NA CRNOJ LISTI

Teške optužbe iz Švedske: Čilić i Karlović namještali?

Švedske novine SvD i Expressen donose priču kako su hrvatski tenisači Marin Čilić i Ivo Karlović pod sumnjom da su među ukupno 41 igračem koja su sudjelovala u namještanju mečeva

Isti izvor objavio je kako zapravo postoje dvije kategorije; u prvoj, u kojoj su igrači pod istragom, nalazi se 14 tenisača i šest tenisačica, dok je u drugoj grupi, koji su pod sumnjom i u kojoj su i hrvatski tenisači, našlo ukupno 15 igrača i šest igračica. Hrvatske tenisače Čilića i Karlovića, koji su na listi sumnjivih, jedinica za teniski integritet pozorno prati.

Ovog tjedna igra se turnir u Stockholmu, a upravo je jedan s popisa sumnjivih tenisača izgubio u prvom kolu od puno niže rangiranog protivnika, dodaje švedski list.

U sezoni se odigra oko 4000 mečeva, od kojih više od 50 dolazi pod sumnju da je namješteno. No, doživotnu zabranu igranja tenisa zbog namještanja mečeva do sada su dobila samo dvojica tenisača, Srbin David Savić te Austrijanac Daniel Koellerer.

- Šokiran sam, ne znam što bih rekao. Previše obožavam ovaj sport da bih karijeru ugrozio na tako glup način. Veću glupost u životu nisam čuo. Navoditi ovakve stvari bez dokaza je kriminalno. Moj prvi idući korak bit će da kontaktiram ATP kao krovno tijelo muškog tenisa i vidim što će mi reći. Ovo mi je motiv da protiv slabijih igrača igram još bolje - kazao je Čilić.

Lista osumnjičenih tenisača i tenisačica ima 41 ime, a podijeljeni su u dvije skupine, na “crnoj listi” su oni koji su pod velikom sumnjom i koje se temeljito istražuje, a u drugoj skupini su oni pod blažom prismotrom, među potonjima su i Čilić i Karlović.

- Namjesti se oko 50 mečeva godišnje - kazao je John Nilsson iz kladioničarske kuće “Betfair”, koja s ITF-om surađuje u suzbijanju kladioničarske mafije.

Igrači se istražuju po dvije osnove, u prvom slučaju ako je netko prijavio meč kao sumnjiv, u drugom ako su se u određenom meču pojavila čudna kretanja koeficijenata na kladionicama.

- Ludovanje koeficijenata je vrlo lako primijetiti - kazao je John Nilsson iz “Betfaira”, koji tvrdi da je namještenih mečeva ipak manje nego ranije.

- Od 4000 mečeva godišnje, njih pedesetak je namješteno. No, vjerujem i kako čelnici u svjetskom tenisu namjerno neke prekršaje guraju pod tepih kako bi im sport izgledao čist - vjeruje Nilsson.

IGRAČI POD ISTRAGOM



Janko Tipsarević (Srb), Michael Llodra (Fra), Nikolaj Davidenko (Rus), Tejmuraz Gabašvili (Rus), Victor Crivoi (Rum), Christophe Rochus (Bel), Philipp Kohlschreiber (Njem), Potito Starace (Ita), Andreas Seppi (Ita), Fabio Fognini (Ita), Oscar Hernandez (Špa), Jevgenij Korolev (Rus), Filippo Volandri (Ita), Wayne Odesnik (JA), Victoria Azarenka (Blr), Agnieszka Radwanska (Polj), Sara Errani (Ita), Maria Kiriljenko (Rus), Katerina Bondarenko (Ukr), Francesca Schiavone (Ita).

SUMNJIVI:

Marin Čilić (HRV), Ivo Karlović (HRV), Brian Dabul (Arg), Somdev Devvarman (Ind), Steve Darcis (Bel), Flavio Cipolla (Ita), Viktor Troicki (Srb), Eduardo Schwank (Arg), Jeremy Chardy (Fra), Simone Bolelli (Ita), Lukasz Kubot (Polj), Carlos Berlocq (Arg), Igor Kunjicin (Rus), Andrei Golubev (Rus), Alex Bogomolov (SAD), Flavia Pennetta (Ita), Roberta Vinci (Ita), Virginie Razzano (Fra), Romina Oprandi (Ita), Dominika Cibulkova (Slk), Eleni Daniilidou (Grč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:01