Sretno vam Valentinovo!
 Getty Images/iStockphoto
Govorite češće 'Volim te'

Zašto je taj hrvatski 'Volim te' pomalo čudan i stran i kao da ima puno veću težinu od engleskog 'I love you'?

Danas je Valentinovo, dan zaljubljenih. Dan koji bi trebao biti posvećen srcu i ljubavi, dan u kojem razmišljamo o romantici, dan kad bi se trebalo s lakoćom izgovarati 'Volim te'.

Jeste li vi nekome rekli koliko ga volite? Suprugu, prijatelju, prijateljici....?

Zašto je Amerikancima lakše

Naime, primijetila sam zanimljivu pojavu - kod nas u Hrvatskoj dosta je neuobičajeno izgovarati 'Volim te'!

Do tog sam zaključka došla promatrajući svoju prijateljicu Sabrinu koja je Amerikanka. Kod njih je uobičajeno često izražavanje naklonosti između dragih ljudi pomoću 'I love you'. Ne radi se samo o zaljubljenim parovima, nego i o prijateljima i rodbini.

Sabrini je najprirodnija stvar na svijetu završiti telefonski poziv s I love you, napisati u e-mailu I love you umjesto završnog pozdrava i izgovoriti I love you kao znak zahvalnosti za napravljenu uslugu. I moram reći da je vrlo lijepo i ugodno primiti taj njen I love you.


Ljubav se podrazumijeva?

Ponukana time, pokušala sam se prisjetiti kad sam ja zadnji puta rekla nekome Volim te, uključujući tu i supruga, djecu i svoje roditelje i prijatelje. I došla sam do poražavajućeg zaključka - mi to gotovo UOPĆE jedni drugima ne izgovaramo! Jedini Volim te došao mi je nedavno u sms-u od moje najbolje srednjoškolske prijateljice Snješke.

Zašto je tome tako? Mislimo li svi da se ljubav podrazumijeva i da je ne treba izgovarati? Zašto je taj hrvatski Volim te pomalo čudan i stran i kao da ima neku puno veću težinu od engleskog I love you, koji je vrlo nježan i lepršav?


Uozbiljila sam se i ukočila

Kad je Sabrina bila u Zagrebu našle smo se na kavi na kojoj nam se pridružila i moja dugogodišnja prijateljica Mirna. Razgovarale smo upravo o ovoj temi. Sabrina je s radošću u očima pričala kako mnoge drage ljude jednostavno voli i s veseljem im to priopćuje. Mirna i ja smo joj objasnile da je to u Hrvatskoj prava rijetkost i u tom trenutku shvatile da nam u našem 15-godišnjem prijateljstvu baš nikada nije palo na pamet da jedna drugoj to kažemo. Sabrina nas je smijući se izazvala da probamo jedna drugoj reći Volim te na glas upravo tada i tamo – u cafe baru.

Odjednom me obuzela nelagoda, ali obje smo odlučile hrabro izreći te snažne riječi bremenite značenjem. Prvo smo probale na engleskom, dok nas je Sabrina bodrila. "I love you" je zvučalo dosta normalno i relativno lako nam je prešlo preko usana, ali kod "Volim te" smo se obje uozbiljile i ukočile - zvučalo je potpuno neprirodno i teško za izreći. A toliko smo toga zajedno prošle i volimo jedna drugu, to je sigurno.


Te slatke dvije riječi

Možda bi bilo vrijeme da svi mi stavimo Volim te u puno veću upotrebu. Što kažete? I meni je to jednako teško kao i vama. Predlažem da već danas počnemo izgovarajući Volim te cvijetu na prozoru ili ruži u vrtu. Kad nam to postane prirodno možemo napraviti idući korak i izgovarati "Volim te" psima, mačkama, hrčcima... A kad se i u tome izvježbamo i postane nam lako, možemo si zadati lijepi zadatak da svaki dan barem jednoj dragoj osobi kažemo Volim te. Kao da joj dajemo poklon. Možemo si pomoći i tako da poklon malo zamotamo - na primjer u „Baš te volim“ ili „Što ja tebe volim“ i slično, da nam bude lakše.

Ako svi prionemo da to izvježbamo, Hrvatska će nam uskoro postati zemlja puno veselijih i nasmijanijih ljudi. Sigurna sam! Vrijedit će truda! A tek kad nam se svi ti Volim te vrate nazad...


Ideje kako i gdje bismo mogli reći 'Volim te':

  • Psu (ili mačku) kad se izvali na leđa i želi da ga češkamo
  • Zumbulu kad ga ugledamo kako je niknuo u našem vrtu
  • Ptičici kad nam zapjeva pod prozorom
  • Nećakinji kad nam pokloni svoj crtež
  • Svom djetetu za laku noć
  • Prijateljici koja nam je donijela kolač ili došla na kavu
  • Suprugu/supruzi kad odlazi na posao
  • Roditeljima bez ikakvog razloga

Linker
28. ožujak 2024 02:23