KINESKI SPORTSKI LOGORI

Zbogom obitelji, vi ste državna imovina: Izolacija i tortura za buduće šampione!

    AUTOR:
    • Romana Eibl

  • OBJAVLJENO:
  • 08.08.2012. u 16:11

Fotografije s treninga su šokantne, no dežurni je glas naroda zajedljivo primijetio da ni na treninzima američkih ili britanskih plivača, trkača, koga god, ne teku med i mlijeko

Plivačka senzacija iz Kine izvukla je iz engleskih i američkih arhiva stare priče s novim protagonistima i optužujućim radnim naslovom: “Eto vam, tako to rade u Kini!”

Kao da smo još uvijek u dobu hladnoga rata... U Londonu, baš kao nekad između SAD-a i SSSR-a, upravo traje mrtva utrka za najsportskiju naciju svijeta. Sučelice Amerikancima danas su Kinezi. U 12. dan Igara Kina je ušla s dva zlata više od Amerikanaca (31-29) i s ukupno medaljom više (64-63). Pokušavajući otkriti tajnu kineske dominacije, a posebno tražeći odgovor na pitanje kako 16-godišnja Ye Shiwen može biti toliko dobra da u finišu teške utrke prepliva i najbrže muškarce na svijetu, Lochtea i Phelpsa, anglosaksonski su medji ponudili svoj pogled “iznutra”, priču o nehumanom režimu obuke kineske djece od rane dobi.

Rat bez vatrenog oružja

Istina, fotografije kojima su pokušali dočarati brutalno tesanje kineskih sportskih prvaka doslovce su šokantne, no dežurni je glas naroda na engleskim, ali i ostalim svjetskim portalima zajedljivo primijetio da ni na treninzima američkih ili britanskih plivača, trkača, koga god, ne teku med i mlijeko.

- Natjecateljski je sport rat bez vatrenog oružja - opisao je jezgrovito bivši plivač Fan Hong filozofiju svoje zemlje u kojoj su priče o zlostavljanju mladih sportaša uobičajene.

- Čini se da Kinezi svoje brutalne metode drže kao nerazdvojni dio stvaranja uspjeha - rekao je slavni britanski veslač Matthew Pinsent, koji je uoči prošlih OI u Pekingu u dva navrata boravio u Kini.

Iako Pinsent kao vrhunski veslač bolje od mnogih drugih zna što su težak rad, bol i žrtva što se podnose za pobjedu, priznaje da je bio emocionalno nespreman za brutalnosti režima treniranja koji je otkrio tijekom posjeta jednoj sportskoj školi.

- Bilo mi je nelagodno, osjetio sam nedostatak osmijeha i uživanja u treningu. Nije mi se dopao način na koji su se treneri ophodili prema učenicima - priča Pinsent te kaže da su mu se neka djeca tiho povjerila da ih treneri znaju i udariti.

‘Dobronamjerno mučenje’

- Razgovara sam odmah sa zamjenikom ravnatelja škole, a on mi je samo ravnodušno rekao da ima takvih slučajeva. Treneri u Kini imaju čak i izraz koji se prevodi kao “dobronamjerno mučenje”.

U sustav “dobronamjernog mučenja” iz populacije koja broji 1,3 milijarde ljudi uključeno je oko 400.000 djece i mladih smještenih u 3000 kampova diljem Kine, a sve pod patronatom vlade koja sa 500 milijuna funti podržava državni program stvaranja prvaka i uspostavu kineske sportske dominacije. U kampovima su mjesecima odvojeni od svojih obitelji, podvrgnuti samo vježbanju, učenju i strogim dijetama. Sve škole krase velike kineske zastave, kao podsjetnik da su i učenici nacionalna imovina, te znakovi koji znače samo jednu riječ, zlato, kao podsjetnik na domoljubnu dužnost.

Slava, zlata i - sljepoća

- Sportsko napajanje kakvo ima Kina nema nitko na svijetu. Kineski je sportski bazen tako širok i dubok da stalno isplivaju novi, brži, jači, još bolji. Tko samo malo zaostane, odmah se mora maknuti s puta - kaže Steve Roush, bivši sportski direktor američkog olimpijskog odbora.

Roush je u svojim istraživačkim misijama “kako to rade Kinezi” posjetio Kinu više od 20 puta, ostajući svaki put jednako zapanjen istočnjačkim metodama: tortura u na vježbalištima, totalna izolacija od vanjskoga svijeta, 15-godišnjakinje teške ni 30 kilograma, sportaši kojima se mjesecima prešućuje bolest, pa i smrt roditelja da ih se ne ometa u misijama...

- Hvala, ali nikad ne bih htjela biti trener - rekla je umirovljena skakačica u vodu Guo Jingjing, osvajačica četiri olimpijska i 17 svjetskih zlata.

- Morate biti strogi prema mladim sportašima, a ja sam tiha i mekog srca - rekla je Guo, koja nikad nije pričala o problemima s vidom. Glasine kažu da je gotovo slijepa, da je jedva mogla vidjeti skakaonicu dok se natjecala. Oči su joj stradale jer je u ranoj dobi, sa šest godina, dok joj rožnica još nije bila razvijena, sate provodila u kloriranoj vodi.

Eto, to je površni pogled Zapada “iznutra”. Nije ponudio lijepu priču, ali nije dosegnuo ni s “one strane” gdje se znanost zlorabi, bruji polovica svijeta, u stvaranje pobjednika. Za neke londonske prvake nećemo odmah znati jesu li bili dopingirani, kaže bioetičar Andy Miah. Zato će se uzorci njihova urina i krvi čuvati 8 godina za retrospektivno testiranje. Među njima će biti i uzorak Ye Shiwen iz kineske tvornice snova”.

Izdvajamo