KOLUMNA: PSEĆA POSLA

Psi ne vole žestoke ritmove, ali ja doma imam dva ljubitelja metala. Kako se to dogodilo?

Istraživanja govore da im pašu mirniji ritmovi. Probala sam, ali ravnodušne su na te zvukove...
 Privatni album

"Master of puppets, I‘m pulling your strings/Twisting your mind and smashing your dreams/Blinded by me, you can‘t see a thing/Just call my name ‘cause I‘ll hear you scream" urla James Hetfield na 35 godina staroj snimci. Mobitel je u sobi, psi su u drugoj prostoriji, sve je pod kontrolom. Pjevušim ispod glasa dok pečem kolače, a onda shvatim da psi nisu u drugoj sobi. Eno ih leže na krevetu, tik do mobitela i spavaju snom pravednika.

Zašto su došle u sobu? Kako ih ne smeta glasnoća? I zar, pobogu, nije studija od prije nekoliko godina pokazala da psi mrze heavy metal? Doduše, Mettalica nije heavy, ona je thrash i speed, bar prva četiri albuma, ali svejedno... Zašto su moji psi odabrali biti u sobi gdje ima buke?

Uzimam mobitel, puštam im jedini reagge kojeg volim, a to je pjesma "Gimme hope Joanna". Pjevušim, mrdam kukovima, gledam pozorno kako će reagirati. Mašenjka uzdiše i gleda me prijekorno, dok se Tita uspravlja u punoj veličini (nije to puno, smrad ima osam kilograma, ali kad želi biti impozantna, nekako joj to uspijeva), upućuje mi prijeziran pogled i odlazi spavati u drugu sobu.

Okej, što se upravo dogodilo? Jel to ima veze s mojim plesom ili je ipak o muzici riječ?

Zar nije istraživanje pokazalo da vole tu vrstu glazbe? I da im, s obzirom na vrhunski sluh, smeta buka? Zašto se moji psi ne ponašaju normalno? No, onda se sjetim da, kad god imam balet, odu od mene. Klasika bi im trebala biti privlačna, ali nije. Maša eventualno ostane uz mene, ali vjerujem samo zato da kasnije svojoj sestri može reći: "Čuj, stara je opet dizala nogu, a nije piškila, ona je bizaran pas, zaista".

Kakvu muziku one zapravo vole? Čini se kako ih za istraživanja nije briga. Čajkovski ih, jednako kao i Taylor Swift, ostavlja ravnodušnima. Samo ih žestoki zvuci metala, izgleda, čine sretnima. Je li to stvar karaktera ili odgoja?

Jer, ako sam ih odgojila da vole Metallicu, Death i In Flamese, ponosna sam na sebe. Vrijeme je da Mašenjka opet ima irokezu (bilo je to samo jednom, nezgoda, zaista), a s kaputića ću im maknuti prišivke "Hufflepuff" i dobit će one Misfitsa i Metallice, kakve ja nosim.

Ionako sam Nikolica s dvije prikolice, a sad ćemo biti badass Nikolica i thrash metal team.

Na kraju krajeva, to je očito njihov izbor.

Ja? Samo sam ponosna, ništa više.

A ni manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:39