlazi na košarkaške utakmice.

- Stanujem na Manhattanu pa su mi blizu Knicksi i Netsi i stvarno sam koristio svaku prilku da odem pogledati neku utakmicu. Kad krene doigravanje, onda je to posebna atmosfera. Bio sam kad su igrali New York i Boston i jako me se dojmilo, to stvarno treba doživjeti. Inače sam navijač Bostona. Sjedio sam među navijačima Knicksa, na glavi sam imao Celticsovu šiltericu i stalno sam gledao hoće li mi nešto doletjeti u glavu zbog toga. Veliko je rivalstvo između dva kluba, nešto kao kod nas između Hajduka i Dinama, ali se ne iskazuje na negativan način. Vlada drugačija atmosfera nego na nogometnim stadionima u Europi - objašnjava Mario.

Ančić se okrenuo košarci, profesionalno, ali i kao navijač. A što je s tenisom?

- Imam problema s leđima, tako da pokušavam igrati, ali ne toliko često. Posebno zbog obveza na faksu nisam bio redovit. Ponekad zaigram protiv Jima Couriera, on živi u New Yorku, izbornik je reprezentacije SAD-a. Columbia ima dobar sveučilišni tim, ali više sam im mogao pomoći savjetima nego igrom. Lani sam bio na US Openu u jednoj drugačijoj ulozi, gledatelja, a napravio sam izlet do Miamija da bih se javio našim tenisačima. Tamo sam sreo i Đokovića i društvo, tako da je to moj izravni kontakt s tenisom - kaže Mario.

U New Yorku su Ančićevi roditelji, otac Stipe i mama Nilda. Došli su na promociju Marijeva magisterija. Brat Ivica je u Dubaiju, a sestra Sanja je između Zagreba i Švicarske. Nekad obitelj tenisača, a danas uspješnih poslovnih mladih ljudi.

- Roditelji su prvi put ovdje, tako da zajedno uživamo u razgledavanju. I za mene je New York potpuno drugačiji u odnosu na vrijeme kad sam dolazio kao tenisač. Tad nisam imao previše vremena vidjeti i doživjeti grad izvan Flushing Meadowsa. New York je stvarno fascinantan, nudi toliko mogućnosti i moj je izbor kad razmišljam o nekoj bližoj budućnosti - napominje Mario.

Dok je studirao na Columbiji, Ančić je unajmio stan na 127. ulici na Manhattanu. Živio je s cimerom, studentom iz Pariza, i trudio se živjeti običnim studentskim životom.

Magisterij prava na Columbiji bio je izuzetno zahtjevan, tako da se izvan kampusa Ančića najčešće moglo susresti u restoranu Tom’s koji je na pola puta između njegova stana i sveučilišta.

Godišnji odmor u Splitu

- To je zgodno jer se radi u restoranu iz televizijske serije ‘Jerry Seinfeld’. Tamo sam često znao otići na doručak i kavu - ispričao nam je Ančić.

Kaže da se ugodno osjeća u New Yorku.

- Bilo mi je izvrsno dok sam studirao. Sad ulazim u drugu fazu, kada ću početi raditi za NBA ligu. Svaka promjena donosi nove izazove. To što sam bio tenisač puno mi je pomoglo jer sam upoznao puno ljudi. Puno njih iz New Yorka već sam nagovorio da dođu u Hrvatsku. Ali kad je o poslu riječ, teniska karijera ne igra puno. Svi kažu, OK, to je super, ali ajmo vidjeti što možeš i znaš raditi - poručuje bivši tenisač, friški magistar prava i zaposlenik NBA lige.

U Split će se Mario Ančić vratiti tek nakratko u kolovozu kako bi ondje proveo dvadesetak dana godišnjeg odmora, a New York je njegov novi dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:49