KONAČNA ODLUKA

Arena ide u aktivaciju vjerojatno u subotu: ‘Nadam se da će biti dovoljno mjesta‘

Na pitanje što ako se nekom stanje ipak pogorša, Vagić je odgovorio da je Arena opremljena da može zbrinjavati srednje teške pacijente
 Ronald Gorsic/Cropix

oditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u četvrtak kako će prvi pacijenti u stacionar zagrebačke Arene doći u subotu, a pripremili su 100 kreveta.

Vagić je za Dnevnik HRT-a rekao kako su zajedno s Hrvatskom vojskom i Civilnom zaštitom pripremili Arenu prije tri tjedna, a sada su, sukladno epidemiološkoj situaciji i povećanju broja zaraženih i pacijenata u bolnicama, odlučili da Arena ide u aktivaciju, "najvjerojatnije u subotu"

"Prvih dana to će najvjerojatnije biti 30 do 40 pacijenata, s tim da smo zasada priredili 100 kreveta s mogućnošću proširenja na 270 kreveta", rekao je i dodao kako su ljudski potencijali planirani za 100 kreveta.

U stacionar zagrebačke Arene, gdje su priredili 100 kreveta, bit će premješteni pacijenti iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Kliničke bolnice Dubrava.

Na pitanje hoće li biti dovoljno kapaciteta, odgovorio je kako se nada da hoće.

Rekao je da će u početku dolaziti pacijenti s blažom kliničkom slikom i da je Arena jedna vrsta pomoći bolničkom sustavu jer je riječ o pacijentima koji su pred kraj liječenja i imaju još par dana da se u potpunosti izliječe. Na ovaj način, dodao je, oslobađaju se kreveti u bolnicama za teže pacijente.

Na pitanje što ako se nekom stanje ipak pogorša u Areni, Vagić je odgovorio da je Arena opremljena da može zbrinjavati srednje teške pacijente te da ondje imaju boce s kisikom, radiološku i laboratorijsku opremu, salu za reanimaciju s respiratorom, a u slučaju pogoršanja pacijentovog stanja, prebacit će ga u bolnicu.

Što se tiče medicinskog osoblja koje će raditi u Areni, rekao je da će prva dva tjedna ondje biti liječnici iz KB "Sestre milosrdnice" i troje liječnika iz Hrvatske vojske radi uhodavanja u cijelu priču. Od medicinskih sestara, osim iz Vinogradske, bit će one iz KBC-a Zagreb, Hrvatske vojske i po potrebi iz Psihijatrijske bolnice Jankomir, izvijestio je voditelj liječničkog tima Arena Zagreb.

U slučaju pogoršanja, to će biti zahtjevniji dio, ali tada će ga rješavati. Naglasio je kako ovo rade da bi zagrebačke bolnice mogle rješavati teže slučajeve.

"Pacijenti i dalje imaju moždane ili srčane udare, još uvijek imamo onkološke pacijente i hitnu službu koja ne smije stati. Ovo je baš pomoć u tome dijelu", rekao je.

Sve je pozvao da se pridržavaju novih epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:38