NAJVEĆI U POVIJESTI

Vladimir Beara se oporavlja od moždanog udara

    AUTOR:
    • Alen Orlić

  • OBJAVLJENO:
  • 14.12.2011. u 09:57

Duje Klarić/CROPIX

Hajdukova obitelj drži palčeve za što brži oporavak Vladimira Beare, 83-godišnje legende Hajduka, jednog od najvećih vratara u klupskoj povijesti koji se oporavlja na Odjelu neurologije splitske bolnice na Firulama.

Prelazak u C. zvezdu

Razlog su zdravstveni problemi, sumnja se na moždani udar, ali informacije se izvan obiteljskog kruga probijaju na kapaljku. Beara je hospitaliziran u ponedjeljak zbog neuroloških problema, a zadnje informacije govore da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Vladimir Beara jedan je od najvećih vratara Hajduka u povijesti. Bio je član sjajne generacije Hajduka s početka pedesetih godina prošlog stoljeća .

Sudjelovao je u osvajanju tri naslova prvaka, 1950., 1952. i 1955. godine. Njegovu kasniju karijeru obilježio je prelazak u Crvenu zvezdu s kojom je osvojio još četiri prvenstva i dva kupa.

U svoje vrijeme Beara je bio jedan od najboljih svjetskih vratara, a poznato je kako je Lav Jašin primajući nagradu za najboljega europskog nogometaša 1963. godine kazao:

- Ja nisam najbolji svjetski vratar, za mene je to Vladimir Beara!

Pljesak na Highburyju

Tijekom karijere zvali su ga “Veli Vladimir”, “Balerina s čeličnim šakama” i “Čovjek od gume”, a svojom vještinom zadivio je nogometni svijet još 1950. godine na utakmici na Highburyju: Engleska - Jugoslavija 2-2.

Izdvajamo