IMAMO 52 ZARAŽENIH

Božinović otkrio gdje kreću strože kontrole inspektora, doznali smo i koliko je turista pozitivno

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke vezane uz koronavirus u Hrvatskoj.
Davor Božinović
 Damir Krajac/Cropix/Pool

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke vezane uz koronavirus u Hrvatskoj.

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.183. Na bolničkom liječenju je 129 osoba, s pet pacijenata na respiratoru.

U protekla 24 sata testirano je 1824 osoba.

Preminula je jedna osoba, muškarac rođen 1951. godine.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.827 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Oporavilo se 2.558 osoba, a dosad je preminulo stotinu i devetnaest osoba.

Do sada je ukupno testirano 95.920 osoba, od toga 1745 u protekla 24 sata.

Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera. Zbog tehničkih poteškoća tijekom nedjelje nisu upisani novozaraženi iz jedne županije, poručuju iz Stožera.

Gdje se državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Ivana Franić zarazila? Ministrica Divjak bila je jučer u Vladi...

- Jedna osoba iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bila je u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju i pozitivna je. U ministarstvu je bilo više kontakata s djelatnicima. Na sjednici Nacionalnog vijeća bila je jučer i Divjak, a ona je kontakt oboljele. Za trajanja sastanka svi su imali maske, što znači da čak i ako postane pozitivna, sudionici tog sastanka ne trebaju u samoizolaciju. Sama Divjak i drugi zaposlenici moraju u samoizolaciju, a neki su se i testirali, rezultati će biti poznati predvečer, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Capaka su novinari pitali je li državna tajnica Ivana Franić bila na svadbi i je li kršila mjere samoizolacije.

- Ja znam da je bilo veliko okupljanje, ali ne znam da je riječ o svadbi, znate više od mene. Čim se saznali za jednu oboljelu, dr. Alan Medić iz Zadra javno je apelirao na sve da budu u samoizolaciji. Da li se radio o kršenju samoizolacije, ne mogu vam odgovoriti.

Izbori?

- Nakon izbora nismo primijetili porast broja zaraženih. Što se tiče događaja u Domu za starije u Klaićevoj, ta se situacija još uvijek ispituje. Nemamo potvrdu da je to vezano za izborni dan, ističe Capak.

Ima li zaraženih turista u Hrvatskoj? Neki češki turisti tvrde da su se zarazili u Hrvatskoj.

- Jedna osoba je srpski građanin koji je repatriran u Srbiju. Isti dan kad je došao u Pulu je testiran i tu nije bilo problema oko repatrijacije, postoji procedura. Iz Švedske je došla obitelj koja se zarazila u Švedskoj. Oni su još uvijek u Puli u izolaciji. Imali smo dva pilota privatnog zrakoplova, odmah su testirani čim su došli. Imamo obitelj iz Makedonije koji su u Zadarskoj županiji. Majka je liječnica, imamo dogovor da će ostati u apartmanu dok bolest ne prođe. U Splitu imamo britanskog državljanina koji je zaražen, ne znamo gdje i kada se zarazio. Što se obitelji iz Češke tiče, ispitujemo okolnosti. Ako su se Česi doista zarazili kod nas, mi ćemo to iskomunicirati, kaže Capak.

Komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

- Imali smo dva pika iznad 100 oboljelih, nadamo se da ćemo imati manje od 50 oboljelih dnevno što bi značilo da smo slomili ovaj val epidemije. Događaju nam se masovna oupljanja s kojih nam dođe više oboljelih, jako je teško bilo što predvidjeti. Imamo dobre mjere i situacije će nam ići na bolje, rekao je Capak.

Šef HZJZ-a je komentirao i crne prognoze za jesen.

- WHO tu situaciju ne bi komunicirao da ju ne smatra ozbiljnom. Tako trebamo i mi razmišljati kada na jesen dođu i druge repiratorne infekcije. Kad ćemo biti više u zatvorenim prostorima, tada će nam se događati i veći broj oboljelih, rekao je Capak.

Šef Stožera Davor Božinović govorio je na upit novinara o avioprijevoznicima koji nerijetko napune autobuse iako im to nije dopušteno prema preporukama HZJZ-a.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo je izdao preporuke za autobuse, mi smo u kontaktu bili s Ministarstvom prometa. Oni imaju svoje inspektore za cestovni promet, pa će već sutra obavljati malo jaču kontrolu, prije svega na autobusnim kolodvorima, odgovorio je Davor Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:36