PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Doista je nevjerojatno što se s Grbinom događa. Meni je on ranije djelovao ozbiljnije‘

Hrvatskoj je cjepivo potrebno zbog turizma, a cilj je započeti turističku sezonu sa što više procijepljenih građana, rekao je Plenković
Andrej Plenković
 HRT Screenshot

Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HRT-a i govorio o ubrzavanju distribucije cjepiva. Hrvatska je na tome inzistirala i u Bruxellesu.

- Hrvatska Vlada je za sada naručila 6,8 milijuna doza cjepiva. Za sada je došlo oko 430.000. Do prvog svibnja bi trebalo biti oko milijun doza cjepiva u Hrvatskoj. Sve je to nešto sporije od očekivanja, kaže Plenković i objašnjava da do problema dolazi zbog ogromnih narudžbi jer prioizvodni kapaciteti nisu tako veliki.

- Velike količine naručili su i EU i druge države diljem svijeta. Kao drugo, nakon što su u rekordno brzom roku i Pfizer i Moderna i AstraZeneca i Johnson&Johnson uspjeli otkriti cjepivo i počeli proizvodnju, sami proizvodni kapaciteti nisu toliki da bi isporuka bila brza onako kako bismo mi htjeli, kaže premijer.

Hrvatskoj je cjepivo potrebno zbog turizma, a cilj je započeti turističku sezonu sa što više procijepljenih građana.

- Europska komisija će idući tjedan izaći s prijedlogom potvrde za tri kategorije građana: za one koji su cijepljeni, ili su preboljeli covid ili pak imaju negativni test.

Hrvatska je naručila najviše cjepiva Astra Zenece jer su prošlog ljeta, kada su počinjali pregovori s farmaceutskim kompanijama, sve informacije upućivale na to da će njihovo cjepivo biti najbrže gotovo.

- Ovisno o tome kako koja farmaceutska kompanija dostavlja svoja cjepiva, tako se to i distribuira. U ovome trenutku nama je šteta da smo najviše naručili od AstraZenece zato jer su oni usporili svoju dinamiku. No jednom kada se to konsolidira mi bismo mogli dobiti jako velike količine cjepiva AstraZenece, kaže Plenković.

Osvrnuo se i na jedan smrtni slučaj nakon cijepljenja, a kaže da se taj slučaj ispituje. Plenković je rekao i da je ministar zdravstva Vili Beroš u kontaktu s HALMED-om zbog tog slučaja.

- Podaci koje imaju su takvi da ne vide nikakvu uzročno-posljedičnu vezu između smrti gospođe koja je preminula te primanja cjepiva. Još uvijek sve ispituju. Konzultirat će se i s Europskom agencijom za lijekove, rekao je.

Komentirao je i informacija o tome da ljudi sve više odbijaju cijepljenje cjepivom Astra Zenece. Plenković kaže da to, prema informacijama iz HZJZ-a, nije točno.

- Nitko ne stavlja na tržište cjepivo koje je nepouzdano i neodobreno. Prvo je stav Svjetske zdravstvene organizacije, potom Europske agencije za lijekove, a onda Hrvatske agencije za lijekove. To su institucije kojima moramo vjerovati, izjavio je Plenković.

Plenković je komentirao i izbor za predsjednika Vrhovnog suda.

- Postoji samo jedan način na koji se može izabrati predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda, a to je u skladu s Ustavom i zakonom. Ovaj put kojim se sada bira je protiv zakona koji pobliže regulira načina izbora predsjednika suda, a to je zakon o sudovima, koji je na snazi. Ova cijela rasprava je nadrealna. Gotovo je nevjerojatno da mi tjednima imamo u Hrvatskoj raspravu o tome. Rado bih pozvao neke druge pravnike koji nisu baš rječiti sada da kažu poneku riječ, što bi to trebalo poštovati. Jedini meritoran sud koji ocjenjuje sukladnost zakona o sudovima s Ustavom nije niti premijer ni predsjednik Hrvatskog sabora niti predsjednik Republike. To je samo Ustavni sud, rekao je premijer Plenković za HRT.

Kada je riječ o Zlati Đurđević, Plenković kaže da ona niti nije kandidat. Osvrnuo se na izjave Peđe Grbina koji je rekao 'da se na čelu Vrhovnog suda ne želi osoba koja bi mogla nešto raditi, riješiti'.

- Doista je nevjerojatno što se s njim događa. Meni je on djelovao ozbiljnije kada sam prije nekoliko godina s njim sjedio u Hrvatskom saboru. Sada mi to djeluje jedna lakrdija od teza. Osim toga, još jednom ću ponoviti - ne stoji teza koja se nastoji plasirati o tome da pri imenovanju s naše strane postoji favorit. Nema nikakvih dogovora, utjecaja, lobija, starijih političara koji eventualno imaju utjecaj na vlast. To ne postoji. Toga nema. Interes vlasti, parlamentarne većine, je izabrati predsjednicu ili predsjednika Vrhovnog suda u roku. Izabrati bi trebali kompetentnu osobu. Nikome nismo sugerirali da se javlja niti da se ne javlja. Zlata Đurđević uopće nije tema. Dok smo u fazi da se flagrantno krši procedura koja je na snazi, nitko, pa niti ona nije tema, kaže Plenković.

Na kraju se osvrnuo i na lokalne izbore i još jednom ponovio kako je Davor Filipović sjajan kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- On je to već pokazao u dosadašnjim nastupima. Sjajan je u idejama koje ima za grad Zagreb, u poznavanju gradskih tema, poznavanju gradskih financija i viziji koju ima. Ja sam siguran da će ostvariti sjajan rezultat. Volio bih da bude budući gradonačelnik grada Zagreba jer je riječ o mladom, obrazovanom, energičnom čovjeku. On je konstruktivan, a ne destruktivan. On bi znao okupiti sjajan tim za budućnost glavnog grada, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:48