UVALA KRIJUMČARA

Kako me plaža brodoloma ostavila bez teksta: ‘Promijenit će vam poimanje plave boje...‘

Plaža Navagio ili plaža brodoloma, koja se ponekad naziva i ‘uvala krijumčara‘ jedna je od najpoznatijih razglednica na svijetu
Plaža Navagio
 Riana Petanjek

Plaža Navagio ili plaža brodoloma, koja se ponekad naziva i "uvala krijumčara" jedna je od najpoznatijih razglednica na svijetu, a ono što osim oblika otvorene špilje ostavlja bez teksta, plava je boja mora koju ćete na njoj pronaći.

Iskreno, teško je objasniti zašto te neka plaža toliko ostavi bez teksta, dok nekim jednako poznatim to nije pošlo za rukom, ali kad doživite boju koja čeka turiste na toj plaži, onda to više i nije toliko teško za objasniti. Jednostavno Navagio plaža će vam promijeniti poimanje plave boje u životu, odnosno plave boje koju možete pronaći u prirodi. To bi najkraće bio moj doživljaj ove mega popularne grčke lokacije. Upravo ova plaža pretvorila je Zakynthos u jedan od najpoznatijih i najposjećenijih grčkih otoka.

image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek

Pa, iako se Jonski otoci kojih je Zakynthos dio i inače mogu pohvaliti tom nekom ludom i jako pamtljivom nijansom plave boje, lako se oteti dojmu da je more Navagio plaže baš najluđe plavo. Do same Navagio plaže se naravno može doći isključivo s morske strane, pa ako ne želite biti dio grupa koje odlaze na izlet na plažu, postoji i opcija samostalnog iznajmljivanja barke. Kolika je cijena toga nažalost nisam saznala, jer su za vrijeme mog boravka vjetrovi bili prejaki i nitko se nije usudio iznajmiti barku, tako je i moj način posjeta postao onaj najuobičajeniji, platiš 15-20 eura i voze te tamo i natrag. Cijena ovisi o time jeste li platitli tik pred polazak u luci iz koje se kreće na izlet ili ste kao mi naišli na prodaju izleta malo dalje od mjesta kretanja. Iskreno, mislim da je to bilo najbolje potrošenih 15 eura u mom životu.

image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek

Osim na samu plažu brod na izletu vodi vas i u obilazak nevjerojatnih stijena i špilja u blizini plaže, gdje kupanje opet postaje neponovljiv doživljaj. Jedino bolje što mogu zamisliti jest baš ta opcija da imaš svoju barku na više sati i još više ostaješ po tim beskrajno čarobnim uvalama. A osim što su nam vjetrovi stali na put iznajmljivanja, rasplamsali su i tad aktualan požar na otoku, zbog kojeg pristup najpoznatijem vidikovcu iznad plaže nije bio moguć. Ako nikad prije, moj je dron tu dobio potpuni smisao i na kraju omogućio pogled koji se inače dobiva upravo s tad nedostupnog vidikovca, a koji je i najpopularnije mjesto za fotkanje na Zakynthosu, ali jedno od najfotkanijih u cijeloj zemlji.

Ako ću biti baš jako iskrena, prije dolaska na samu plažu nisam ni u peti očekivala da će me toliko oduševiti, baš kao ni cijeli otok. Zakynthos mi je nekako bio na popisu mjesta u Grčkoj, kao “ajde da vidimo i nešto jako popularno”. Uvijek mi je vukao na sve one apsolventske izlete koji su u jednom periodu bili hit, a sve skupa mi je djelovalo kao neka Grčka verzija našeg Zrća, s obzirom na to da je otok poznat i po noćnom životu. Da bi cijeli otok, baš kao i plaža ispali potpuno iznenađenje i s lakoćom potvrdili gradivo kako neka mjesta s debelim razlogom postanu toliko popularna među velikim brojem turista, jedino je pitanje što se s njima događa naknadno. Ne znam je li do covid godina, ali doživljaj Zakynthosa bio je daleko od samo party otoka, a plaža Navagio je bez sumnje postala jedna od najljepših, ako ne i najljepša koju sam imala prilike vidjeti. Da moje oduševljenje ipak nije nužno samo subjektivan doživljaj, potvrdit će tisuće drugih turističkih novinara i profesionalaca koji su Navagio plažu 2018. proglasili najboljom plažom na svijetu.

image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek

Ono zbog čega je zovu i Shipwreck beach, odnosno plažom brodoloma, napušten je brod koji još uvijek počiva u šljunku plaže i zapravo su olupine broda poznata atrakcija na plaži. Brod nosi ime Panagiotis, a navodno je putovao iz Turske s robom krijumčarenih cigareta prema Italiji. Naišavši na olujno vrijeme, brod se u listopadu 1980. nasukao u uvali gdje stoji i danas. Osim same plaže cijeli je Zakynthos totalno očaravajuć otok, a što se na njemu ne propušta doživjeti stiže u idućoj priči…

Rianina putovanja možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
image
Plaža Navagio
Riana Petanjek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:22