MINISTAR ODRŽAO PRESICU

Beroš o preminulom dječaku: Prema svoj dokumentaciji koju imam, nije bilo propusta u liječenju

Ministar zdravstva na konferenciji za novinare govorio je o smrti 10-godišnjaka zaraženog koronavirusom, ali i o antokorona mjerama
Vili Beroš
 Darko Tomas/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima nakon današnjeg višesatnog sastanka na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Stožera i HZJZ-a.

Na početku pressice je govorio o preminulom dječaku (10), najmlađoj žrtvi covida u Hrvatskoj.

- To je jedna od najtužnijih vijesti od počeka globalne pandemije, izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja. Zasad sam dobio najveći dio dokumentacije, ne mogu sve iznositi. Reći ću da je dječak bio pozitivan na covid te je preminuo vjerojatno od multisistemske upalne reakcije koja je opisana u literaturi. To je zbivanje trigerirano covidom, rekao je Beroš.

- Prilikom prijema je dijete bilo negativno, bilo je drugih simptoma, ali prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostupna ne može se reći da je bilo propusta. Prvi test je bio negativan, možda čak i dva. Nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru, rekao je.

Iznio je pojedinosti razgovora na višesatnom sastanku rekavši da se razmatra otvaranje teretana i sportskih centara, no da će o tome resorni ministri razgovarati idućih dana s epidemiolozima. Konačna odluka možda bi mogla biti poznata u srijedu, poručio je.

- Složili smo se da je u ovom trenutku epidemiološka situacija iznimno zadovoljavajuća zbog čega možemo razmišljati o relaksaciji iako Europa razmišlja o oštrijim mjerama. Stoga budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve elemente, to je filigranski posao. Evaluirali smo dosadašnju učinkovitost svih mjera te smo se dogovorili u idućem tjednu još evaluirati određene stvari. Svaki resor je dobio zadatak na temelju kojega ćemo donijeti određene mjere. Sve je potrebno uzeti u obzir. Mi možemo sada nešto planirati, ali ako za tri dan iskrsne nova okolnost, primjerice pojava novog virusa, sve pada u vodu. Ja mogu čak i naglasiti naša nastojanja da relaksiramo nešto kao nagrada hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, rekao je Beroš.

Jedan od elemenata odlučivanja o relaksiranju mjera je i tijek procjepljivanja stanovništva.

- U cijepljenju je došlo do određenog poremećaja jer farmaceutske tvrtke nisu poštovale prethodne dogovore. Stoga je još jedan od elemenata današnjeg sastanka bio i to. Složili smo se da ćemo sami tražiti još jednom od nadležnih da razgovaraju s proizvođačima cjepiva da pronađu način da se ranije dogovorene isporuke realiziraju.

Spomenuo je pritužbe ugostiteljskih udruga.

- Jedna od tema razgovora bile su pritužbe i sugestije svi zainteresiranih stranaka. Dobili smo pismo ugostiteljskih udruga koje govori o nepovoljnom položaju o mjerama. Nije dobro i nastojimo ujednačiti mjere, ali s obzirom na kompleksnost gospodarskih zbivanja to nije moguće. Pojedini kafići su zatvoreni, a topli napici se izdaju na kioscima što sigurno nije dobro. Rezultate tih analiza imat ćete početkom tjedna. To se odnosi i na teretane i sportske centre, rekao je.

Govorio je o prioritetima prilikom odlučivanja o ublažavanju restrikcija.

- Sportske aktivnosti stavljamo u prvi plan, jer je sport bitan za zdravlje. Otvaranje teretana bit će jedan od elemenata razgovora ministrice sporta s epidemiolozima. Odgovore ćete imati do kraja tjedna, rekao je.

Komentirao je i povratak učenika viših razreda u škole.

- Razgovara se o tome da se učenici od 5. do 8. razreda vrate u škole. Jasno je da nastava online nije dobra, ali tu su epidemiolozi koji moraju sagledati rizik, a to je odlazak do škole, povratak, povećava se mobilnost. Mi sada imamo dobru epidemiološku situaciju, ali moramo gledati širi kontekst. Možda niste znali ali jedna od tema Europskog vijeća je bilo i sekvencioniranje genoma SARS-CoV-2. U ovome trenutku možemo vjerovati da nema novog soja koronavirusa, poručio je.

- Vezano za rizik kod otvaranja škola. Broj novozaraženih nije dovoljan za procjenu situacije. Ako govorimo o brojci 300, to nije dovoljno. Europa se boji novog virusa, svi se zatvaraju i mi to uzimamo u obzir. Epidemiolozi su rekli danas da u epidemiološkoj slici ne možemo detektirati da su učenici od prvog do četvrtog krenuli u razred i s vremenom ćemo vidjeti, rekao je.

Komentirao je i sporni tulum i KB Dubrava

- Taj događaj ćemo rasvijetliti sa svih strana, prvenstveno kako se takvi događaji više ne bi ponavljali, rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:44