POLIMAC PREPORUČUJE

‘Djevojka koja obećava‘: Prije 10 godina to bi bio film koji slavi Tarantino, ali danas je priča drugačija

Iako je od geneze filma do njegovog dolaska pred publiku prošlo četiri godine, "Djevojka koja obećava" aktualnija je nego ikad
Carey Mulligan u filmu ”Djevojka koja obećava”
 Focus Features/Everett/Profimedia

Iako je priča filma "Djevojka koja obećava" (eng. Promising Young Woman) osmišljena još 2017. godine, vremenu kada se #MeToo tek počeo širiti javnim prostorom, a on snimljen 2019. godine, trenutku kada je spisateljica E. Jean Carroll za silovanje optužila tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, kada se kontroverzni pjevač R. Kelly u razgovoru s voditeljicom Gayle King dosta glasno branio od višestrukih optužbi za zlostavljanje žena te kada su mnogi zahvaljujući Netflixovoj uspješnici "Nevjerojatno" prvi puta doznali i vidjeli što se događa nakon što djevojka prijavi da je silovana, ne stječe se dojam da debitantski film redateljice Emerald Fennell, višestruko talentirane engleske scenaristice (druga sezona serije "Ubijanje Eve") i glumice (u Netflixovoj seriji "Kruna" igra Camillu Parker Bowles), kasno dolazi pred širu publiku.

Tomu je tako jer su društveni problemi na koje ukazuju aktivisti #MeToo pokreta, nažalost, još uvijek vrlo aktualni.

Fennell bitki za pravedniji tretman žena nastoji doprinijeti pričom o 30-godišnjoj Cassandri "Cassie" Thomas (Carey Mulligan), bivšoj studentici medicine koja svojevrsnom šok terapijom muškarce iz svog okruženja nastoji odvratiti od seksualnog napastovanja djevojaka i žena koje su toliko pripite da se od njihovih napada ne mogu obraniti.

Kako bi provela svoj naum, Cassie izlazi u kafiće i klubove, hini da se "ubila" od alkohola te čeka da joj neki "dobar momak" priskoči upomoć. No, umjesto da joj zaista pomognu, oni je najčešće odvedu u svoje stanove, gdje je potom pokušaju seksualno iskoristiti. U trenutku kada se učini da će Cassie biti žrtva silovanja, ona se "budi" iz alkoholne kome i muškarce suočava s onim što su pokušali napraviti. Cassie ime svakog muškarca kojeg uhvati na djeluju zapiše u svoju bilježnicu. O rasprostranjenosti ponašanja koje Cassie želi iskorijeniti svjedoči činjenica da je njezina bilježnica više nego pristojno popunjena.

No, poput kakvog izmučenog superjunaka, ona svoju predanost cilju plaća vlastitim životom - gotovo pa doslovno. Cassie još uvijek živi s roditeljima, radi u kafiću, nema dečka, a ni bogzna kakav društveni život. Ona je naime svoju sreću, podčinila želji da onemogući da se drugim djevojkama dogodi ono što se dogodilo njezinoj bliskoj prijateljici Nini, koja je tijekom njihovih fakultetskih dana silovana. No, kada se u Cassandrin život neočekivano vrate osobe koje ona drži odgovornima za ono što se dogodilo Nini, ona ih odluči kazniti.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o destruktivnoj prirodi osvetničkih pothvatima, utjecaju #MeToo pokreta na filmsku industriju i kontroverzi oko kritiziranja Carey Mulligan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:15