IMA PODRŠKU VEĆINE REGIJA

TKO ĆE VLADATI HRVATSKIM TENISOM? Kao kandidati se spominju i šef HNS-a i guverner HNB-a, ali favoritkinja je poduzetnica koja je preživjela i atentat

 
Najbolji hrvatski tenisači Marin Čilić i Borna Ćorić te Nikolina Babić (u sredini)
 CROPIX/REUTERS/Getty images

Turbulencije kroz koje Hrvatski teniski savez prolazi već mjesecima, pa i godinama, ovih dana doživljavaju svoj vrhunac. Predsjednik Franjo Luković podnio je neopozivu ostavku, 25 članova Skupštine HTS-a potpisalo je zahtjev za sazivanjem Izvanredne skupštine, a najkasnije 5. travnja krovno tijelo hrvatskog tenisa trebalo bi dobiti novog čelnika ili čelnicu.

Prestrastven navijač

Povijest međusobnih obračuna na relaciji Hrvatskog i Zagrebačkog teniskog saveza, u koji su se u međuvremenu uključile i ostale regije, danas izgleda kao soft verzija meksičke sapunice. Geneza sukoba duga je i složena, ali intenzivirana je krajem prošle godine, nakon rješenja Ministarstva uprave o nelegalnosti Statuta.

Iz razgovora s nekim članovima Upravnog odbora i Skupštine, koji su htjeli ostati neimenovani, slušamo poznate priče da je Savez godinama funkcionirao tako da su neistomišljenici gurani u stranu, a u zadnje vrijeme odluke su se donosile na rubu zakona. Gruda koja je zakotrljala lavinu bio je Lukovićev sukob s Nevenom Nakićem, predsjednikom Regije Dalmacija.

Budući da se, naime, Nakić nije slagao s načinom upravljanja, Luković je na skupštinu 28. prosinca uvrstio točku o njegovoj smjeni. Uz bizarno objašnjenje: Nekić je previše strastveno navijao za Franka Škugora tijekom Davis Cup okršaja između Hrvatske i Španjolske u Osijeku.

Pokušaj smjene nije uspio, a u roku od nekoliko dana uz Nekića i Dalmaciju stale su ostale regije, dakako i Zagrebački teniski savez čijim je predstavnicima ulaz na skupštinu zabranjen još prije dvije godine. Postalo je jasno da je opozicija preglasna, a okidač za ostavku bilo je prikupljanje potpisa za Izvanrednu skupštinu, potaknuto činjenicom da više od dva mjeseca nakon rješenja Ministarstva, HTS nije reagirao i sazvao novu skupštinu na kojoj bi se ispočetka birao Statut i tijela saveza.

Zahtjevan posao

Ukratko, da Luković nije otišao sam, sasvim sigurno bio bi smijenjen. Njegovim odlaskom počinje i veliko preslagivanje u savezu, u kojem će po svemu sudeći zapuhati novi vjetrovi. Otići će izvršni direktor Miroslav Zečić koji je dosad u rukama držao sve konce, a kuloari naveliko bruje o mogućim kandidatima za predsjedničku funkciju. Slavonija gura Ivana Vrdoljaka, šefa Hrvatske narodne stranke, a neki su već ranije predlagali guvernera HNB-a Borisa Vujčića, inače strastvenog tenisača.

Ipak, s obzirom na njegovu funkciju, teško je zamisliti da bi se Vujčić mogao prihvatiti takvog posla, koji je još kompliciraniji zbog situacije s Nacionalnim teniskim centrom. Naizgled najveće izglede zasad ima Nikolina Babić (45), koja nam je i sama potvrdila da se želi kandidirati i postati prva predsjednica HTS-a. I otkrila da već uživa podršku pet od šest regija.

- Bila bi mi čast raditi za tenis i dobrobit svih koji se njime bave, tim više što sam i sama bivša sportašica, igrala sam rukomet. Kako su mi se djeca bavila tenisom, imala sam priliku upoznati puno roditelja, između ostalih i tenisača koje su nastupali za reprezentacije i ući u problematiku.

Lov na sponzore

Rođena Čakovčanka je poduzetnica i članica Upravnog odbora u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ali nikad nije obnašala funkcije u tenisu. Ipak, definirat će glavne ciljeve na koje se planira usredotočiti ako je izaberu.

- Trebali bismo se manje koncentrirati na predsjednika i upravu, a više na tenis. Na razvoj regija i mladih igrača, poboljšanje infrastrukture i spašavanje Nacionalnog teniskog centra. Dosta je podjela, vrijeme je za sinergiju. Ne zanima me povijest, samo budućnost i stvaranje boljih uvjeta za sve koji se bave tenisom - ističe Nikolina Babić.

Manjak upravljačkog iskustva u tenisu mogao bi joj biti nedostatak, no Savezu je danas ionako potrebniji menadžer koji će dovući sponzore, riješiti problem NTC-a koji je odnedavno u postupku likvidacije, i smiriti uskovitlanu prašinu u hrvatskom tenisu. Tko se još želi uhvatiti u koštac s tim izazovima, saznat ćemo vrlo brzo.

Prije deset godina sa sinom je preživjela pokušaj ubojstva

Nikolina Babić rođena je 13. studenoga 1972. u Čakovcu, magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i danas je direktorica tvrtke Pana koja se bavi proizvodnjom drvenih i drvo-aluminijskih prozora, vrata i podova. Kao članica HDZ-a, krajem 2016. kratko je bila i zastupnica u Hrvatskom saboru kao zamjena za stranačkog kolegu Darka Horvata.

Njezin otac Alojzije Sobočanec istaknuti je gospodarstvenik, a Babić je široj javnosti postala poznata 2008., kada je preživjela pokušaj ubojstva. Dok se vozila autom, na nju i malodobnog sina je dva hica iz pištolja ispalio Čakovčanin Marko Taradi. Tijekom istrage je potvrdio sumnje da ga je na to natjerao poduzetnik Miljenko Crnčec koji je sa Sobočancima bio u dugogodišnjoj svađi. Crnčec je 2014. izvršio samoubojstvo, a Taradi je kasnije nepravomoćno osuđen na pet godina i dva mjeseca zatvora. (V.Z.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:55