SAVJET VETERINARA

Kako ljubimcima olakšati doček Nove godine? Evo nekoliko trikova za najluđu noć u godini...

Preporuke nam daje dr. sc. Silva Rakočević, vlasnica veterinarske ambulante Goldi

Ilustracija

 David Moreno/Alamy/Alamy/Profimedia

Psi i mačke nisu veliki obožavatelji vatrometa. Zapravo, zvukovi vatrometa i petardi često su povezani s nestankom i bježanjem pasa od kuće, pa čak i smrću kućnih ljubimaca koji ne podnose neobično glasnu buku koja okružuje razne svečanosti. Većina životinja će pobjeći i sakriti se od vatrometa, stoga svakako poduzmite odgovarajuće mjere opreza.

Mačke će se pokušati sakriti, pa ih je važno zadržati u kući da ne mogu pobjeći van.

Ponudite im sigurno utočište, ali ih nemojte zatvoriti, nego im dopustite pristup drugim sigurnim mjestima u kući. Pokrijte prozore kako biste spriječili ulazak svjetlosti. Uključite radio da prigušite buku.

Psi mogu posebno patiti od napadaja panike (zavijanje, lave) zbog svoje preosjetljivosti: ne samo da čuju zvukove dvostruko jače od čovjeka - hvataju nama neprimjetne zvukove, a iz daljine mogu percipirati mirise pirotehnike. Iz tih razloga, bitno je zaštititi naše pse, poduzimajući mjere kako bi prijelaz iz stare u Novu godinu bio manje traumatičan, kao što su:

Ne ostavljajte pse u vrtu, balkonu ili u blizini mjesta gdje pucaju petarde.

image

dr.sc. Silva Rakočević

Privatni album

Ne ostavljajte pse same - to će spriječiti nesreće uzrokovane njihovim strahom i panikom. Psi moraju biti čipirani ili imati ažurirane podatke na ogrlici. Važno je da naši štenci znaju da smo u blizini, a da ne budemo previše pažljivi jer bi pretjerano maženje i pažnju mogli shvatiti kao pokazatelj opasne situacije i dodatno ih uspaničiti. Koristite sanduk ili kutiju u kojoj se štenac osjeća sigurno i osigurajte mu poznate igračke i poslastice.

Prigušite vanjske zvukove pojačavanjem zvuka TV-a i radija i zatvaranjem vrata i prozora. Možete uključiti malo glasniji ventilator.

Ako sumnjate da će vaš pas poludjeti na zvuk vatrometa, pokušajte tiše puštati zvukove vatrometa, tako da se vaš pas navikne na njih. Možete probati pustiti video s vatrometom i tu sliku upariti s poslasticom koju pas najviše voli. To nazivamo držanjem psa ispod praga osjetljivosti i omogućuje učenje navikavanja na zvukove.

Dopustite psima da se sklone gdje žele, dajući im mogućnost da ostanu na mjestima koja su im inače zabranjena.

Nemojte ih izvoditi između novogodišnje noći i dana Nove godine ili ih držite na uzici ako morate izaći u to vrijeme.

Ako vlasnici znaju da je njihov ljubimac vrlo osjetljiv na ove blagdanske zvukove i prizore, mogu potražiti savjet veterinara. Oni mogu predložiti i davanje nekih lijekova i preparata za smirenje, no naklonost i pažnja njihovog vlasnika su općenito dovoljni da se prebrode ti kritični trenuci. Ponekad je potrebno da shvatimo da naš pas treba našu prisutnost i pažnju u tim trenucima. To je gesta odgovornosti i duboke ljubavi - ostati s njima, odustati od naše burne Nove godine i provesti mirnu večer s njima. Ova predanost također pokazuje dubinu našeg odnosa. Trebamo se kloniti bučnih zabava, koje prvog siječnja ne ostavljaju ništa osim tragova straha u našem psu i snažnog osjećaja krivnje u nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:26