TINJALA JE NADA...

HDZ doživio debakl u Zagrebu, Plenković proglasio ukupnu pobjedu: ‘Pokazali smo da smo najjači‘

U HDZ-u su se nadali da će njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba ostvariti bolji rezultat

Na fotografiji: Davor Filipović
 Damjan Tadić/Cropix

HDZ je u Zagrebu doživio debakl. Iako u stranci nisu ni očekivali da bi njihov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović, kojeg je za zagrebačku utrku osobno odabrao šef stranke Andrej Plenković, mogao pobijediti, ipak su se nadali ulasku u drugi krug. No, Filipović koji je u kampanji bio prilično agresivan, završio je tek na četvrtom mjestu, a preskočili su ga i Jelena Pavičić Vukičević iz stranke BM365 i čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Da se situacija u Zagrebu neće odvijati dobro po HDZ, vidjelo se odmah nakon izlaznih anketa objavljenih u 19 sati koje su Filipoviću također dale četvrto mjesto, što su poslije potvrdili i prvi neslužbeni rezultati DIP-a. Novi podaci koji su pristizali tijekom večeri nisu previše utjecali na njegovu poziciju, cijelo vrijeme vrtio se oko 10 posto.

Šef HDZ-a Andrej Plenković je komentirao rezultate izbora.

- Još smo jednom pokazali da smo najjača politička snaga u Hrvatskoj. Želim zahvaliti svim sugrađanima koji su dali povjerenje kandidatkinjama i kandidatima HDZ-a. Naš je rezultat jako dobar, pobjednički kad se pogleda ukupan rezultat. HDZ će opet iz ovih izbora izaći kao stranka koja u petoj godini mandata naše Vlade ima najviše župana, gradonačelnika i načelnika - izjavio je Plenković.

Čestitao je svim HDZ-ovim kandidatkinjama i kandidatima koji su ostvarili pobjede u svojim sredinama ili su ušli u drugi krug, a posebno je čestitao Davoru Filipoviću. Za njega je rekao da je nova kvaliteta za stranku, da se profilirao u kampanji, te da je to nova generacija HDZ-ovih političara u Zagrebu. Plenković je čestitao i svima koji su sudjelovali na izborima.

Davor Filipović sinoć je čestitao Tomislavu Tomaševiću te se ispričao protukandidatima "ako je rekao koju riječ previše".

- Moj je rezultat dvostruko bolji od rezultata koji smo imali 2013. i 2017. - rekao je Filipović i zahvalio svima koji su mu dali glas, te kolegama i stožeru.

Šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman i nositelj liste za Skupštinu kazao je da su zadovoljni rezultatom u Zagrebu, te da su nastupili s novim licima i novim vodstvom, ali i da su po rezultatima izbora za Skupštinu druga politička snaga. Također je čestitao Tomaševiću.

- Na početku smo nove, pozitivne priče. Idemo dalje, od sutra počinjemo kampanju za sljedeće izbore u Zagrebu - rekao je Herman.

U HDZ-ovu stožeru, inače, u nedjelju navečer bilo je otužno. Zbog epidemioloških mjera izostalo je uobičajeno okupljanje HDZ-ovaca i šušur, ali i bez toga vladala je komorna atmosfera. Činilo se da je u središnjici najviše novinara s obzirom na to da su bili smješteni u prizemlju i na prvom katu, dok je čelništvo stranke, kao i vodstvo zagrebačkog HDZ-a bilo na drugom i trećem katu.

Nije bilo ni gostiju, a niti uobičajenog druženja članova pred strankom i samo bi se rijetki HDZ-ovci povremeno spustili dati poneku izjavu, uglavnom nakon što bi se objavile ankete ili podaci DIP-a. Iako je među HDZ-ovcima vladalo nezadovoljstvo zbog rezultata, čelni ljudi stranke ipak su se prilikom izjava trudili uvjeriti javnost u veliku pobjedu HDZ-a, pri tome skrećući pozornost sa Zagreba.

Tako je Gordan Jandroković nakon objave prvih privremenih rezultata kazao kako je "HDZ ostvario sjajne rezultate, te da će karta Hrvatske ponovno biti plava".

- Izuzetno smo zadovoljni, od 20 županija, u njih 15 HDZ-ovi kandidati su na prvome mjestu, u pet čak neće biti ni drugog kruga, a u njih 10 će naši kandidati ući u drugi krug kao pobjednici prvoga kruga - kazao je Jandroković i dodao da bi im rezultati mogli biti i bolji nego 2017. Jandroković je odbacio tvrdnju da je HDZ u Zagrebu doživio debakl.

- To nije debakl HDZ-a, na zadnjim izborima naš kandidat je dobio pet posto, a na ovim zasad 10 posto, naša lista za Skupštinu je na razini rezultata od prije četiri godine, tako da se ovdje ne radi o debaklu - rekao je Jandroković i dodao da se Davor Filipović još uvijek nada drugom krugu. Zanimljivo je da je Željko Reiner za loš rezultat Davora Filipovića optužio medije.

- U Zagrebu su neki mediji najmanje šest mjeseci unaprijed proglašavali Tomislava Tomaševića za favorita i sigurnog pobjednika, sada to baš nije tako, i naš kandidat Filipović je tu negdje otprilike i vjerujem da će ući u drugi krug - izjavio je Reiner nakon izlaznih anketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:15