DOBRO JE ZNATI

Veterinar otkriva: Zaboravite stare načine, evo kako možete znati koliko je stvarno star vaš pas

Računica da je jedna pseća jednaka sedam naših ja zastarjela i više je nitko ne koristi

Ilustracija

 Yuliya Apanasenka/Alamy/Alamy/Profimedia

Svi koji su mislili da se pseće godine računaju po sistemu: jedna ljudska, sedam njihovih, bili su u krivu. Objasnio je to jedan veterinar na Tik Toku. Njegovo ime je Hunter Finn i on tvrdi da je ta formula blesava. Najprije zato što različite pasmine imaju različite dužine života, koje ovise o njihovoj veličini. Kako primjenjivati isto pravilo na psa koji je senior u sedmoj godini i drugoj koji to postaje tek u jedanaestoj?

Godine ne idu jednakom brzinom i zapravo se s protokom vremena starenje usporava. Kod pasa, naravno. Tako veterinari kažu kako je prva godina kod svih, neovisno o veličini, jednaka. Kad vam pas otpuše prvu svjećicu na torti, sretno vam bilo, imate petnaestogodišnjaka doma. Tako je sve do pete godine, kada imaju 36 godina. No, onda počinje usporavanje, tako da se iz godine u godinu razlike povećavaju.

Prema jednoj tablici, gdje je najveći broj godina 16, to za male pse (a to su oni do devet kilograma) znači da su navršili 80 ljudskih. Za srednje pse, one od deset do 25 kilograma, to je 87 godina, dok je za velike, one teže od 25 kilograma, to nevjerojatnih 120 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:22