KAOS U SDP-U

Izbačeni osnivaju novi Klub, poznato i tko će biti predsjednik! ‘Od SDP-a je ostala samo partija‘

Grbin je iz stranke sinoć isključio Davora Bernardića i još šest zastupnika, najavio gašenje Kluba SDP-a i formiranje novog
Davor Bernardić i Domagoj Hajduković
 Vlado Kos/Cropix

NOVO 12:16 - Ivana Posavec Krivec je potpredsjednica novog Kluba.

- To što se dogodilo odnosi se na sve nas, mi smo svi jedno. Ono što krasi ovaj Klub je između ostalog i solidarnost. Ako nismo čuli zašto je netko više pogriješio, netko manje... Ono što je bilo jučer je prošlost. Time što se danas nalazimo pred vama, svih nas 18 pokazalo je jasno opredjeljenje, nismo više članovi SDP-a već nezavisni zastupnici. To je bila teška odluka, ali vjerujemo da je to pravedan put - zaključila je.


12:04 - Potom se javnosti obratio bivši predsjednik SDP-a, a sada izbačeni član stranke, Davor Bernardić.

- Nikoga ja ne bi izbacio. 23 godine smo gradili ovu stranku. ja sam u ovom trenutku izuzetno emotivan i žao mi je zbog ovog što se dogodilo, no život ide dalje, svaki kraj je početak nečeg drugog. Od SDP-a je ostala samo partija, to nije dobro. Mi ćemo pokazati da smo tu za građane i za one koji vjeruju da je socijal-demokracija najbolje društveno uređenje. Mi ćemo nastaviti s našom misijom, a to je zemlja bez korupcije, pravda dostupna svima i bolji život onima koji žive u Hrvatskoj.

Kazao je kako lider oporbene stranke mora skupiti sve glave na hrpu, premostiti razlike i motivirati strank te kako je jedina šansa na izborima upravo dobro motivirana stranka. Naglasio je kako oni nikad nisu radili odmazdu.

- Nova stranka nama nije cilj, nama je cilj nastaviti djelovanje za dobrobit građana ove zemlje. Članovi sigurno za ovo nisu glasali, ovo je čin vodstva.

- Ne samo da ćemo biti dovoljno vidljivi, svih 18 kolegica i kolega pokazali su se kroz kompetentnost, znanje i opću aktivnost zastupnika i bit će riječ o najaktivnijem Klubu. Mi želimo politiku vratiti u fokus problema, a to je rješavanje problema građana. Važno je odvojiti se od političkog aktivizma. Nikakva bura i nevera nas ne može pokolebati, a pogotovo povjetarac. Ne namjeravamo se baviti Peđom ni našom bivšom strankom, okrenuti smo isključivo prema budućnosti.

Kazao je kako je njegov osobni izbor da ne bude predsjednik novog kluba i da je to bila zajednička odluka s Domagojem Hajdukovićem koji 'sve svoje vrijednosti može predstavljati kroz klub'.

- Zajedno ću sa svojim kolegama i Vidoviću pomoći u svakom pogledu svim zastupnicima, formalna pozicija za nas nije važna.


12:00 - Vezano uz situaciju u SDP-u javnosti su se obratili izbačeni članovi stranke.

- Riječ je o iznuđenoj situaciji da bismo osigurali normalni rad. Svi zastupnici koji pristupamo novom klubu, svi smo sudjelovali u izgradnji i formiranju programa SDP-a, u tom pogledu nema nikakve dvojbe i sumnje, naš klub će se zvati Klub socijaldemokrata. Neviđenim postupkom vodstva... Ne sjećam se da se ikad ovakvo nešto dogodilo, da vodeća oporbena stranka samu sebe detronizira s vodstva oporbene stranke. Ovaj Klub će s 18 zastupnika biti najveći oporbeni klub, ono što mi želimo je da se u okviru kluba na dobar i kvalitetan način mogu prezentirati politike i program na koji smo dobili povjerenje - kazao je Davorko Vidović, jedan od izbačenih.

Dodao je kako će sve dokumente za osnivanje novog kluba predati tajništvu, kako bi od ponedjeljka mogli početi djelovati.

Domagoj Hajduković izabran je za novog predsjednika Kluba.

- Ovo nikome nije bila laka odluka, no nije mi žao. SDP je bio demokratska stranka koja je postavljala nove progresivne i demokratske stranke, no to više nije. Moji kolege to ne mogu prihvatiti. Želim svima reći, puno vam hvala na vašem radu i trudu, imamo odgovornost prema vama da se glas pravih socijaldemokrata čuje u Saboru i da radimo ono za što su nas građani birali.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je promjene u SDP-u nakon što je iz stranke sinoć isključio bivšeg predsjednika Davora Bernardića i još šest zastupnika, među kojima su i Katica Glamuzina, Vesna Nađ, Davorko Vidović, Franko Vidović, Romana Nikolić i Renata Sabljar Dračevac. Najavio je i gašenje Kluba SDP-a i formiranje novog, prenosi N1.

- U SDP-u ima mjesta i nadam se da ćemo nastaviti surađivati i raditi. Svako će sam donijeti odluku u kojem će obliku nastaviti svoje političko djelovanje - rekao je Grbin.

Na pitanje po kojem ključu su neki izbačeni, a neki nisu, kaže kako je u pitanju neprovođenje odluka vrha stranke, a izbačeni su nanijeli i štetu javnim djelovanjem.

- Ne radi se o verbalnom deliktu, nego je naprosto razum. Ako govoriš o vodstvu stranke kao o luđacima, onda dio te ekipe ne želiš biti - govori.

O tome koji će klub sada biti pravi SDP Grbin kaže kako je SDP jedan.

- SDP je registrirana stranka, ima svoje članstvo… I mislim da odgovor ne može biti jasniji - zaključio je Grbin, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:42