ŽESTOKI SUKOBI

Izraelske zračne i kopnene snage napadaju Gazu: ‘Hamas će platiti visoku cijenu!‘

Izraelci tvrde da ipak nisu ušli u Gazu, iako su kasno sinoć objavili da su i kopnene snage ušle u enklavu
 Majdi Fathi/NurPhoto via AFP

>>> NOVO 07:00 Izraelska vojska u petak je priopćila kako su njihove zračne i kopnene snage sudjelovale u napadima na Gazu, ali nisu ušle u pojas. Došlo je do jakog granatiranja u kojemu su sudjelovali borbeni avioni, topovnjače i helikopteri. Istodobno, izraelski ministar obrane Benny Gantz naredio je "masovno pojačanje" sigurnosnih snaga kako bi se suzbili unutarnji nemiri u državi zbog kojih je uhićeno više od 400 ljudi, prenosi BBC.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak rano ujutro rekao je kako će se izraelska vojna operacija protiv palestinskih militanata u Gazi nastaviti koliko god to bude potrebno. Zaprijetio je i da će "Hamas, islamistička skupina koja vlada Gazom, platiti visoku cijenu".

Vojni glasnogovornik Hamasa odgovorio je kako je " njihova skupina spremna oštro uzvratiti ako Izrael nastavi s kopnenim upadom u Gazu".

Podsjetimo, Izraelci su u petak rano ujutro objavili da su i kopnene snage ušle u palestinsku enklavu, javlja AFP.

Nešto nakon ponoći, vojska je poslala poruku medijima da su trupe "u" pojasu Gaze, što je potvrdio i njezin glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP.

No, dva sata kasnije, vojska je izdala "pojašnjenje" rekavši da u Gazi "nema vojnika", a glasnogovornik vojske pozvao se na "pogrešno shvaćenu internu komunikaciju" kako bi objasnio situaciju.

Gotovo svi svjetski mediji, od New York Timesa do Guardiana, objavili su početak izraelskih kopnenih operacija u Gazi.

Stanovnici sjeverne Gaze, u blizini izraelske granice, rekli su da nisu vidjeli tragove izraelskih kopnenih snaga unutar enklave, ali izvijestili su o žestokoj topničkoj vatri i desecima zračnih udara.


06:50 Izraelska vojska zatočila je 62-godišnju španjolsku humanitarnu radnicu u Palestini te ju odbija pustiti na slobodu mjesec dana nakon zatočeništva, što je posljednji slučaj u nizu represivnih mjera usmjerenih protiv španjolskih humanitarnih radnika i novinara u Palestini.

Humanitarka Juana Ruíz Sánchez, koja 35 godina živi u Palestini, optužena je za "pripadnost ilegalnoj organizaciji", rekla je u četvrtak navečer njezina odvjetnica španjolskoj javnoj televiziji RTVE.

"Izraelski vojni sudac odlučio ju je držati zatvorenu sve do početka suđenja koje bi trebalo početi 2. lipnja", rekla je odvjetnica Gaby Lasky.

"Sudac nije pronašao dokaze krivnje protiv nje, no ipak ju je zadržao u istražnom zatvoru jer su, kako je rekao, optužbe protiv nje ozbiljne. Ovo je uobičajena mjera vojnih sudova u Izraelu protiv Palestinaca na okupiranim područjima", dodala je odvjetnica.

Ruíz Sánchez je koordinatorica palestinske nevladine udruge Odbori za zdravstveni rad (Health Work Committees). Izrael je tu humanitarnu organizaciju optužio da je novac iz europskih fondova usmjerila u aktivnosti Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (FPLP), organizacije koju je Izrael proglasio terorističkom. Ruíz Sánchez je optužena za pripadnost toj "ilegalnoj organizaciji".

Dvadesetak naoružanih izraelskih vojnika je 13. travnja upalo u njezinu kuću pored Betlehema u 5.45 ujutro te ju odvelo na višesatno ispitivanje. U pritvoru je bila zadržana tri tjedna bez formalno podignute optužnice. Prethodno je vojska upala i u ured udruge te odvela računovođu. Riječ je o udruzi koja surđuje s europskim i španjolskim humanitarnim udrugama.

To je izazvalo ogorčenje u Španjolskoj gdje je 91 javna osoba, uključujući umjetnike i političare, potpisala manifest za njihovim puštanjem.

"Udruga je liječila bolesne, cijepila djecu po palestinskim selima i u istočnom Jeruzalemu koje je Izrael sustavno odbijao cijepiti. Pomagala je trudnim ženama, sudjelovala u radu bolnica gdje je 40 posto pacijenata potpuno besplatno liječeno", piše u manifestu uz poruku "Sloboda za Juanu".

"Djelatnost ove udruge nije kazneno djelo. Ovdje je riječ o političkoj represiji Izraela s ciljem iscrpljivanja i uništenja civilnih udruga u Palestini", dodaje se u priopćenju.


00:20 Izraelske trupe ušle su u pojas Gaze u sklopu tekuće vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, priopćila je izraelska vojska u petak.

"Izraelske zračne snage i kopnene trupe izvode napad u pojasu Gaze", kazao je glasnogovornik vojske Jonathan Conricus, potvrdivši da su izraelski vojnici ušli u palestinsku enklavu.

Izraelci su odaslali i upozorenje stanovništvu koje živi duž granice da se skloni u bunkere zbog vrlo vjerojatne odmazde Hamasa.

image
Mohammed Abed

Suočena sa sve većom raketnom vatrom Hamasa i Islamskog džihada, izraelska vojska rasporedila je tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja odvaja Izrael od palestinske enklave iz koje se izraelska vojska jednostrano povukla 2005. godine.

"Spremni smo i nastavljamo se pripremati za različite scenarije", rekao je ranije glasnogovornik vojske, precizirajući da je kopnena invazija "jedan od scenarija".

Ministarstvo obrane dalo je zeleno svjetlo vojsci da mobilizira tisuće rezervista ako je potrebno.

"Rekao sam da ćemo natjerati Hamas da plati vrlo visoku cijenu. To činimo i nastavit ćemo to raditi s velikim intenzitetom. Zadnja riječ nije izrečena i ova će se operacija nastaviti onoliko dugo koliko bude potrebno ”, ustvrdio je izraelski premijer Benyamin Netanyahu u poruci objavljenoj na Twitteru nakon ulaska izraelskih kopnenih trupa u Gazu.

image
Ahmad Gharabli

RANIJE OBJAVLJENO

Palestinci iz Gaze u četvrtak su ispalili još raketa na Izrael koji na to uzvraća zračnim udarima i artiljerijom i šalje tenkove i vojnike na granicu te enklave. Četiri dana duga razmjena vatre ne pokazuje znakove smirivanja, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će "trebati još vremena“.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je mobilizaciju dodatnih devet tisuća rezervista, objavio je njegov ured u četvrtak navečer. Oni će se raporediti u južnoj i središnjoj regionalnoj komandi oružanih snaga, stoji u priopćenju. Izrael je prvih pet tisuća rezervista mobilizirao u utorak.

image
Ahmad Gharabli

Izraelska vojska objavila je da je na Izrael iz Gaze od ponedjeljka navečer ispaljeno oko 1750 raketa. Ubijeno je sedam Izraelaca. U Gazi je poginulo 87 ljudi, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska priopćila je kako su njezini borbeni zrakoplovi pogodili obavještajno sjedište Hamasa u enklavi, korišteno kao glavni vojni promatrački centar.

Palestinci i dalje lansiraju rakete iz Gaze, a Izrael uzvraća novim zračnim napadima. Izrael tvrdi kako su mu glavne mete lokacije koje koriste militantne skupine Hamas i Islamistički Džihad.

Dok svjetske sile ponavljaju pozive na smirivanje, val nasilja između Židova i arapske manjine nastavlja se širiti i u nekoliko izraelskih gradova, s napadima na sinagoge i arapsko-židovskim sukobima na ulicama.

U četvrtak navečer izraelski vojni izvori potvrdili su da su prema toj zemlji iz Libanona ispaljene tri rakete. Prema prvim informacijama, projektili su završili u Mediteranskom moru blizu sjeverne izraelske obale.

image
Said Khatib

Zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku kojemu se ne nazire kraj njemačka Lufthansa, britanski British Airways i Virgin Atlantic te španjolska Iberia pridružili su se u četvrtak skupini američkih avioprijevoznika koji su otkazali letove za Tel Aviv.

Letove između SAD-a i Tel Aviva srijedu navečer obustavili su United Airlines, Delta Air Lines i American Airlines.

Eskalacija nasilja u Izraelu događa se u vrijeme političke krize u toj državi, nakon što najdugovječniji premijer Netanyahu po četvrti put u dvije godine nije uspio formirati vlast.

Prošli je tjedan izraelski predsjednik Reuven Rivlin mandat za formiranje vlade stoga dao Yairu Lapidu, Netanyahuovom centrističkom suparniku, koji je osigurao ključnu podršku i islamističke stranke Ra'am.

Ta je arapska stranka nakon eskalacije nasilja odustala od pregovora o novoj vladi, no najavila da će ih nastaviti nakon što se ono smiri, prenose izraelski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:50