SADA JE SRETNA

Cijeli moj život bio je traganje i nemir. Bila sam dijete s asfalta, onda sam dala otkaz i sve promijenila

Nema čega nema na imanju u Gradićima, od raznovrsnog povrća do ukusnog voća, a tu su i kokoši nesilice
Zdenka Dodig
 Dragan Matic/Cropix

- Cijeli moj život bio je neko traganje, neki nemir, savladavanje izazova. Bila sam dijete s asfalta, a onda sam sve promijenila i posvetila se ekološkoj proizvodnji povrća - počinje priču Zdenka Dodig koju smo posjetili na imanju u Gradićima nedaleko Velike Gorice.

Imala je, kaže, uvijek stabilna primanja i poslove na dobrim položajima u uglavnom stranim korporacijama. Iz čiste rekreacije, kako ističe, iza svoje kuće uredila je voćnjak, a sada uzgaja mnogobrojne vrste povrća te drži i kokoši.

image
Obrezivanje voćaka
Dragan Matic/Cropix
image
Zdenka i pas Noa.
Dragan Matic/Cropix

Najslađe joj je ustati se ujutro i nahraniti svoje koke, a usput i doručkovati smokvu ili neku drugu voćku izravno sa stabla.

Nema čega nema na njenom imanju, od listanog povrća, tikvi, cikle, krumpira, salate, do slatkih krušaka i jabuka.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

- Prvo sam radila za sebe, ali su se počeli pojavljivati kupci, najprije prijatelji. Interes je bio velik. Shvatila sam da ne mogu na dvije strane, dala sam otkaz i posvetila se samo poljoprivredi. Dolaze mi volonteri, bili su mi i jedni kupci iz Poljske nedavno, a njihova malena djevojčica rekla je da je ovo "pravi raj od voća i povrća" - govori Zdenka.

image
Dragan Matic/Cropix

Ističe kako ne koristi pesticide, zapravo nikakva kemijska sredstva koja, kaže, ne samo da nanose veliku štetu organizmu, već i samim poljoprivrednicima.

Što smo sve vidjeli na njenom imanju pogledajte u našoj videoreportaži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:01