STALNO NA OPREZU

Krpelji su aktivni i zimi. Evo na koje sve načine možete zaštiti pse i što preporučuju veterinari

Ogrlice, ampule, tablete... Na tržištu je mnogo proizvoda, no koji od njih su najbolji i najviše štite ljubimce?
 Aurelie And Morgan David De Lossy/Imagesource/Profimedia

Jutros smo, na povratku iz šetnje, pronašli na psu krpelja. Živahnog nekog tipa, koji se kretao tražeći idealno mjesto za ručak. Nije to nimalo neobično - što krpelja briga što je prosinac, kad mu je jedino važno da se najede. Doduše, ima slučajeva da su aktivni i kad je temperatura niža od nule - prije nekoliko godina jedan zagrebački veterinar od piroplazmoze je liječio psa koji je krpelja "pokupio" na snijegu. Sve evoluira, pa i oni. Što je za naše pse (a i nas) loša vijest.

Ova zima zasad nije pretjerano ledena. Par hladnih dana nije dovoljno da nametnike ošamuti, pa treba biti jako oprezan. Ti arahnidi nisu problem sam po sebi, no nametnik koji prenose uzrokuje opasne i potencijalno pogubne bolesti. Najkritičnije je u Zagrebu i okolici (Medvednica ih je puna), ima ih i u Međimurju, Koprivničko-križevačkoj županiji, a neka pripaze i Dalmatinci, jer su zaražene neke šume otoka Korčule.

Krpelji su naročito živahni i jako gladni ovih dana, tako da su čak i najvatreniji ljubitelji odbacivanja pseće zaštite kapitulirali. Pas mora imati zaštitu, složni su veterinari, i to tijekom cijele godine. Premda mnogi od nas nerado psima daju tablete, na njih kapaju tekućinu iz ampula ili im stavljaju ogrlice, veterinarka Silva Rakočević, s kojom smo razgovarali o prednostima i manama zaštite, kaže kako je sva potencijalna šteta od kemikalija puno manja od opasnosti koje za pseći organizam nosi najviše piroplazmoza, a potom i lajmska borelioza, koju prenose krpelji.

Veterinari savjetuju prevenciju i detaljno pregledavanje životinje. Posebno treba obratiti pozornost na područje oko ušiju, na vratu i trbuhu, gdje je koža tanka. Uz to, na svaku promjenu ponašanja životinje, odmah je potrebno reagirati.

- Problem je što za najčešću bolest, piroplazmozu, često nema jasnih znakova. Postoji lijek, ali njega bi životinja trebala dobiti u prvoj fazi bolesti, no većina vlasnika životinje dovede kasnije, jer ni ne posumnjaju da nešto ne valja - pojašnjava veterinarka Silva Rakočević. Dodaje kako je životinju nužno zaštititi: oporavak je dugotrajan i jako skup, a ponekad i neuspješan.

Struka se slaže: riječ je o ozbiljnom problemu, koji je sve rašireniji. Psi su daleko ugroženiji od ljudi, a u posebno velikoj opasnosti su oni psi čiji vlasnici nisu ništa učinili kako bi ih zaštitili. Bijeli luk nije zaštita, tvrde veterinari i vlasnicima pasa preporučuju da pse prestanu hraniti tom lukovicom, jer im škodi zdravlju, a zapravo nimalo ne pomaže.

- Na tržištu je mnogo proizvoda i neki vlasnici ih kombiniraju. Nekad pomogne, nekad ne. U svakom slučaju, moja preporuka je da vlasnik, ako primijeti sumnjivo ponašanje, odmah dovede ljubimca na krvnu pretragu - smatra veterinarka Sanja Buršić Prelec.

Osim toga, stručnjaci upozoravaju i na činjenicu da mnogi vlasnici ne slijede upute proizvođača - ne čiste ogrlice, puštaju ljubimce da se kupaju dan prije ili poslije stavljanja ampule...

- Uvijek treba pročitati upute i držati ih se, jer o tome ovisi sigurnost životinje - tvrdi veterinar Vladimir Pezo.

Krpelji pse mogu zaraziti nizom bolesti: piroplazmozom, monocitnom erlihiozom, lajmskom boreliozom te granulocitnom anaplazmozom. Mačke nakon ugriza mogu dobiti hemobartonelozu, a ako pas proguta krpelja, može se zaraziti hepatozoonozom. Najviše ima upravo piroplazmoze. Ljudi nakon ugriza zaraženog krpelja mogu biti zaraženi lajmskom boreliozom, krpeljnim meningoencefalitisom, te krimsko-kongoansku hemoragijsku vrućicu. Bolesti se ne prenose sa psa na drugog psa, mačku ili čovjeka, nego isključivo ugrizom krpelja.

Na tržištu se nudi niz proizvoda, a svaki se proizvođač kune da je njegov proizvod najbolji. Napravili smo pregled različitih vrsta zaštitnih proizvoda i naveli prednosti i nedostatke svakog od njih.

OGRLICE

Cijene se kreću od 20 do 300 kuna, ovisno o proizvođaču i veličini psa. One najskuplje nisu nužno i najbolje jer se krpelji vole zavući točno ispod ogrlice, pa imajte na umu da ih dobro stavite psu oko vrata - između ogrlice i tijela trebate moći zavući dva prsa. Funkcija je repelentna: krpelja se odbija mirisom, pa će on, i ako se zakači na psa, brzo pobjeći jer mu smrdi.

ZA: stavi se jednom u šest mjeseci

PROTIV: mnogi psi pate od alergija na ogrlicu

RIJEČ VETERINARA: uzaludno trošenje novca jer krpeljima miris ne smeta kad su jako gladni

TABLETE

Psu se daju jednom mjesečno, ali neki vlasnici kažu da ih daju jednom u dva mjeseca. One u sebi imaju insekticid, koji se proširi po cijelom tijelu, pa ubije krpelja. To znači da se to odvratno stvorenje može zakačiti na vašeg psa i krenuti s besplatnim pićem, no tableta jamči da će mu to piće kratko trajati. Cijena mu je od 100 do 200 kuna po tableti, ovisi o težini psa.

ZA: krpeljoubojica prve klase, a dobar je i kao buhoubojica

PROTIV: mnogi vlasnici kažu kako je loš za jetru

RIJEČ VETERINARA: nije loš za jetru i dobra je zaštita

AMPULA

Cijena je prihvatljiva, od 50 do 100 kuna, ovisno o proizvođaču i veličini psa. Ne kupujte najskuplju, nego proučite sastav. Najbolje je staviti je na stražnju stranu vrata, gdje pas ne može polizati tekućinu, samo ga ne mazite barem 24 sata po tom mjestu. Ako psa smoči kiša nije drama, no ne bi trebao plivati niti je kupanje u šamponu dobro.

ZA: zaštita drži mjesec do mjesec i pol

PROTIV: pas se ne smije kupati dva dana prije i dva dana poslije stavljanja ampule

RIJEČ VETERINARA: dobra jer je insekticid, iako nije najbolja za buhe

PINCETA

Besplatno je, ali rizično. Krpelja se može detektirati tek kada se primi za vašeg psa, a neki psi imaju jako gusto krzno. Ako se odlučite na pincetu, imajte na umu da krpelja treba ukloniti tako da ga se ulovi pincetom za vrh tijela, što bliže koži, i onda okreće u smjeru kazaljke na satu. Kad ga izvučete, treba dobro provjeriti jeste li izvukli sve noge, ruke i glavu. Nakon izvlačenja promatrajte psa, možda je ipak dobio neku bolest.

ZA: psa se ne truje kemikalijama, jeftino je

PROTIV: rizično je

RIJEČ VETERINARA: ni slučajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:15