I PARIZ U OPASNOSTI

Jugozapad Francuske poplavljen: Sela pod vodom, dio mještana evakuiran

Dugotrajna kiša prouzrokovala je i porast vodostaja Seine, koji će dosegnuti 6.2 metara
Poplave u Francuskoj
 Philippe Lopez/AFP

Dio mještana iz sela Courcoury s jugozapada Francuske evakuirano je zbog poplava. Njih 62 od ukupno 700 stanovnika premješteno je na sigurno, dok oni kojima kuće nisu u opasnosti selom putuju uz pomoć traktora i čamaca.

Dugotrajne i teške oborine bile su prevelik teret za rijeku Charente. Departman Charente-Maritime najteže je pogođen poplavama, a osim Courcouryja izlijevanje vode iz rijeke Charente najgore je zadesilo mjesto Saintes, 115 kilometara od grada Bordeaux.

Pogledajte privremeno poplavljeno selo Courcoury.

Premda su uznemireni zbog trenutne situacije, većina stanovnika odlučila je ipak ostati u svojim kućama. Prodavač Stephane rekao je da je zabrinut, no i da može biti zadovoljan što mu je kuća ostala funkcionalna.

Osim poplava na jugozapadu Francuske, dižu se i vodostaji drugih rijeka diljem Francuske.

Dugotrajna kiša prouzrokovala je i porast vodostaja Seine, koji će dosegnuti 6.2 metara. Ista je razina posljednji put zabilježena 2016. godine, kada su iz podruma muzeja počeli evakuirati vrijedne umjetnine kako ih ne bi uništila voda.

Rijeka Marne, koja utječe u rijeku Seine, probila je brane na nekoliko mjesta, u mjestima Conde-Sainte-Libaire i Esbly.

Glasnogovornica departmana Charente-Maritime kazala je kako je voda skoro na vrhuncu, da se očekuje još manji porast, ali ubrzo i smirenje situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:26