POČELO JE

Bili smo na ‘masovnom cijepljenju‘ u Zagrebu: Pogledajte kako sve funkcionira na Velesajmu

Prvog dana predviđeno je cijepljenje najmanje 300 građana, mahom starije životne dobi
 Željko Puhovski/Cropix

U utorak iza 9 sati započelo je probno "masovno cijepljenje" građana na koronavirus u šestom paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Prvog dana predviđeno je cijepljenje najmanje 300 građana, mahom starije životne dobi, koji su dobili poziv da se dođu cijepiti. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar kazao je kako narednih dana očekuju mnogo veći odaziv.

image
Željko Puhovski/Cropix

Jutro je proteklo mirno, nije bilo redova, a volonteri su činili sve kako bi ljude maksimalno zaštitili od hladnoće. Naime, dolaskom hladne fronte u Zagrebu je ujutro počeo padati jak snijeg što je neke odvratilo od namjere da se uopće odazovu na cijepljenje.

Ipak, za to nije bilo razloga jer je cijepljenje na Velesajmu išlo vrlo brzo.

image
Željko Puhovski/Cropix

- Najdugotrajniji je postupak trijaža u kojoj se uzimaju podaci i anamneza svakog pacijenta. Pripremili smo dovoljan broj invalidskih kolica kako bi naše sugrađane starije dobi mogli lako uvesti na toplo, a tu su i topli napitci. Stvarno smo imali peh što nas je prvog dana cijepljenja zadesilo ovakvo vrijeme, ali očekujemo puno veći odaziv već sutra, kada predviđamo da će se cijepiti oko 1.500 građana. Cjepiva ima dovoljno. Već od idućeg tjedna očekujemo da bi mogli ići na maksimalne brojke, preko pet tisuća cijepljenih u jednom danu - kazao je Šostar.

image
Željko Puhovski/Cropix

Procedura je vrlo jednostavna. Građanin koji je upućen na cijepljenje dolazi na ulaz gdje mu se najprije izmjeri temperatura. Dakako, obvezno je nošenje zaštitne maske. Nakon mjerenja temperature ostavlja svoje osobne podatke na ulazu te se označenom linijom kreće prema prvom slobodnom punktu. Liječnice tamo uzimaju anamnezu, a prvenstveno ih zanima boluje li od kakvih bolesti i je li dosad imao kakvih alergijskih reakcija. Kada se ta formalnost riješi, pacijent se upućuje na prvo slobodno mjesto za cijepljenje.

Kako su nam ispričali sami pacijenti, postupak je potpuno bezbolan i traje svega nekoliko sekundi. Nakon što primi cjepivo, svaka osoba mora sjesti na za to predviđeno mjesto, a posvuda su oznake o obvezi pridržavanja razmaka od dva metra. Kako bi se uvjerili da neće biti alergijskih reakcija, liječnici traže da se tu ostane petnaestak minuta, a nakon te "pauze" odlazi se kući do primanja druge doze kroz oko dva tjedna.

U paviljonu je atmosfera "radna". Tu je "vojska" liječnika, medicinskih sestara, pripadnika Civilne zaštite, redara, kao i studenata Zdravstvenog učilišta koji se brinu da sve prođe u najboljem redu. Prvog dana sustav je besprijekorno funkcionirao, a građani su bili zadovoljni.

Umirovljenika Ivana Radeljaka na cijepljenje je dovela kćer.

- Prebolio sam koronu, sretan sam što je to dobro završilo. Naravno da sam se odmah odlučio cijepiti. Prijavio sam se čim se moglo. Ništa ne boli i odlično se osjećam, preporučio bih svima da se jave na cijepljenje - kazao nam je na izlasku iz paviljona.

Slično razmišlja i 74-godišnjji Krsto Kantolić, vitalni umirovljenik koji kaže da se odmah odlučio cijepiti čim se pojavila ta mogućnost.

image
Umirovljenik Krsto Kantolić
Željko Puhovski/Cropix

- Naravno da ću se cijepiti. Svi bi to trebali učiniti. Imam nekoliko poznanika koji kažu da se ne žele cijepiti, ne vjeruju, boje se... Kažem im da su ludi - smije se Kantolić koji je spremno zavrnuo rukav i u samo nekoliko sekundi i jedan mali ubod dobio zaštitu od opasne i smrtonosne bolesti.

Cijepljenje će u utorak trajati do 13:30, a idućih dana trebalo bi trajati do 13 sati. Svi se nadaju kako hladnoća neće previše utjecati na odaziv pozvanih građana, posebice s obziom na to da su se ipak sami prijavili na cijepljenje.

image
Željko Puhovski/Cropix
image
Željko Puhovski/Cropix
image
Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:59