Dozvoljavate li da vas sputavaju strah ili sram? Nemojte...
 Foto: Chelsea fern/Unsplash
Ma nije valjda!?

Donosite li i vi odluke na temelju predrasuda?

Iskustvo vježbanja s Angelsicama donijelo mi je sasvim novu dimenziju u život i otkrilo i osnažilo izuzetno važne i vrijedne dijelove mene same. A sve sam to mogla propustiti da sam i dalje slušala svoje (krive) predodžbe i predrasude!

Moja prijateljica Ivka ovih je dana u potrazi za novim prostorom za svoj plesni studio pa smo se prošli tjedan našle na kavi na obali jarunskog jezera.

- Sjećaš li se koliko je dugo trebalo da me nagovoriš da uopće dođem vidjeti što je to što radite? - u jednom sam je trenutku upitala kroz smijeh.

- Da, mogla sam ja tebi pričati do besvijesti, razumjela si tek kad si to sama osjetila. - nasmijala se i Ivka.

Ovaj me naš razgovor ponukao da vam ispričam priču o predrasudama i o tome što se dogodi kad ih ne poslušamo.

Podržavala jesam, ali otišla nisam

Pred punih devet godina Ivka je došla na radionicu Ostvarivanja želja i od tada smo se sve češće susretale. Sve tri njene želje su se brzo ostvarile, a jedna od njih bila je otvaranje vlastitog plesnog studija za sve popularniji ples na šipci. Sjećam se tog njenog hrabrog koraka i kako smo numerološki izračunale da će najbolje ime biti Angels.

No, iako sam Ivku potpuno podržavala u svemu što je pokretala, baš ni u kojem scenariju nisam sebe vidjela kako dolazim na njene treninge.

To je za neke mlade moderne cure, mislila sam. A i ta šipka… nije to za mene.
- Još uvijek se često rasplačem na treningu, toliko me dirne! - govorila mi je tada Ivka, pokušavajući mi prenijeti zbog čega toliko obožava svoj posao. - U dvorani žene konačno mogu izraziti baš sve svoje emocije i osloboditi unutarnje blokade. - objašnjavala mi je bit te sasvim posebne rekreacije. No ja sam i dalje bila uvjerena da to nikako nije za mene.

I tada se dogodilo

Ali, nekoliko godina kasnije Ivka je ponudila besplatni pokazni sat za polaznice mog Sretnog dana.

- Hajde, doći ću i ja zaviriti. - poručila sam joj tada, samo iz želje da ju dodatno podržim.

I onda se dogodilo - grom iz vedra neba, ljubav na prvi pogled - između mene i tog sasvim posebnog vježbanja. I nakon tog dana pune tri godine nisam propuštala svoj četvrtak u Angels dvorani. Otkrivala sam unutarnje barijere i vlastite predrasude o kojima do tada nisam ni razmišljala, prepuštala se najpolaganijim pokretima na svijetu i uživala u izražavanju svih onih dijelova sebe koji se nemaju gdje izraziti u svakodnevnom životu.

Iako mi se vježbanje jako sviđalo, ispočetka je moj dežurni unutarnji "čistunac" bio pomalo na oprezu, pogotovo kad bi čuo najavu poput: "Idući puta ćemo učiti skidati majicu!"

Umirilo bi ga tek kad bih čula da mogu obući dvije majice, pa jednu skinuti. I da je poanta skidanja i odbacivanja majice ustvari izazivanje osjećaja odbacivanja svega što nam nije potrebno. Korak po korak, moj unutarnji "policajac" stjecao je sve više povjerenja, postajala sam sve svjesnija koliko je dragocjen čitav taj proces i sve sam mu se više prepuštala.

Što li sam samo mogla propustiti...

A onda mi se u jednom trenutku dogodilo u workoutu (možda godinu dana nakon početka) da sam totalno uronila u glazbu, da sam imala osjećaj da je moje tijelo tekućina koja se s velikim užitkom formira prema muzici, da sam (možda prvi put u životu) osjetila snažno uživanje u vlastitom polaganom kretanju (oslobođenom uma), u tom potpunom stapanju s glazbom - kao da nema nikoga oko mene, samo more muzike u kojem polagano plivam poput sirene. To me totalno oduševilo! I po prvi puta sam svakom svojom stanicom razumjela koliko je važno to otkrivanje vlastite (često potpuno zanemarene) senzualnosti, koja je itekako povezana s našom unutarnjom moći i snagom. I s našom slobodom.

Jer sve što nas sputava u slobodnom plesu, sputava nas i u životu!

Sve aspekte i sve korake koje sam prolazila u svojoj Angels grupi doživljavala sam kao rastvaranje unutarnjih blokada prema slobodnom izražavanju sebe. Svih dijelova sebe! Posebno me radovalo kad bi u mom plesu na površinu izašla potpuno divlja ja (npr. na pjesmu "Tainted love") koja bi u tom trenutku imala osjećaj da može potrgati cijelu dvoranu. Za takav osjećaj i takvo kretanje nema (sigurnog i podržavajućeg) prostora ni u jednom drugom dijelu naših života, a toliko je važno i moćno kad to možemo izraziti!

Naša je grupa četvrtkom navečer bila malo žensko carstvo u kojem žene podupiru jedna drugu, gdje jačaju svoju snagu i izražavaju svoju senzualnost zbog sebe, a ne da bi privukle ili se dopale suprotnom spolu. Grupa osnaživanja, podrške i slobode.

Iskustvo vježbanja s Angelsicama donijelo mi je sasvim novu dimenziju u život i otkrilo i osnažilo izuzetno važne i vrijedne dijelove mene same. A sve sam to mogla propustiti da sam i dalje slušala svoje (krive) predodžbe i predrasude!

I zato je iz svega što sam vam ovdje ispričala moja poruka za sve vas: nikada ne donosite odluke na temelju neprovjerenih predodžbi ili kolektivnih predrasuda! Sve o čemu želite zaista nešto znati i o tome imati mišljenje, najprije isprobajte, osjetite iz prve ruke! I može vam se dogoditi da ispod omota (zbog kojeg mislite da znate što je u kutiji) otkrijete potpuno neočekivane i izuzetno vrijedne bisere!

Linker
20. travanj 2024 09:50