PITANJE TESTIRANJA

Capak uzvratio Vučiću: Nije važno koliko metaka ispucate, već koliko puta pogodite metu

Capak kaže da je današnji susret s premijerom poslužio za razmjenu najnovijih informacija o epidemiji te o epidemiološkoj situaciji
Alemka Markotić i Krunoslav Capak
 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u ponedjeljak u Banskim dvorima sastanak s članovima Nacionalnog stožera. Nakon sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena pred novinare su stali ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

Capak kaže da je današnji susret s premijerom poslužio za razmjenu najnovijih informacija o epidemiji koronavirusa te o epidemiološkoj situaciji.

- Razgovarali smo i o tome koliko zaštitne opreme za naše osoblje imamo te što treba poduzeti da nabavimo još opreme, rekao je Capak koji tvrdi da se ne radi o nestašici maski.

Jedna od tema sastanka bilo je osiguranje dovoljne količine zaštitne opreme, a razgovaralo se i o kontrolama na hrvatsko-slovenskoj granici.

Capak je istaknuo da Hrvatskoj ne prijeti nestašica maski te da su rezerve dovoljne za duže vrijeme. Na sastanku u Vladi razgovaralo se, kazao je, o jeseni kada će početi raditi škole i fakulteti.

- Tada će trebati daleko veće količine maski i ovo sada je planiranje jeseni, rekao je i dodao da će na jesen vjerojatno biti otvorene škole.

- Što se tiče Slovenije, mi ćemo s njima intenzivirati razgovore na stručnoj razini o njihovim kriterijima i tretmanu hrvatskih građana koji prelaze granicu. Mislimo da se naša epidemiološka situacija neće pogoršavati te bismo intenzivirali razgovore i razmijenili informacije sa slovenskim zavodom za javno zdravstvo, rekao je Capak.

Poručuje i da uvijek postoji mogućnost da Hrvatska pooštri epidemiološke mjere.

- Pratimo situaciju koja je pod kontrolom. U ovom trenutku preporučujemo da ljudi u zatvorenim prostorima nose maske i da izbjegavaju velika okupljanja te putovanja u kojima epidemija bukti, savjetuje Capak.

Na sastanku se nije razgovaralo o zatvaranju granica sa Srbijom, a ako će biti potrebno, uvest će se mjere za osobe koje dolaze iz Srbije.

image
Krunoslav Capak
Ranko Suvar/Cropix

Na konstataciju da Srbi puno više testiraju, a na što se nedavno referirao i tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić, Capak kaže da "nije važno koliko metaka ispucate, već koliko puta pogodite metu" te da su jako zadovoljni strategijom testiranja u Hrvatskoj.

Capak je primijetio da su se jučer u stožerima gotovo svih stranaka kršile preporuke epidemiologa.

- Da, većina okupljenih u stožerima stranaka nije se držala preporuka. Bili su to trenuci euforije i stvari su izmakle kontroli, istaknuo je Capak.

Markotić je komentirala hoće li se uvoditi nove preporuke kad su u pitanju obiteljska okupljanja.

- Prati se situacija, analizira se koja su to mjesta rizična. Obiteljska okupljanja u više su se navrata pokazala kao mjesta rizika. Pokušat ćemo bolje iskomunicirati preporuke, ako ni to neće pomoći, onda ćemo morati dati nove preporuke koje bi išle u smjeru smanjenja broja gostiju, kaže Markotić.

image
Alemka Markotić i Krunoslav Capak
Ranko Suvar/Cropix

- U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu 36 je hospitaliziranih, troje na respratoru. U Zagrebu je 11 posto oboljelih hospitalizirano, a većina je puštena na kućno liječenje, rekla je Markotić.

Na koncu je Capak otkrio što će biti najesen kad bi trebala početi škola.

- Epidemiološka situacija će diktirati kako će biti, ali iskustva iz svijeta govore da ćemo otvoriti škole, kaže Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:06