VRATILI SE HEROJI

VIDEO, FOTO Osvajači medalja slavili na Trgu! Samir Barač: 'Mala smo zemlja za velike stvari'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2012. u 09:00

Vaterpolisti, Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz, veslači, rukometaši i Lucija Zaninović bili su i kod premijera. 'Ajme, ruka mi je otpala od ovolikog rukovanja, svi imate jači stisak od mene', rekao je Milanović

NOVO>>> 17:32 Nakon primanja u Vladi RH osvajači olimpijskih odličja spustili su se na Trg bana Josipa Jelačića, gdje su se u vrlo kratkom, 15-minutnom programu zahvalili okupljenim navijačima na potpori, a u ime rukometaša Zagrepčanima se zahvalio Ivano Balić.

Nakon hrvatske himne, u čast rukometaša navijači su otpjevali 'njihovu' himnu - 'Morsku vilu'.

Za vaterpoliste je pozdravni govor imao trener Ratko Rudić, a svaki od ostalih olimpijaca u dvije rečenice također su se zahvalili okupljenom mnoštvu na podršci. Kapetan zlatnih vaterpolista Samir Barač poručio je: 'Mala smo zemlja za velike stvari'. Izbornik vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić rekao je kako je siguran kako će se Hrvatska s idućih Olimpijskih igara vratiti s još više medalja te još više razveseliti svoje navijače.

Okupljeni su za vaterpoliste otpjevali pjesmu Miše Kovača, 'Poljubi zemlju'.

16:12 - Premijer Zoran Milanović, potopuno opušteno i u ležernom izdanju primio je u Banskim dvorima osvajače olimpijskih odličja.

- Ajme, ruka mi je otpala od ovolikog rukovanja, svi imate jači stisak od mene. Iako sam premijer, kao sportaš amater cijeli život, jako dobro znam koliko je teško ostvariti uspjeh, a u vašem poslu nema nikakvih ili ima jako malo novaca. Od sporta vam ostaje samo slava, osim rijetkim iznimkama. Zato ćemo do kraja provesti donošenje naknade za osvojene medalje jer ovo što radite je itekako mjerljivo. Kao Hrvat osjećam se ponosno u inozemstvu jer svi mi trebamo biti svjesni svoje sportske veličine iako smo mala nacija. Ja nemam nikakve komplekse, nemorate ih imati ni vi. Bili ste u zemlji koja je izmislila kapitalizam, ali ova kriza tog kapitalizma će trajati još godinama i tim više sportski uspjeh treba nagraditi, istaknuo je Milanović pozdravljajući olimpijce.

- Sedma smo zemlja na svijetu po osvojenim odličjima. Naknada za izvrsnost je minimum što naši vrhunski sportaši zaslužuju - kazao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, a trener zlatnih vaterpolista Ratko Rudić dodao je kako će naknade za sportska odličja konačno u Hrvatskoj uspostaviti ispravan sustav za trening sportaša.

- Od svih susjeda u regiji dobivamo najmanje novca, a imamo samo veliki entuzijazam i najbolje rezultate. Bojim se da ni to neće trajati zauvijek, a kad nam Vlada riješi situaciju s naknadama mi ćemo to znati cijeniti jer uz bolje uvijete neminovno dolaze i bolji rezultati - naglasio je Rudić.

Odlukom Vlade svaki sportaš koji je na Olimpijskim igrama osvoji medalju dobiva jednokratnu nagradu:

- Vaterpolisti za osvojeno zlato osvaja svaki po 85.000 kuna

- Sandra Perković za zlato dobit će 104.000 kuna

- Giovanni Cernogoraz za zlato dobit će 104.000 kuna

- Veslački četverac za srebrnu medalju dobit će svaki po 46.000 kuna

- Rukometaši za brončanu medalju dobit će svaki po 36.000 kuna

- Lucija Zaninović za broncu dobit će 46.000 kuna

14:30 - Evo ih! Evo ih! Hrvatska, Hrvatska! - skupina je navijača i rodbine uz gromoglasni pljesak dočekala zrakoplov hrvatskih vaterpolista i rukometaša. Zlatni i brončani momci odmah nakon izlaska iz aviona počelli su mahati svim okupljenima, ali su jedva čeklai zagrliti svoje najbliže, posebno djecu.

Samim ulaskom u Vip salon zagrebačkog aerodroma djeca su trčala u zagrljaj svojim očevima, a oni su ih ponosno grllili. Na aerodromu su ih dočekali i ostali hrvatski osvajači medalja - zlatni Sandra Perković i Giovanni Cernogorez, brončana Lucija Zaninović te srebrni članovi četverca koji su nešto ranije od vaterpolista i rukometaša sletjeli na Pleso. Mnogo je hrvatskih medalja bilo u jednoj sobi.

Ali dočekali su ih i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar obrazovanja i športa Željko Jovanović te predsjednik Hrvatskog Olimpijskog odbora Zaltko Mateša. Svi su im zahvalili što su njih i cijelu Hrvatsku obradovali s toliko medalja.

- Neizmjerno sam sretan što sam ministar športa upravo kada je Hrvatska najtrofejnija na Olimpijskim igrama. Donijeli ste nam puno radosti, hvala vam na tome - obratio se ministar Jovanović olimpijcima.

Olimpijci su bili nešto kraći jer su jedva čekali da stanu ispred svojih navijača i krenu na susret s premijerom Milanovićem i na veliki doček na glavnom zagrebačkom trgu.

- Hvala što ste dijelili s nama olimpijske snove - rekao je zlatni Samir Barać u ime vaterpolista.

Rukometaš Igor Vori jedva je došao do riječi od ovacija i pljeska koji je primio kada je istupio na govornicu. Kratak je bio i Martin Sinković.

- Hvala svima, uživamo u ovom i to je to - kazao je Sinković.

A onda je uslijedilo iznenađenje. Oko 1000 navijača dočekalo je olimpijce kada su izlazili s aerodroma. Svi su bili u crvenobijelim kockicama, državi transparente u rukama i pljeskom pozdravljali svakog olimpijca.

- Cijeli ćemo dan slaviti. Sada idemo za njima na trg i tamo ćemo se zajedno veseliti. Iznimno smo ponosne na naše sportaše i vrijedilo je gubiti živce za njih. Svaka im čast - rekle su djevojke koje su se od jutra pripremale za doček hrvatskih olimpijaca.

Vori: Naravno da smo proslavili. Toliki pritisak, dvomjesečne pripreme, medalja je kruna svega!

Sve hrvatske sportaše, a posebno svoje vaterpoliste došao je pozdraviti i Zdravko Ćiro Kovačić, proslavljeni reprezentativac koji je također nastupio u Londonu, ali na Igrama 1948. Jedan od posljednjih preživjelih sportaša iz tog doba:

- Ratko je najveći svih vremena. Znam ga, čini mi se, oduvijek. Takvog majstora nema i neće se roditi, osvojio je sve sa svima s kojima je radio. Ne znam hoće li ostati na kormilu reprezentacije. Postoji staro pravilo koje kaže da trebaš otići kad si na vrhu, ako si sve osvojio.

Giovanni Cernogoraz

Zlatni strijelac Giovanni Cernogoraz došao je iz Novigrada u Zagreb na doček zadnjeg dijela hrvatske ekspedicije iz Londona.

- Tek sam sada svjestan što sam napravio. Došao sam u Zagreb na ovu veliku feštu da pozdravim sve moje kolege. Nekad mi se čini da je lakše bilo osvojiti medalju u Londonu nego preživjeti sve ovo. Slaže se fešta na feštu, ne mogu doma u restoranu pošteno ni raditi. Stalno netko dolazi i čestita.

Damir Martin

- Ponosan sam i čast mi je bila nositi zastavu na zatvaranju Olimpijskih igara koje su ipak bile najbolje dosad. To mi je veliko priznanje. Iznenadilo me kada sam saznao da ću dobiti mogućnost nošenja zastave. Dogovorili smo se nas trojica, bacali smo kockicu. Ja sam dobio šesticu, Valent pet, David tri. Odluka je, eto, pala na mene.

Zatvaranje Igara samo je po sebi bilo odlično. Nije bilo toliko naporno stajati tri sata jer je stalno bila neka čagica, priredili su nam dobar show.

Ne znam koliko će fešta još biti. Bolje da to pitate obitelj i prijatelje, ja ću im se samo pridružiti (smijeh). Ali još samo dva dana odmora od veslanja i onda moramo dalje. Čeka nas Europsko prvenstvo.

Igor Vori

- Vraćamo se kao pobjednici. Svi smo sanjali zlato, ali ipak smo pokazali karakter, dignuli se iz mrtvih kad smo psihički bili na dnu i uzeli tu broncu. Medalja je oko vrata, a to je najvažnije.

Naravno da smo proslavili. Toliki pritisak, dvomjesečne pripreme, medalja je kruna svega i zaslužili smo se opustiti.

Ivan Buljubašić

- Kakvo je bilo slavlje? Ha, jutro smo dočekali budni. Počeli smo u hrvatskoj kući, pa smo otišli u neki restoran, a onda u klubove. Ne znam im više ni imena. Održali smo obećanje. Bilo je veselo, svaka čast rukometašima, dobro su se držali. Naručivali smo svoje pjesme.

Ratko Rudić

- Sretni smo i zadovoljni jer smo ispunili program i projekt koji smo započeli prije četiri godine, nakon Pekinga. Sada je sve zaokruženo. Ovaj je rezultat tim više vredniji što smo upotpunili kolekciju naslova i Hrvatskoj prvi put od samostalnosti donijeli olimpijsko vaterpolsko zlato.

Turnir je bio jak, bilo je deset podjednakih reprezentacija koje su mogle iznenaditi. I u toj konkurenciji smo se doista prošetali do naslova.

Blaženko Lacković

- Dobro je da sam se vratio s medaljom, ne znam kako bih inače objasnio sinu zašto me nije bilo tako dugo. Ponosan sam na suigrače. Utakmica za broncu nije bila laka kao što je izgledala. Za Francuze nismo bili spremni, oni su bili bolji, ali ipak se vraćamo sretni i drugi put ćemo biti bolji.

Lijepo je vidjeti koliko se svi veselimo medaljama drugih sportaša. Među nama vlada zajedništvo. Šteta što nismo bili na finalu vaterpolista, morali smo ići po naše medalje, ali ponosan sam što je Hrvatska uzela šest medalja i srušila rekord. No, u Riju 2016. bit će ih još više.

Izdvajamo