PROJEKT HANZA MEDIJE

Izašla monografija ‘Parkovi Hrvatske‘: ‘Našu raskošnu knjigu s Vatrenima ćemo poslati i na Euro‘

Promocija luksuznog dvojezičnog izdanja održana je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade uz brojne uzvanike
Promocija monografije 'Parkovi Hrvatske'
 Boris Kovacev/Cropix

Ova knjiga izraz je naše opsjednutosti reportažama i fotografijama. Ne postoji organizacija u Hrvatskoj koja ima bolje reportere i bolje fotografe za ovo što smo zamislili. Ideja da objedinimo naše iskustvo i znanje u jednu ovakvu knjigu zapravo nam je istodobno bila izazov i jedna posve logična akcija, rekao je na promociji novog raskošnog izdanja Hanza Medije, monografije "Parkovi Hrvatske", glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Promocija luksuznog dvojezičnog izdanja održana je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade uz brojne uzvanike, među kojima su bili i ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Najbolji reporteri

Monografija "Parkovi Hrvatske" donosi u atraktivnoj opremi bogatstvo hrvatskih parkova, njihove posebnosti i atrakcije. Za sve koji se ne mogu odlučiti koji park prvo posjetiti, ova monografija bit će zanimljivo štivo.

Na čak 324 stranice nudi se pregršt informacija o svakom pojedinom parku, uz 249 magičnih fotografija prirodnih ljepota Hrvatske, od kojih zastaje dah. Tu je i dvadeset reportaža nekih od najboljih novinara Hanza Medije, koji parkove i njihovo stanje prate godinama. Jedan od njih je i reporter Jutarnjeg lista Mario Pušić.

image
Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić, ministar Tomislav Ćorić i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić
Boris Kovacev/Cropix

- Prirodne ljepote Hrvatske su prekrasne, a nadohvat ruke; lako dostupne, a još tajnovite. Možete istraživati šumsku i riječnu floru i faunu, putovati starim austrougarskim cestama i drevnim rimskim putevima preko Velebita ili slušati priče starih ljudi o legendama iz njihova kraja bilo da ste novinar, masovni turist ili samotnjak - započeo je Pušić priču o važnosti upravo izdane monografije koja najvažnije hrvatske ljepote sabire na jednome mjestu.

Urednica izdanja Lana Mindoljević navela je da je monografija, ustvari, nastajala godinama.

- Dok još niti nismo znali da će jednog dana biti ovako lijepo ukoričena i prekrasno prelomljena, za što bih posebno zahvalila grafičkoj urednici Jasenki Vlašić, koja je napravila maestralan posao, mi smo obilazili parkove, snimali fotografije u sva godišnja doba i sva doba dana, od rane zore do zalaska Sunca.

image
Promocija monografije 'Parkovi Hrvatske'
Boris Kovacev/Cropix

Sveti gral za fotografe

Naša arhiva fotografija hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode nastajala je dugo, sazrijevala, novinari su posjećivali parkove i radili reportaže za razna izdanja Hanza Medije, upoznavali ih, pratili njihove mijene i kad se rodila ideja da sve najljepše fotografije objedinimo u jednoj raskošnoj monografiji, nije bilo nimalo sumnje da je upravo Hanza Media najbolja medijska kuća za taj zahtjevni posao - rekla je Mindoljević, zahvalivši i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje je pružilo neprocjenjivu pomoć u izradi knjige nizom stručnih savjeta i sugestija.

Mindoljević je planinarka i ljubiteljica prirode te urednica magazina Hanza Medije Like putovanja, vodećeg magazina za putovanja i slobodno vrijeme.

- Kao promatrač, posjetitelj i uživalac te prirode, mogu reći da u Hrvatskoj zaista imamo najnevjerojatnije prirodne fenomene, a ono što je posebno impresivno je njihova raznolikost. Od moćnih i visokih planina, močvara, rijeka i slapova do našeg predivnog Jadrana i čarobnih arhipelaga, drago mi je što ćemo ovom monografijom tu šarolikost približiti čitateljima, zainteresirati ih za parkove za koje možda nisu čuli ili su im nekako prolazili ispod radara - rekla je Mindoljević.

image
Promocija monografije 'Parkovi Hrvatske'
Boris Kovacev/Cropix

Fotograf Matija Djanešić, koji je uz 16 novinara i čak 32 fotografa radio na knjizi, istaknuo je da je pred njim bio lijep, ali težak zadatak.

- Fotografiranje prirode je za fotografe sveti gral i san svih nas na počecima fotografske karijere. Zadatak je i lagan i težak; lagan jer je ljepota na svakom koraku i prati vas cijelim putem kroz šume i planine, proplanke, rijeke, more... a težak u isto vrijeme jer su očekivanja jako velika. Trebalo je uspješno prikazati najljepše od Hrvatske, čija je ljepota brend u svjetskim razmjerima - rekao je Djanešić o monografiji koja na 324 stranice, na hrvatskom i engleskom jeziku, donosi priču o 20 hrvatskih parkova, uz 249 spektakularnih fotografija i 20 vrhunskih reportaža.

image
Članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić i ministar Tomislav Ćorić
Boris Kovacev/Cropix

- Radeći na ovoj monografiji, otkrili smo i među nama samima neke nove skrivene talente koje ne stignemo dovoljno dobro vidjeti u svakodnevnoj rutini i trčanjem za vijestima, kampanjama. Vjerujem da će ova knjiga doprinijeti boljem upoznavanju hrvatske javnosti s najljepšim dijelovima Hrvatske, koje smo zaštitili i koje čuvamo. Mislim da ovu knjigu svaka obitelj treba imati kao inspiraciju i podsjetnik da treba obići sve ove parkove kako bismo se što bolje upoznali sa svojom baštinom.

Upoznati Hrvatsku

Siguran sam da ćemo uspjeti i promovirati Hrvatsku kako zaslužuje - prirodnim čudima kojima obilujemo kao malo koja zemlja Europe. Mi ćemo kao medijska kuća učiniti sve da to dodatno poguramo: za početak s hrvatskim nogometašima, kojima na Europsko prvenstvo i prvu grupnu fazu u Englesku šaljemo i 50 primjeraka ove knjige koje će naš tim dijeliti stranim delegacijama - rekao je o atraktivnoj monografiji glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

image
Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić
Boris Kovacev/Cropix

Knjiga se po cijeni od 300 kuna (s poštarinom po pouzeću) može naručiti na telefon 01/2255-374 ili putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a može se kupiti i u svim Tisak Media centrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:48