NEIZMJERNO TUŽNO

Fotograf Ross Taylor snimao je vlasnike kako se zauvijek opraštaju od svojih ljubimaca

Priznaje kako se, bez obzira na to što se morao emocionalno distancirati od onih koje je snimao, puno puta rasplakao
 Olesya Lykovi plače za svojim Samom, foto: Ross Taylor

Svi vlasnici ljubimaca znaju da će svanuti dan kad će svojem malom (ili većem) vjernom pratitelju morati reći zbogom. Te smo činjenice svjesni daleko više nego one o vlastitoj smrti - naši ljubici ipak žive dosta kraće od nas i, koliko god se mi trudili, neće živjeti dugo. Odnosno, onoliko dugo koliko mi želimo, a to bi vjerojatno bilo do kraja naših života.

I dok vlasnici nastoje potisnuti misao o odlasku ljubimaca, jedan fotograf odlučio se pozabaviti baš tim teškim trenucima u njihovim životima. On je Ross Taylor i napravio je ciklus fotografija koje je bolno gledati, ali su istovremeno veličanstvene jer pokazuju snagu ljubavi i boli.

image
Juliet Rubio se oprašta od svog psa Dinga, foto: Ross Taylor

- Prije nekoliko godina prijateljica je morala uspavati psa i za nju je to bila agonija. Odlučila je da će njen ljubimac biti eutanaziran doma, a ja nisam niti znao da se to može. Bio sam svjedok njenoj boli. Istovremeno sam primjetio da se moji prijatelji na društvenim mrežama redovito u svojim objavama sjete ljubimaca koji nisu s njima. Te njihove objave bile su dirljive i slamale su srce. Počeo sam istraživati i shvatio da nema mnogo objavljenih fotografija koje se bave tom temom - priča Ross,

Kad je počeo snimati, kaže, dijelio je bol s ljudima koje je snimao. Želio je podijeliti njihovu priču i, priznaje, to mu je postala iznimno važno. Neke slike mu je bilo teže snimiti od drugih. Premda se uvijek nastoji emocionalno distancirati, kako bi mogao snimiti sliku, nekad je to bilo teško.

- Puno sam puta plakao snimajući - priznaje.

image

 
Kiara Manrique plače za svojim Sparkyjem, foto: Ross Taylor

Radio je s dvije organizacije koje su mu pomogle da pronađe obitelji koje su dozvolile snimanje. Napravio je niz fotografija, a onda je odlučio prestati. Barem za sada. Ponajprije zato što radi film koji se bavi ovom temom. O "The hardest days" može se više podataka dobiti na njegovoj web stranici.

- No, nije film jedini razlog. Potrošio sam stotine sati baveći se ovom temom. Trebao sam pauzu, jer je riječ o nečemu što emocionalno troši - kaže Ross.

image

 
Kiara Manrique plače za svojim Sparkyjem, foto: Ross Taylor
image
Kim Bolan - Bolan Media Group
image
Kim Bolan - Bolan Media Group
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2020 21:18