VESELJE U ZAGREBU

O prinovama u obitelji čupavouhih lemura priča cijela Europa: Upoznajte ove crnobijele ljepotice

Prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode kritično su ugrožena vrsta i svaka je nova jedinka izuzetno vrijedna
čupavouhi lemuri
 ZG Zoo

Mlađe je slađe! Potvrđuje to ljubavna priča čupavouhih lemura u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Petnaestogodišnja Padme i njezin čak 12 godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dvije crnobijele ljepotice. Proširenje obitelji zagrebačkih čupavouhih lemura oduševilo je sve ljude posvećene očuvanju čudesnog životinjskog svijeta Madagaskara.

image
čupavouhi lemuri
ZG Zoo

- Padme je prije dvije godine u Hrvatsku stigla iz Italije, a John John iz Danske. Njihova ljubav, koja je donijela potomstvo, sad je tema razgovora u zoološkim vrtovima diljem Europe. Naime, čupavouhi lemuri su prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN-a) kritično ugrožena vrsta i svaka je nova jedinka izuzetno vrijedna - rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Posljednji su se put čupavouhi lemuri na istoj adresi rodili prije 18 godina.

Ovoga ljeta rođene čupavouhe lemurice zdrave su i lijepo napreduju. Još uvijek sišu majčino mlijeko, no kako u svemu oponašaju roditelje, prije nekoliko su dana počele grickati vrbinu granu te povrće. Ljupke lemurice znatiželjne su i zaigrane, pa se sve odvažnije penju po svemu što ih okružuje.

Iako lemuri na svijet dolaze teški svega 100 grama, već s pet mjeseci toliko su snažni da se uspješno penju na vrhove drveća. Uoči dolaska mladunaca na svijet, majka izrađuje gnijezdo od grančica, lišća te vlastite dlake. Za razliku od majki ostalih lemura koje, dok se hrane, mlade nose na trbuhu, majke čupavouhih lemura svoje mlade drže u ustima ili ih ostavljaju na sigurnome.

image
čupavouhi lemuri
ZG Zoo

Spolnu zrelost čupavouhi lemuri dosežu s 20 mjeseci. Život provode u skupinama koje imaju do pet jedinki. Riječ je zapravo o obiteljima koje se sastoje od para i njihovih potomaka. Vlada matrijarhat - na čelu grupe je glavna ženka. Većinu vremena čupavouhi lemuri provode visoko u krošnjama drveća, a najaktivniji su u sumrak i rano ujutro kad traže hranu.

U prirodi, kišnim šumama istočnog Madagaskara, žive najviše 19, a u zoološkim vrtovima je zabilježeno da mogu doživjeti čak 35 godina. U prirodi čupavouhe lemure ugrožavaju fosse, madagaskarski mesožderi slični mačkama, ljudi koji se bave krivolovom te oni koji svojim djelovanjem pridonose uništavanju njihova staništa.

image
čupavouhi lemuri
ZG Zoo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2020 20:27