ISPRIKA NIJE POMOGLA

Američki turisti osuđeni na doživotnu robiju zbog ubojstva policajca, odvjetnici: ‘Sramota za Italiju‘

Dvojica prijatelja koji su u vrijeme ubojstva bili tinejdžeri tvrdili su kako su se branili nakon napada policajaca u civilu
Lee Elder i Gabriel Natale-Hjorth
 Remo Casilli

Talijanski sud u srijedu je osudio dvojicu američkih turista na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva policajca u blizini njihova hotela u Rimu, prenosi Reuters.

Finnegan Lee Elder, koji je tad imao 19 godina, priznao je da je nožem ranio Maria Cerciellu Rega u ranojutarnjim satima 26. srpnja, 2019., dok se njegov prijatelj Gabriel Christian Natale-Hjorth, koji je tad imao 18 godina, tukao s drugim policajcem.

Dvojica su tvrdili da su sudjelovali u samoobrani jer su mislili da su dvojica policajaca, koji u to vrijeme nisu bili u uniformi, nasilnici koji su ih napali nakon neuspjelog pokušaja kupnje droge.

image
Udovica ubijenog policajca
Tiziana Fabi

Elder i Natale-Hjorth došli su u Rim na odmor i pokušali kupiti drogu od lokalnog trgovca u poznatom turističkom odredištu, četvrti Trastevere. Na sudu su rekli da su prevareni te im je prodan zgnječeni aspirin za 80 dolara umjesto grama kokaina. Kad su saznali da su prevareni, ukrali su ruksak posredniku, Sergiu Brugiatelliju, koji ih je upoznao s osobom koja im je prodala aspirin.

Naknadno su se dogovorili da će se ponovno sastati s trgovcem droge kako bi im vratio novac u zamjenu za ruksak, no dočekala su ih dva policajca. Elder je rekao da su ih dvojica policajaca napali, zbog čega su se on i njegov prijatelj krenuli braniti. Drugi preživjeli policajac, Andrea Varriale, demantirao je tvrdnju i rekao da su se jasno predstavili kao policajci. Udovica policajca, Rosa Maria Esilio, bila je u sudnici i jecala držeći fotografiju mrtvog supruga nakon objavljivanja presude, dok ju je Varialle zagrlio.

image
Finnegan Elder Lee pred sudom se ispričao obitelji ubijenog policajca
Remo Casilli/Afp/Profimedia

"Možemo samo zahvaliti na teškom radu sudaca, zahvaliti našim talentiranim odvjetnicima i svim ljudima koji su stvarno stajali uz Marija jer su ga poznavali, jer je bio sin svih, jer je bio svačiji policajac".

Policija je tvrdila da Cerciello Rega (35) u to vrijeme nije bio naoružan, a Elder ga je izbo nožem dugim 18 centimetara 11 puta kojeg je ponio sa sobom iz Sjedinjenih Država. Smrt mladog policajca, koji se u to vrijeme tek oženio, potresao je Italiju i izazvao zgražanje prema nasilju tinejdžera.

image
Finnegan Lee Elder
Tiziana Fabi

Natale-Hjorth u početku je policiji rekao da nije sudjelovao u ubojstvu i da nije znao da je njegov prijatelj imao nož. Međutim, njegovi su otisci prstiju pronađeni na ploči na stropu njihove hotelske sobe gdje je oštrica bila skrivena.

Sud je odbacio svjedočenje dvojice Amerikanaca i izrekao najstrožu moguću kaznu u Italiji. Prema talijanskom zakonu, svatko tko sudjeluje čak i neizravno u ubojstvu može se suočiti s optužbama za ubojstvo. Također oni koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na uvjetnu slobodu nakon 21 godinu zatvora ako imaju dobro ponašanje.

image
Gabriel Natale-Hjorth
Tiziana Fabi

Branitelji su najavili da će se žaliti na presudu prije nego što kazna postane konačna. Elderin odvjetnik Renato Borzone opisao je ishod kao "sramotu za Italiju" i rekao novinarima izvan suda da se planira žaliti.

''Ova presuda predstavlja sramotu za Italiju, a porotnici ne žele vidjeti zaključke donesene tijekom istrage i suđenja. Mi ćemo se žaliti. Riječ je o 19-godišnjem dječaku koji je napadnut".

Elder i Natale-Hjorth, koji dolaze iz Kalifornije, također su proglašeni krivima za pokušaj iznude, napada, pružanja otpora javnom dužnosniku i nošenja napadačkog noža bez opravdanog razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:29