ODLUKA SUDA

Francišković ostaje iza rešetaka, Kovačević ide na slobodu: Pogledajte prosvjede pred sudom

Ulaz u zagrebqački Županijski sud zbog prosvjednika je osiguravala interventna policija

Dovođenje Franciškovića i Kovačevića na sud

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u subotu navečer odredila je istražni zatvor Marku Franciškoviću osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, dok je suokrivljenik Natko Kovačević pušten da se brani sa slobode, uz mjere opreza.

Državno odvjetništvo ranije je za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda.

Prosvjede ispred suda i tijek odluke o uhićenima večeras smo pratili uživo.


NOVO 22:35 I Kovačević i Francišković danas su i na policiji i Županijskom državnom odvjetništvu iznijeli opsežne obrane, no sam sadržaj njihovih obrana nije poznat.

"Ne bih sad dalje ulazio u detalje, uglavnom Natko nije htio, niti smatramo da je to bilo nužno, da se bilo čega suzdržava ili da nešto krije. Sam je odlučio, a ja sam to i odobrio, da se brani aktivno. On se tereti za djelo izravnog ili neizravnog pozivanja na terorizam. Naravno, on to negira", rekao je nakon ispitivanja na Državnom odvjetništvu Kovačevićev odvjetnik Edin Muminagić. Francišković je pak danas poslijepodne svoju obranu iznosio već skoro puna tri sata.

Francišković je inače već osuđivan i to zbog pronalaska oružja u njegovoj kući u kolovozu 2013. Riječ je o poznatome slučaju zbog kojega je najprije bio i proglašen neubrojivim i prisilno hospitaliziran. Naime, Ustavni sud je doista ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Francišković bio proglašen neubrojivim, no naloženo je ponovljeno suđenje u kojemu se Franciškoviću sudilo kao ubrojivoj osobi te je osuđen na uvjetnu kaznu od 6 mjeseci zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje.

Među uhićenima i puštenima bio je i samoprozvani "nutricionist i liječnik prirodne medicine Denis Bašnec", koji je odmah po puštanju na slobodu postao aktivan na društvenim mrežama. "Dobio sam dojavu i neke novije informacije: danas se ide pred istražnog suca i trebalo bi biti odlučeno hoće li Marko i Natko danas izaći ili će im se produžiti nasilno oduzimanje slobode kretanja. Ako ostanu u pritvoru, onda bi prisilno ostali 30 dana", napisao je Bašnec, te je pozvao na prikupljanje pomoći za Natka i Marka. "Dok ne kreiramo drugi račun preko udruge jer nas zaštekali papirologijom itd...., možete svoje donacije za pomoć obiteljima optuženih slati na sljedeće račune. 'Višak' novca bit će upotrijebljen na humanitarno djelovanje u korist cjelokupnog hrvatskog naroda na sve ustavno-zakonski dozvoljene načine u borbi za slobodu, pravdu i pomoć potlačenima."


20:21 - Sutkinja istrage odredila je jednomjesečni istražni zatvor protiv Franciškovića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je Kovačević pušten da se brani sa slobode.

Naime, odbijen je zahtjev tužiteljstva da se Kovačeviću odredi istražni zatvor, a sutkinja mu je odredila sigurnosnu mjeru obveznog javljanja u nadležnu policijsku postaju svaki tjedan.

- U svim svojim nastupima moj klijent je postupao miroljubivo i nije propagirao niti bilo koga poticao na bilo kakvo nasilje - komentirao je Franciškovićev odvjetnik Stipica Akrap.

Edin Muminagić, odvjetnik Natka Kovačevića kazao je kako odluka o puštanju Kovačevića da se brani sa slobode stupa na snagu odmah i kako za sada ne razmišljaju o žalbi.


19:26 - Par desetaka prosvjednika okupilo se večeras ispred ulaza u istražni odjel zagrebačkog Županijskog suda kako bi pružilo podršku Marku Franciškoviću i Natku Kovačeviću, osumnjičenima da su javno pozivali na terorizam.

U ovom trenutku iza zatvorenih vrata Istražnog odjela u tijeku je ročište na kojem sutkinja istrage odlučuje o prijedlogu tužiteljstva da se Franciskoviću i Kovačeviću odredi istražni zatvor.

VIDEO: Pogledajte kako Franciškovića i Kovačevića dovode na sud

Također, pred vratima Istražnog odjela u Petrinjskoj ulici nalazi se nekoliko pripadnika interventne policije u punoj spremi, vjerojatno kako bi spriječili da dođe do mogućih incidenata.

No za sada, osim glasnih povika od strane prosvjednika situacija izgleda prilično mirna, štoviše čini se da se prosvjednici polako razilaze.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Odluka o istražnom zatvoru trebala bi biti donesena tijekom večeri.

Na tu odluku, kakva god ona bila, nezadovoljna strana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće suda.

Podsjetimo, policija je zbog javnog poticanja na terorizam tijekom neprijavljenih prosvjeda protiv epidemioloških mjera pritvorila Marka Franciškovića i Natka Kovačevića dok je preostalih pet jučer uhićenih pušteno na slobodu.

DORH je u priopćenju objavio za što sve tereti okrivljenike.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. prosinca 2021. provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti Covid 19, te objavljivali snimke tih istupa kao i drugih istupa. Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima i te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu", naveli su u priopćenju.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:22