Rad s potisnutim emocijama pokazao se kao bitan faktor u liječenju mnogih tjelesnih problema i bolesti, kao i psihičkih stanja i ovisnosti. Bijeg, dakle, nije rješenje.
 Getty Images
Dubinsko oslobađanje emocija

Tek kad oslobodimo potisnute emocije, omogućujemo svom tijelu da se lakše iscijeli

Baš svatko od nas ima potisnute emocije. I svi smo razvili strategije da izbjegnemo suočavanje s njima. Kroz ovu si metodu konačno dopuštamo te emocije osjetiti i kroz njih doći do srži vlastitog bića.

Ova je jesen za mene u znaku mnogih seminara i edukacija. Volim kad mogu naučiti nešto novo i zanimljivo. I volim vam to prenijeti.

Tako sam nedavno bila u Nizozemskoj na trodnevnoj, vrlo intenzivnoj radionici metode "The Journey" - Putovanje. A kako je do toga došlo?

Početkom srpnja sam po kući tražila jednu knjigu. "Hm, možda je u Teovoj (sinovoj) sobi"- pomislila sam, "on je mnoge moje knjige uzimao da ih pročita." I tako sam ušla u nekadašnju Teovu sobu, počela pregledavati police s knjigama i - odjednom mi je jedna na neki način doslovno skočila u ruke! Nikada je prije nisam vidjela. Sa zanimanjem sam pogledala svijetloplavi omot sa slikom nasmiješene žene vrlo svijetle kose pitajući se odakle nam ta knjiga i o čemu govori. Ispostavilo se da ju je Jan (mlađi sin) jednom dobio na poklon.


Morala sam se prijaviti

U svakom slučaju, ja je nakon toga danima nisam ispuštala iz ruku. Već dugo me neko štivo nije toliko obuzelo. Autorica Brandon Bays opisivala je u knjizi svoju životnu priču i metodu koja se razvila iz njenog iskustva vlastitog izlječenja. Svoju je metodu nazvala "The Journey" i poučava je širom svijeta već 25 godina. Iako mi je naziv bio poznat, nikada se prije nisam raspitala o toj metodi. A sada me jednostavno uvukla, povukla i - nisam mogla drugo, nego potražiti termine njenih radionica na internetu. Hm, intenzivan vikend u Nizozemskoj - to je to! I prijavila sam se.

Bili smo smješteni u malom hotelu usred ničega (mjesto se zove Elspeet), kako bismo tri dana od ranog jutra do kasne večeri bili okrenuti prema unutra - istražujući emocije.

Naime, Brandonina metoda se temelji na saznanju da potisnute emocije stvaraju svojevrsne blokade u našem tijelu.

Svatko od nas je kroz život, a pogotovo u djetinjstvu, imao mnoge trenutke u kojima nismo mogli ili smjeli izraziti ono što osjećamo. Pa smo te osjećaje zatomili, sakrili ih - zapravo smo njihov naboj "pospremili" u neki dio svog tijela.

Znanstveno je dokazano (kao što smo čuli i na nedavnom predavanju dr. Brucea Liptona) da različite emocije potiču izlučivanje različitih spojeva u našem tijelu.


Više o tim predavanjima možete pročitati u mojim kolumnama:


Primjerice, osjećaj ljubavi, sreće i zadovoljstva proizvodi spojeve koji pozitivno utječu na naše stanice (dopamin, oksitocin, serotonin), dok s druge strane, emocije poput straha uzrokuju izlučivanje spojeva koji nisu blagotvorni (kortizol, noradrenalin, histamini). Isto tako, kad neku emociju poput ljutnje, tuge, razočaranja i sličnog "pospremimo" u neki dio svog tijela, time blokiramo neke od receptora staničnih membrana i učinimo stanice manje sposobnima za harmonično obnavljanje. I upravo u tim dijelovima tijela koji su "preuzeli" nepoželjne osjećaje, najlakše se može razviti bolest. Pronalaženjem i oslobađanjem tih blokiranih osjećaja, oslobađamo i svoje tijelo da se lakše može samo iscijeliti. Kad otpustimo stare emocije, nove stanice na tom mjestu rađaju se oslobođene.


Bitan faktor u liječenju

Brandon je to naučila na vlastitom iskustvu. Naime, u njenim kasnim tridesetima dijagnosticiran joj je tumor veličine košarkaške lopte u trbušnoj šupljini. Liječnici su joj dopustili mjesec dana odgode operacije, jer ih je molila da prvo isproba sve prirodne pristupe za koje je znala. I tako je tragajući nabasala na nekoliko metoda rada s dubinskim oslobađanjem emocija. Primjenjujući kombinaciju tih metoda na sebi, primijetila je da se njezin tumor korak po korak smanjuje, dok nije potpuno nestao. Oslobađanjem emocija, oslobodila je "onaj dio nas koji čini da nam srce kuca, kosa raste i oči sjaje" (kako ona voli reći) - mudrost i sposobnost tijela da se iscijeli i obnovi.

Čim je počela tu metodu poučavati, nekoliko onkoloških klinika u Velikoj Britaniji ju je angažiralo da obuči sve njihove medicinske sestre.

Danas Brandon i njeni učenici ovu metodu poučavaju u cijelom svijetu, a pokrenuli su i organizaciju kroz koju besplatno rade s izrazito siromašnim populacijama. Ona je, između ostalog, članica vijeća onkoloških eksperata u dvije bolnice u Izraelu. Rad s potisnutim emocijama pokazao se kao bitan faktor u liječenju mnogih tjelesnih problema i bolesti, kao i psihičkih stanja i ovisnosti.

Baš svatko od nas ima potisnute emocije. I svi smo razvili strategije da izbjegnemo suočavanje s njima - pušenje, piće, hranu, surfanje po internetu, radoholičarstvo... Kroz ovu si metodu konačno dopuštamo te emocije osjetiti i kroz njih doći do srži vlastitog bića - u kojoj je u svima nama ona najviša emocija - ljubav.

Na seminaru smo svaki dan jedni na drugima vježbali ovu metodu i mogu reći da je bilo izuzetno zanimljivo i puno iznenađenja. Jer nitko od nas nije potpuno svjestan svega što je u sebi "naslagao", ali što je još bitnije - nismo svjesni koliko je ljepote i svjetlosti duboko u srži našeg bića.

Linker
15. travanj 2024 10:38