SLATKI I KORISNI

Znate li čemu, zapravo, služe mačji brkovi? Imaju veoma važnu ulogu...

Zbog toga ih nipošto ne bi smjeli skraćivati, jer bi to moglo dovesti do problema
 Ronald Gorsic/Cropix

Mačji brkovi su apsolutno preslatki. No, naravno, nije im funkcija (samo) to - kao i svaki dio tijela te divne životinje, i on itekako ima ulogu. Najprije, ono što je jako zanimljivo jest činjenica da se brkovi ne nalaze samo na glavi, nego i iznad očiju, na bradi, ali i n na stražnjem dijelu prednjih nogu.

Oni su izrazito osjetljivi, pa zato mačke ne vole baš pretjerano da ih mazite po brkovima. Iznimno su im važni jer služe za procjenu prostora. Zbog toga baš nikad ne bi trebalo skraćivati mački brkove, jer bi mogla imati problema s orijentacijom. Iako, vjerujemo da zaista nikome to ni ne pada na pamet.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Osim toga, brkovi im pomažu da procijene gdje se u prostoru ročno nalazi njihov plijen. No, ono što je nama kao vlasnicima najvažnije jest činjenica da nam brkovi pokazuju kako su naši ljubimci raspoloženi. Ako su opušteni i nalaze se uz obje strane njuške, maca je opuštena. Ako strše prema naprijed, nešto se događa: ili je uzbuđena ili ju je nešto uznemirilo. Ako joj pak brkovi idu prema dolje, uz bradu, možda je tužna ili pak ljuta, a u tom slučaju, "konzultirajte" rep da točno utvrdite koja od te dvije emocije je na stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:35