NOGOMETNI STATUTI

Uefa nas zbog akcije Uskok-a sigurno neće izbaciti s Eura!

Drago Sopta

Članak 7, stavak 2 Statuta Fife propisuje da nogometna tijela saveza zemalja članica moraju biti samostalna i birana bez pritisaka trećih strana, a u suprotnim ih krovna (Fifa) ili kontinentalna (u našem slučaju Uefa) tijela neće priznati.

- Fifa i Uefa djeluju koordinirano, a nepoštovanje Fifinih odluka povlači sa sobom suspenziju te, kao krajnju mjeru, izbacivanje iz članstva - potvrđuje Ivančica Sudac, voditeljica Međunarodnog odjela HNS-a, i objašnjava koji je redoslijed mjera:

- U slučaju nepravilnosti, Fifa prvo šalje upozorenje, zatim šalje promatrače, nadzire situaciju i tek ako se povreda njenih načela nije u razumnom roku ispravila, reagira suspenzijom.

U našem okruženju prošlo je proljeće bio suspendiran Nogometni savez BiH koji je odbijao umjesto tročlanog Predsjedništva izabrati jednog čelnika Saveza. Osnovan je Odbor za normalizaciju pod vodstvom Ivice Osima, i u svibnju, upravo da reprezentacija BiH u lipnju može nastaviti kvalifikacije, suspenzija je ukinuta.

Makedonska je vlada početkom 2007. zatvorila urede Makedonskog saveza. Predsjednik Saveza obratio se za pomoć Uefi i Fifi, koje su žurno poslale opomenu i zaprijetile sankcijama ako se ne prestane s političkim pritiskom. Albanski savez bio je suspendiran gotovo dva mjeseca 2008. zbog “teškog političkog upletanja” vlasti u rad Saveza, državno tijelo tražilo je postotak od TV prava i tek kad je ta odluka opozvana, suspenzija je ukinuta.

Izdvajamo