SVEČANO U METROPOLI

Bili smo na otvorenju Adventa u Zagrebu: Pogledajte nestvarne prizore ispred Likovne akademije

Na Trgu bana Jelačića gastro ponuda također je smanjena, pa se na štandovima mogu naći isključivo hot dog i kobasice

Red ispred Likovne akademije

 Vesna Veselić

Večeras su se diljem Zagreba palile svijeće – gradonačelnik Tomislav Tomašević upalio je prvu na adventskom vijencu na Manduševcu, dok su se tek nekoliko stotina metara zračne linije, na Markovom trgu, palili lampioni, kojima su prosvjednici protiv koronamjera, kako su rekli, pokapali slobodu.

- Jako mi je velika čast prvi puta kao gradonačelnik biti s vama na ovoj ceremoniji paljenja prve adventske svijeće. Kažu da je tradicija paljenja adventskih svijeta krenula od jednog njemačkog protestantskog pastora, kojeg su siromašna djeca stalno pitala kad će Božić, pa je on odlučio napraviti drveni krug u kojeg je stavio četiri svijeće – počeo je Tomašević svoj govor, pa nastavio:

image
Damir Krajac/Cropix
image

Manduševac

Ivana Nobilo/Cropix

- Kao što znate, te četiri svijeće imaju svoju simboliku, one predstavljaju nadu, radost, mir i ljubav. Posebice mi je drago što ćemo sada upaliti baš svijeću nade. Nada je ono što nam u ovim mjesecima treba. Nada da će pandemija što prije završiti i da ćemo se što prije vratiti normalnom životu. Nada da ćemo što prije obnoviti ovaj grad. No i nada da ćemo svi biti bolji ljudi – rekao je Tomašević.

image
Damir Krajac/Cropix

Zagrebački Advent ove se godine održava u nešto manjem opsegu i na nekim lokacijama koje prije nisu bile dio ovog sajma, koji je nekoliko puta za redom proglašavan najboljim u Europi.

Jedna od novosti je da se dio programa održava u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, koje se kroz ljeto pokazalo kao sjajna koncertna lokacija. Sinoć je to bila jedna od najposjećenijih točki Adventa, a svirao je bend Nipplepeople. Na ulazu u dvorište pregledavale su se covid potvrde, zbog čega je nastao ogroman red.

image

Red ispred Likovne akademije

Vesna Veselić
image

Red ispred Likovne akademije

Vesna Veselić
image

Red ispred Likovne akademije

Vesna Veselić
image

Red ispred Likovne akademije

Vesna Veselić

I u narednim tjednima tamo se očekuju brojni koncerti: nastupat će još i Boris Štok, Svemirko, pocket palma, Kuku$, Whateverest, DJ Indy, Stanko Bondža i Sinke Fresh, a program jednog od dana je naslovljen Drito iz Akademije.

image
Damir Krajac/Cropix
image

Advent na platou Gradec

Nera Simic/Cropix

Kada je riječ o vizualnom dijelu priče, vjerojatno najatraktivniji je Gornji grad. Na platou Gradec postavljena je svojevrsna izložba božićnih jelki, koje na hrpi djeluju iznimno lijepo, a od njih 180 će 31 biti donirana obiteljima slabijeg imovinskog statusa koje su članovi udruge Mali zmaj. U Parku Bele IV je, pak, takozvani Mjesečev vrt, u kojem su postavljene razne svjetlosne instalacije.

image

Jagerhorn prolaz

Nera Simic/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Ima još noviteta, a to su hit teglice za pića, rakije i kuhano vino. Radi epidemioloških mjera njih se grije u posebnim uređajima, a usput se troši i manje plastike. Kuhano vino u prosjeku košta 20 kuna, dok su kobasice nešto skuplje nego prošlih godina, do 30 kuna.

Novost na ovogodišnjem Adventu je i to da se, osim na sada već standardnim kućicama, gastronomsku ponudu po novom može doživjeti i po ugostiteljskim objektima diljem Zagreba, koji na ulice za ovu prigodu vade blagdanske stolove na kojima će izlagati ponudu hrane i pića.

image

Zrinjevac

Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix
image

Hižica Kod Dvije Mace na Strossmayerevom šetalištu

Nera Simic/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Valja naglasiti i da se brojnima omiljena adventska destinacija, Fuliranje, ove godine seli na terasu hotela Esplanade, a otvara se nešto kasnije: prvi dan bit će četvrtak, 2. prosinca.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Posebna regulacija prometa tijekom Adventa

Tijekom Adventa u Zagrebu, od 27. studenog 2021. do 8. siječnja 2022. u dijelu centra grada vrijedit će posebna regulacija prometa, izvijestili su u subotu iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Opskrba u pješačkoj zoni vozilima s posebnom dozvolom moguća je od ponoći do 10 sati, a u pješačkoj zoni, u koju je ulazak zaštićen podiznim stupićima u Ulici Ivana Tkalčića, Ulici Pavla Radića i Ulici Ivana Dežmana, opskrba je dozvoljena od 6 do 10 sati.

Za potrebe cjelodnevne dostave u pješačku zonu za Advent u Zagrebu 2021. određeno je nekoliko dostavnih mjesta, a taksi stajalište u Vlaškoj ulici, na dijelu od raskrižja s Kurelčevom ulicom do Palmotićeve ulice, bit će izmješteno na istočnu stranu Kurelčeve ulice.

Također, u razdoblju od 27. studenog 2021. do 7. siječnja 2022. bit će zabranjen ulaz i izlaz iz garaže Ban centra postojećom trasom Palmotićeva ulica – Vlaška ulica – Kurelčeva ulica i obrnuto te se ulaz i izlaz dozvoljava trasom kretanja: Palmotićeva ulica – Jurišićeva ulica – Kurelčeva ulica, ulaz u garažu i natrag istom trasom kretanja.

Postavit će se žardinjere u Kurelčevoj i u Vlaškoj ulici – u zoni raskrižja s Palmotićevom ulicom, u Bakačevoj ulici kod raskrižja s kružnim tokom prometa, u Gajevoj ulici kod k.br. 9A i u ulici Dverce u zoni raskrižja s Katarininim trgom, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:04