SVEMIRSKI TURISTI

Bezos i ekipa odletjeli u svemir i sretno se vratili: ‘Ovo je nejvjerojatno uzbudljiv dan!‘

Američki milijarder poletio je iz pustinje u zapadnom Teksasu, a putovanje do ruba svemira trajalo je 11 minuta
Jeff Bezos nakon povratka na Zemlju (sredina)
 Joe Raedle/getty Images/afp; Handout/Blue Origin/Afp

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, poletio je u utorak prema rubu svemira iz pustinje u zapadnom Teksasu zajedno s trojicom članova posade u raketnom brodu New Shepard svoje kompanije Blue Origin, što se smatra još jednom prekretnicom u eri privatnih svemirskih putovanja.

Svemirska letjelica pokrenula je svoje motore BE-3 s lansirne rampe Blue Origina, oko 32 kilometra od ruralnog grada Van Horna, po dobrom vremenu, s prohladnim jutrom i vedrim nebom.

Nakon leta koji je trajao ukupno deset minuta i 20 sekundi, letjelica se sigurno spustila na Zemlju.

Bezos, 57-godišnji milijarder, odletio je prema rubu svemira devet dana nakon leta Britanca Richarda Bransona u raketnom zrakoplovu svoje tvrtke Virgin Galactic. Putnici, Branson i još trojica djelatnika Virgin Galactica mogli su se odvezati i uživati u bestežinskom stanju nekoliko minuta. Letjelica se potom vratila na pistu s koje je krenula. Dvojica bogataša su žestoki suparnici u industriji svemirskog turizma u nastajanju.

Branson je poletio prvi, no Bezos je poletio na veću visinu, 100 kilometara od Zemlje, dok je Virgin Galactic bio na visini od 86 kilometara od Zemlje.

U letjelici New Shepard je uz osnivača Amazona bio njegov brat Mark, 82-godišnja avijatičarka Wally Funk i maturant, 18-godišnji Oliver Daemen.

Bezosov suborbitalni let pada na godišnjicu prvog slijetanja na Mjesec 1969., kada su na tlo Zemljinog satelita stupili astronauti Neil Armstrong i Edwin "Buzz" Aldrin.

Letjelica je dobila ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru 1961.


Tijek leta uživo

15:22 Zemaljske ekipe vozilima su prišle kapsuli i otvorile poklopac. Astrunauti su izašli iz kapsule i pozdravljaju obitelj i prijatelje koji su ih dočekali.


15:19 Kapsula se uspješno spustila. Kontrola leta poželjela je astronautima dobrodošlicu. Čuju se njihovi oduševljeni glasovi iz kapsule. Kontrola leta ih ponovno proziva jednog po jednog, a oni svi javljaju da su dobro.

"Ovo mi je najbolji dan u životu!", kaže jedan od svemirskih putnika dok ostali komentiraju kakav nevjerojatan osjećaj im je pružilo bestežinsko stanje.


15:17 I kapsula s astronautima započela je spuštanje. "Ovdje imate jako sretne astronaute", čuo se glas jednog od astronauta iz kapsule.

Otvoreni su padobrani i kapsula se polako spušta na tlo.


15:15 Pogonski dio rakete uspješno se i mirno vratio na zemlju.


15:12 Pogonski dio rakete se odvojio, a kapsula je nastavila svoj put prema rubu svemira. Čuju se oduševljeni glasovi astronauta koji će se uskoro moći odvezati i iskusiti bestežinsko stanje. Kontrola leta poimence zove sve astronaute, koji javljaju da su dobro.

image
Lansiranje rakete New Shepard
Blue Origin

15:06 Raketa New Shepard poletjela je prema svemiru!


15:03 Ekipa je obavila sve provjere i polijetanje je odobreno. Lansiranje bi se dogoditi svaki trenutak...


14:50 Christina Bezos, sestra osnivača tvrtke Blue Origin Jeffa Bezosa i njegovog brata Marka Bezosa (obojica su na letu), uputila je dobre želje svojoj braći. Rekla je da su se kao djeca igrali da su članovi posade "Zvjezdanih staza" dok su se vozili u automobilu. "Sad požurite i brzo se vratite kako bih vas mogla zagrliti", kazala je Christina Bezos u poruci koju je posadi pročitala Sarah Knights.


14:46 Vrata kapsule rakete New Shepard sada su zatvorena, a zemaljsko osoblje provodi posljednje provjere. Četiri člana posade čekaju svoj planirani 11-minutni let.

Mark Bezos kroz prozor kapsule pokazao je palac gore.


14:40 Astronauti su u raketi, svi su se javili kontroli leta te potvrdili da veza dobro funkcionira. Iz kontrole leta su im kazali da lansiranje kreće za 20 minuta te im poželjeli ugodan let.

Tehničari zatvaraju vrata kapsule u kojoj se astronuti nalaze.


14:28 Mark Bezos, Jeff Bezos, Wally Funk i Oliver Daemen upravo ulaze u raketu New Shepard.

image
Mark Bezos, Jeff Bezos, Wally Funk i Oliver Daemen
Jose Romero/BLUE ORIGIN/AFP

14:23 Nešto više od pola sata ostalo nam je do trenutka kada će Jeff Bezos otputovati u svemir raketom New Shepard svoje kompanije Blue Origin. Lansiranje je zakazano za 15 sati po našem vremenu.


Jeff Bezos, najbogatija osoba u svijetu, u utorak će se vinuti u svemir raketom New Shepard svoje kompanije Blue Origin, kao dio posade u sklopu povijesnog suborbitalnog leta koji je prekretnica za početak nove ere privatnih putovanja u svemir.

Američki milijarder polijeće iz pustinje u zapadnom Teksasu, a putovanje do ruba svemira trajat će 11 minuta. Devet dana ranije Bezosov britanski rival Richard Branson bio je član posade uspješnog inauguralnog suborbitalnog leta suparničke agencije Virgin Galactic iz Novog Mexica.

Branson je prvi stigao u svemir, ali Bezos će letjeti dalje. Bezos će se vinuti 100 kilometara od površine zemlje, dok je Virgin Galactic išao do 86 kilometara.

Bezosu će se na putovanju pridružiti astronautkinja Wally Funk, koja će s 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir. S njima putuje i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji će postati najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin.

Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, financijaš koji upravlja s Bezos Family Foundation i volontira kao vatrogasac.

"Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kad budem vezan za svoje mjesto", rekao je Bezos u ponedjeljak u interjuu za Fox Business Network.

"Spremni smo. Vozilo je spremno. Ovaj je tim nevjerojatan. Osjećam se jako dobro zbog toga, a mislim da se i moji kolege iz posade osjećaju dobro zbog toga", dodao je.

Funk je bila dio skupine žena, nazvane Mercury 13, koje su prošle obuku kako bi postale astronautkinje NASA-e početkom 1960-ih, ali su odbačene zbog spola.

Daemen će od rujna biti student fizike i menadžmenta inovacija na Sveučilištu Utrecht. Njegov je otac čelnik investicijske kompanije Somerset Capital Partners.

Ako ne bude tehničkih ili vremenskih poteškoća, New Shepard će se lansirati oko 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom), a iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa, blizu gradića Van Horna.

Minute beztežinskog stanja

New Shepard je 18,3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom i neće biti astronauta Blue Origina.

Bransona je pak na putovanju pratio par pilota, jer je Virgin Galactic svemirska letjelica s pilotima u kabini.

Posada New Sheparda provest će nekoliko minuta izvan Karmanove linije - međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letjelica doseže vrhunac na 106 kilometara.

Tijekom putovanja posada će nekoliko minuta osjetiti beztežinsko stanje te će moći vidjeti zakrivljenost planete kroz, kaže Blue Origin, najveće prozore ikad korištene u svemirskom prometu.

Posada slijeće na Zemlju padobranima brzinom od 1,6 kilometara na sat u teksaškoj pustinji.

Putovanje u utorak važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog turizma koji će, prema švicarskoj investicijskoj banci UBS, doseći 3 milijarde dolara godišnje kroz deset godina.

Još jedan milijarder, Elon Musk, planira poslati u potpunosti civilnu posadu na još ambiciozniji let u rujnu - višednevnu orbitalnu misiju njegove kapsule Crew Dragon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 13:16