PRAVI MISTERIJ

Zašto su mačke zapravo toliko opsjednute toalet papirom? Nekoliko je mogućnosti

Vole loviti, pa ih papir podsjeća na plijen i osjećaju se zadovoljno kad se on smanjuje i mijenja oblik
 Chang Ching Hwong/Alamy/Alamy/Profimedia

Svi vlasnici mačaka mogu ispričati svoju verziju priče o tome kako moraju zatvarati vrata zahoda, jer će inače njihove mačke razvući i u komadiće pretvoriti toalet papir. Tome su više skloni mačići, no ima i odraslih koji gaje strast prema uništavanju papira. Dobro, zašto točno to rade? Veterinari su naveli par racionalnih razloga za to ponašanje, no neki vlasnici vjeruju da se njihove mačke jednostavno dobro zabavljaju dok kidaju, a još bolje promatrajući njih kako kupe komadiće papira po stanu.

Dio veterinara smatra da razlog ovoj strasti leži u činjenici da naše kućne mace i dalje imaju lovačke instinkte, a jednako tako i potrebu da kandže koriste za lov. No zašto ignorira grebalicu, a "ubija" papir? Grebalica je statična, ovo se stalno pomiče. Osim toga, rola je tu da na njoj čitavoj ostave svoj miris i obilježe teritorij.

Činjenica jest da mačke grebu, za zato postoje igračke koje im služe za oštrenje kandži. No zašto odabiru baš meki papir za to? Kažu neki da je veoma važan razlog što se mogu u tišini uvući u zahod. Mnogi vlasnici tamo drže njihov pijesak, pa im nije čudno kad vide da mačka tamo odlazi. To znači da, dok one unište rolu. vi niste ni posumnjali da se nešto događa.

S druge strane, kako se rola odmotava, a oni je uništavaju, vjerojatno je da ih to podsjeća na lov. Stručnjaci tvrde da je mačka veoma zadovoljna kada u šapama ima nešto što zbog njihovih kandži mijenja oblik i smanjuje se, jer to znači da su uspješno nešto ulovile.

Ima i onih koji tvrde da toalet neke mačke podsjeća na ptice, glodavce ili pak ribe, koje inače vole loviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:29