Osim samog poklona, važan je i trud koji je uložen u njegovo zamotavanje!
 Foto: Istock
Sretan prozorčić

Ah, ti pokloni! Ove godine 'bacite' se u kreativnu avanturu

Zapravo, nije samo stvar u poklonu, nego i u tome da nam puno znači to što je netko mislio na nas, odabrao nam nešto lijepo, potrudio se da to zamota i ukrasi i da se pri tom raduje našoj radosti.

Čemu se djeca (i ne samo djeca) silno raduju u ove božićne dane? Naravno - poklonima! Svi, baš svi, volimo poklone - male, velike, s mašnicom, s čestitkom,... I onaj trenutak razmotavanja omota i otkrivanja što se u njemu krije. Zapravo svi mi volimo lijepa iznenađenja!

Sjećam se, kad sam bila dijete, kako mi je bilo drago što imam rođendan ljeti, jer sam tako mogla pola godine iščekivati zimske, a drugu polovicu godine ljetne poklone i unaprijed im se radovati.

Vrijednost poklona

Zapravo, nije samo stvar u poklonu, nego i u tome da nam puno znači to što je netko mislio na nas, odabrao nam nešto lijepo, potrudio se da to zamota i ukrasi i da se pri tom raduje našoj radosti. Pokloni bi zapravo trebali biti upravo to: razmjena radosti i ljubavi! Imajte to na umu kad budete ovih dana kupovali božićne poklone. Svima nam može postati i vremensko i financijsko opterećenje kad odjednom moramo kupiti mnoštvo poklona, pa umjesto radosti možemo osjetiti pritisak.

Prisjetite se u takvim trenucima da je svakome najbitnije da ste mislili na njega, vrijednost poklona je zapravo u ljubavi utkanoj u njega, bilo da sami izradite poklon ili da pronađete sitnicu za koju znate da će veseliti blisku vam osobu.

Poklon je zapravo prenositelj poruke: "Mislim na tebe, važna si mi, volim te!"

Kroz svoje djetinjstvo i mladost imala sam stalno veliku potrebu za kreativnošću pa sam tako kroz čitavu jesen izrađivala poklone za svu rodbinu za koju sam znala da će se okupiti kod mojih roditelja - sjećam se da sam izmišljala svašta - od nakita, preko glinenih figurica i oslikanih čaša do rukom crtanih kalendara - mjesec po mjesec. Beskrajno me radovalo izrađivati svaki taj poklon, zamišljajući unaprijed reakciju onoga kome je bio namijenjen.

Kad su moja djeca bila mala, svake smo godine sami izrađivali veliku količinu čestitki, za svu rodbinu i prijatelje. I sjećam se da su svima bile posebno drage te dječjom rukom izrađene čestitke. Danas je to prava rijetkost (papirnate čestitke se gotovo više i ne šalju) , ali time još i veća vrijednost.

Prošle nam je godine u Sretan dan stigla jedna takva rukom izrađena čestitka, s toplom porukom, koju je izradila jedna naša polaznica, Tihana. I meni i Tei se toliko svidjela da smo je sačuvale i evo je, ove godine ukrašava naš prostor, toliko nam je draga i dragocjena!

Kreativni poriv

Kroz sve ovo što vam pričam, zapravo vas želim potaknuti da i vi, umjesto sulude predbožićne jurnjave po dućanima, možda svoju priču s poklonima riješite jednim prekrasnim danom u kojem ćete uživati kreirajući ih. Tako sam i ja, primjerice, jedne nedavne zime svim prijateljima i rodbini poklonila aromaterapeutske pripravke koje sam sama izradila: kugle za kupanje, maske za lice, ulja za dobro raspoloženje... i mogu reći da je svaki takav rukom izrađen poklon naišao na široki osmjeh i radost baš svih primatelja!

Koji god da kreativni poriv imate, ovi su dani idealan trenutak da ih izrazite!

I još jedna mala napomena: osim samog poklona, važan je i trud koji je uložen u njegovo zamotavanje! Sjećam se da sam jednom za rođendan od prijateljice primila poklon koji je bio tako originalno omotan - u sve nijanse plavih papira i prozračnih mrežica u kojima su bile zapetljane male staklene ribice, da sam potpuno zaboravila što je bilo unutra, a omota se sjećam i sada, nekih 15 godina kasnije!

Dakle, bacite se u svoju kreativnu avanturu i uživajte u osmišljavanju, oblikovanju, zamatanju... Neka u ovim lijepim danima vaši pokloni zadrže svoju radosnu bit razmjene ljubavi i uživajte u svakom tom trenutku - jer koliko god da se svi veselimo poklonima, često je čin darivanja - još i veća radost!

Linker
16. travanj 2024 11:14