MOLBA

Ako vidite lisicu, pustite je na miru. Sad imaju mlade i dolaze među ljude kako bi našle hranu

Bjesnoće u našoj zemlji više nema i to zbog oralne vakcinaciji lisica te veterinarske vakcinacije pasa

Ilustracija

 Georgesanker.com/Alamy/Profimedia

Vrijeme je sada da lisice imaju mlade i brinu o svojoj mladunčadi. Zato neće biti rijetka pojava da vidite lisicu kako šeće naseljem. Ne brinite, nije bijesna. U potrazi je za hranom. Nije ni opasna, neće vas napasti niti vam nauditi. Nikako ih nemojte ubijati, piše portal nizagorjemalo.

Lisice su česti prizor i u urbanim sredinama. Dolaze u naselje jer su ili znatiželjne ili su gladne. Sada imaju i mlade i moraju im osigurati dovoljno hrane. Uglavnom su to glodavci, štakori i miševi kojih su šume pune, no ako hrane nema dovoljno, lisica će se spustiti k ljudima.

Neće napasti. Potražit će hranu u kantama za smeće. Da, kokice bi joj bile poslastica, zato zaštitite svoju perad, zatvorite je preko noći u peradarnik, preko dana u ograđeno gdje lisica neće moći do njih.

Dok ih mama lisica ne nauči loviti, dotle će svojoj mladunčadi donositi hranu u brlog (Photo: Pixabay)

Bjesnoće u Hrvatskoj više nema. Zahvaljujući kontinuiranoj oralnoj vakcinaciji lisica od 2011. i veterinarskoj vakcinaciji pasa, posljednji virus bjesnoće, odnosno zadnji pozitivan nalaz kod lisica zabilježen je 2014. Dakle, ne morate se bojati bjesnoće.

Viđat ćete ih još neko kratko vrijeme, sve dok svoju mladunčad ne nauče loviti. Nakon toga će se povući iz naselja.

– Ostavite ih da žive, one neopisivo pomažu u lovu na miševe i štakore, koji su trenutno u velikom broju, a nosioci su brojnih bolesti. Upamtite da sve na planeti ima svoju svrhu i da ona ne pripada samo nama – apeliraju iz neprofitne Udruge Helping animals.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:37