BIVŠI IGRAČ PSV-a

ŽELJKO PETROVIĆ U ČUDU 'U moje vrijeme navijači su bili gospoda, a sada se piše samo o huliganima'

    AUTOR:
    • Alen Lesički

  • OBJAVLJENO:
  • 07.11.2013. u 12:53

I PSV-u i Dinamu treba trijumf, igrat će se vrlo otvoreno, miriše mi na spektakl - tvrdi Petrović

“Željko, pa nećeš otići a da nam baš ništa ne ostaviš? Znaš kakva su vremena”, bio je apel Vlatka Markovića 1992. godine Željku Petroviću. Tadašnji desni bek Dinama i reprezentativac Jugoslavije imao je već riješen transfer u Sevillu, a do ispisnice je mogao i zaobilaznim putem, preko Beograda. U tom slučaju Dinamo bi ostao bez odštete...

- Rekao sam Markoviću: ‘Vi ste bili gospoda prema meni u Zagrebu pa ću i ja biti prema vama’. Sjeo sam s Leom Langom u avion i otišao u Zürich gdje me čekala Sevilla s ugovorom. Dinamu je pripalo pola milijuna njemačkih maraka na ime odštete - evocirao je uspomene Željko Petrović.

Klinci iz Eindhovena

Nakon Seville otišao je u Nizozemsku, a dvije sezone branio je i boje PSV-a. Uspješnu igračku karijeru zamijenio je onom trenerskom. Bio je trener Boaviste i Walwijka, pomoćnik Avramu Grantu u West Hamu, odnosno Guusu Hiddinku u Anžiju...

U četvrtak će Željko Petrović biti na tribinama Phillips Arene. U okršaju svoja dva bivša kluba, nije želio otkriti za koga će navijati.

- Probat ću biti neutralan pa da vidimo koliko ću izdržati - nasmijao se naš sugovornik koji se nada da će svjedočiti dobroj utakmici.

- Situacija na ljestvici je takva da nema kalkulacija. Dinamo mora ići na pobjedu, a PSV se neće zadovoljiti bodom. Otvorena utakmica miriše na spektakl - prognozira Petrović.

Loše rezultate PSV-a pripisuje strategiji kluba da se u sezonu krene s pomlađenom momčadi.

- Kao takvi skloni su oscilacijama, ali nemojte ih podcijeniti. Cocu je dobio zadatak da odgoji novu generaciju i ima kredit kod navijača i vodstva kluba. Pa protiv Zwollea je prosjek godina bio niži od 20 - tumači nam Petrović koji, baš kao i Damir Krznar, najveću opasnost po Dinamo locira u Memphisu Depayju.

- Opasan individualac. Ide po lijevoj strani, zna pogoditi s distance, jak je na prekidu. Njega se treba posebno čuvati. Kapetan im se ozlijedio, a Toivonen ima problem s ugovorom - referirao je Željko Petrović koji na tribinama Phillips Arene očekuje dvadesetak tisuća duša. Kaže da bi ih bilo i više da nisu imali seriju loših rezultata.

‘Maksimir me volio’

- Nego, što vas ne puštaju u Eindhoven? - pitao je Petrović i nastavio:

- Zagrebačka publika oduvijek je bila sinonim za gospoštinu, a sada nizozemske novine pišu da dolazi horda huligana. Ne vjerujem da je to baš tako, ali navijačima Dinama neće biti lako u Eindhovenu. Recite dečkima da se paze - bio je dobronamjeran Željko Petrović koji je oduvijek njegovao dobre odnose s maksimirskim tribinama.

- Maksimir je zviždao i velikim igračima, ali nikad Željku Petroviću. Uvijek sam dobio aplauz od te publike i zato se čudim ovim najavama o hordi huligana.

Izdvajamo