NEUGODNI RAZGOVOR

Imamo snimku svađe svećenika i kuhara, javio se fra Goran: ‘I mi u Župi imamo traume‘

Župnik koji isprva nije želio komentirati slučaj, sad kaže da su navodi kuhara Vjeke Taslaka iznijeti o njemu - ‘neistiniti‘
Kuhar kod župnika
 Screenshot

Nakon što je na web stranicama Jutarnjeg 7. siječnja objavljen tekst pod naslovom „Neugodna svađa župnika i kuhara koji spremaju tople obroke za stradale: ‘Izluđuje me taj zvuk!‘“, prozvani se župnik, fra Goran Rukavina, javio u našu redakciju.

Župnik koji nam jučer nije otvorio vrata Župnog dvora niti nam se javio na pozive mobitelom kako bi nam komentirao slučaj, danas kaže da su navodi kuhara Vjeke Taslaka iznijeti o njemu - “neistiniti“.

image
Vjeko Taslak, kuhar
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kuhar Vjeko Taslak koji zajedno s još nekoliko chefova kuha za ljude pogođene potresom u Topuskom, župnika je prozvao da inzistira na gašenju kamiona hladnjače jer buči po noći i uzrokuje vibracije tla.

Taslak je rekao da je zbog varijacije temperatura, hladnjača bila potrebna kako se ne bi pokvarile tone hrane. Pokušao je razgovarati sa župnikom, ali ovaj nije želio izaći iz Župnoga dvora.

image
Kuhari koji spremaju hranu za stradale
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nekoliko su rečenica razmijenili interfonom.

U međuvremenu, Jutarnji je došao i do snimke 'razgovora' između kuhara i svećenika.

Župnik je kuhara za sva buduća pitanja uputio na biskupa.

- Činjenica je da je u ovim razornom potresu koji je nedavno pogodio područje Sisačko-moslavačke županije pa tako i općinu Topusko u kojoj se nalazi Župa BDM, oštećena i naša župna crkva te se dodatno svakim novim potresom oštećenja i povećavaju. U tom smislu, ne samo ja nego i ostali moji župljani i stanovnici općine Topusko, svakodnevno strahujemo od novih podrhtavanja tla i reagiramo na svaki zvuk u našoj blizini, što je nažalost i normalna reakcija na traumu koju smo svi zajedno doživjeli i čije posljedice i dalje svakodnevno osjećamo i osjećat ćemo još dulje vrijeme.

Upravo iz toga razloga, u komunikaciji sa ravnateljicom Srednje škole Topusko Željkom Gajdek, zamolio sam da se kamion hladnjača, koji se koristi za potrebe pripreme obroka, premjesti na neku drugu, sigurniju lokaciju jer je isti smješten u neposrednoj blizinu naše župne crkve te je isti u početku radio neprekidno po cijeli dan i noć što je uzrokovalo buku i vibracije. U samom startu bilo je čudno zašto se hladnjača ne gasi kada postigne određenu temperaturu te je i zaključak bio kako je neispravna. Ovdje želim navesti kako ja ne živim sam u samostanu te da je sa mnom u zajednici i fratar od 73 godine, narušenog zdravlja o kojemu sam kao njegov subrat u redovništvu dužan voditi brigu. I on sam doživljava traume i stres što će razumjeti svatko tko u svojoj obitelji ima oca ili majku te dobi i sličnog zdravstvenog stanja.

Ono što je posebno tužno u ovoj cijeloj situaciji, je da umjesto razumijevanja od strane gospodina Vjeke Taslaka, kojemu ovim putem kao volonteru zahvaljujem na svemu što nesebično čini, kao odgovor dolazi njegova reakcija da je župnik „jako ljutit ovih dana“ te da je „jučer sve eskaliralo jer ga je naljutilo to što smo pravoslavnim vjernicima za njihov Badnjak pripremili 1500 porcija ribe“.

Takvom objavljenom netočnom informacijom i to baš na dan kada pravoslavni vjernici slave Božić se opasno i nepotrebno insinuira da bi mene osobno ili Župi Pohoda BDM, smetalo ili kako se navodi u članku „naljutilo“ to što pravoslavni vjernici slave Badnjak i to što se posebno za njih sprema hrana. Istovremeno, sva moja reakcija dogodila se toga dana nakon 18:00 sati i ponovnog jačeg potresa kada sam pohitao u župnu crkvu, te vidjevši dodatna oštećenja nakon toga potresa, alarmirao sve potrebite institucije vodeći brigu o zaštiti crkve koja je spomenik kulture i simbol ove župe i mjesta misleći kako drugi dan treba iz crkve sve izmjestiti da ne bude dodatne štete u čemu je na sam pravoslavni Božić bio svjedok i pravoslavni svećenik u Topuskom.

Dakle, ovi navodi posve su neutemeljeni i netočni te me grubo vrijeđaju te smatram da imaju jedini cilj narušiti moj ugled kao župnika te potaknuti podjele u društvu i stvaranje pogrešnog dojma u javnosti.

Za istaknuti je kako sam čitavo vrijeme aktivno uključen u pružanje pomoći svojim župljanima i stanovnicima općine Topusko, Gline i okolice koje ni u jednom trenutku nisam dijelio po vjerskoj niti drugoj pripadnosti, što isti mogu i potvrditi. U nekoliko sam navrata također ponudio pomoć pravoslavnom svećeniku ovdje u Topuskom što sam učinio i jučer kada smo se čuli, čestitajući mu Božić.

Nije mi poznato iz kojih razloga bi gospodin Vjeko Taslak na ovaj način iznosio netočne tvrdnje o meni. Ja se dotičnom gospodinu ispričavam na eventualnim uvredama te mu ujedno opraštam njegove i želim svako dobro u ovoj godini.

S poštovanjem,

Fra Goran Rukavina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:29