REAKCIJE IZ HDZ-a

Jandroković: ‘Karta Hrvatske opet će biti plava. Zagreb? Ne bih to nazvao debakl, sjetite se 2017...‘

Član Predsjedništva HDZ-a kazao je kako unatoč prvim izlaznim anketama vjeruje da će HDZ-ov kandidat ući u drugi krug.
 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 21:50 - Karta Hrvatske opet će biti plava - rekao je, nakon objave prvih, neslužbenih i nepotpunih rezultata lokalnih izbora Gordan Jandroković.

Rekao je kako je HDZ zadovoljan rezultatima izbora.

Od 20 županija, u petnaest smo na prvom mjestu, a u nekima se trudimo i za drugi krug. Nemamo razloga za nezadovoljstvo - kazao je.

Na pitanje novinara kako komentira debakl stranke u Zagrebu, gdje je njihov kandidat Davor Filipović prema posljednjim podacima na trećem mjestu, rekao je da to nije debakl. Kazao je da je HDZ na ovim izborima prošao bolje nego na prijašnjima.

- Svi rezultati na ovim izborima upućuju na to da će biti i bolje nego 2017. Što se Zagreba tiče, to nije debakl, sjetite se da je naš kandidat 2017. imao oko pet posto glasova, a sada smo na više od deset posto glasova - rekao je.


21:40 - Glasnogovornik Vlade Marko Milić za N1 je komentirao prve rezultate DIP-a.

- Već i te izlazne ankete pokazale su da je HDZ ostvario jedan od svojih ciljeva, iskorak. Sada kada su pristigli rezultati iz cijele Hrvatske, još će se ažurirati do kraja večeri, vidimo da smo uspjeli zaplaviti Hrvatsku, da je HDZ potvrdio status uvjerljivo vodeće stranke. Kada analiziramo informacije s terena, rezultate DIP-a, jasno je da je HDZ pobijedio ili će imati uvjerljivu poziciju u drugom krugu za 12 ili 13 županija - kazao je Milić te dodao da je HDZ napravio iskorak u brojnim sredinama - više pročitajte OVDJE.


NOVO 20:36 - HDZ je pobjednička stranka, i to je dokazala i na ovim izborima - izjavio je nakon drugih izlaznih anketa ministar branitelja i potpredsjednik stranke Tomo Medved.

Rekao je kako ankete pokazuju da HDZ nije izgubio nijedan grad niti općinu, ali i da su to još samo ankete.

- Strpimo se, pričekajmo prve neslužbene rezultate - kazao je Medved novinarima u improviziranom predizbornom stožeru u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma.

Komentirajući rezultat kandidata Davora Filipovića za gradonačelnika Zagreba, koji je prema izlaznim anketama na tek četvrtom mjestu, rekao je kako to nije konačan rezultat.

- To su samo ankete, pričekajmo prave rezultate, uvjeren sam da će Filipović ući u drugi krug. On je najbolji kandidat za Zagreb - rekao je u kratkom obraćanju Medved.


Član Predsjedništva HDZ-a Željko Reiner kazao je kako unatoč prvim izlaznim anketama vjeruje da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović ući u drugi krug.

Prema izlaznim anketama, Tomislav Tomašević u prvom krugu izbora za gradonačelnika u Zagrebu osvojio je 48,6 posto glasova, a HDZ-ov kandidat Davor Filipović je četvrti s 10,3 posto.

„U Zagrebu su neki mediji najmanje šest mjeseci unaprijed proglašavali Tomislava Tomaševića za favorita i sigurnog pobjednika, sada to baš nije tako, i naš kandidat Filipović je tu negdje otprilike i vjerujem da će ući u drugi krug”, izjavio je Reiner.

„To su izlazne ankete i one nikada nisu ono što su rezultati na izborima”, dodao je .

Osvrnuo se i na izlazne ankete u drugim gradovima ocijenivši da HDZ stoji jako dobro.

„Sasvim je jasno da ćemo u Osijeku pobijediti (HDZ-ov Ivan Radić po izlaznim anketama ima 41,4 posto), da ćemo daleko bolje nego na prošlim izborima stajati u Rijeci, te da u gradovima u kojima smo i prije obnašali vlast stojimo odlično”, izjavio je Reiner.

Za rezultate u Splitu kazao je kako je izvjesno da je SDP tamo loše prošao, a da će se tek vidjeti kako će cijela priča završiti nakon objave rezultata.

Prve izlazne ankete pokazuju da Filipović u Zagrebu osvaja 10,3 posto glasova, te da su ispred njega Tomislav Tomašević (48,6 posto), Jelena Pavičić Vukičević (11,5 posto) i Miroslav Škoro (11,4 posto).

U središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma potporu kandidatu za gradonačelnika Zagreba Davoru Filipoviću došli su pružiti premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministri Davor Božinović, Tomo Medved, Gordan Grlić Radman i Nikolina Brnjac te drugi istaknuti članovi stranke.

Izbori rezultati lokalnih izbora dočekuju se uz stroge epidemiološke mjere, odnosno ograničen broj ljudi, nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i dezinfekciju ruku.

U skladu s epidemiološkim mjerama nema uobičajenog druženja niti posluživanja hrane i pića, a novinari su smješteni u dvije odvojene prostorije bez međusobnog miješanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:23