DETALJ SUČELJAVANJA

Klisović prozvao Pavičić Vukičević, ona oštro odgovorila: ‘A bila sam dobra dok sam vam ‘nosila vodu‘?‘

Jedan od žustrijih okršaja tijekom debate bio je oko pitanja koliko je zadužen Grad Zagreb
Joško Klisović i Jelena Pavičić Vukičević
 Boris Kovacev/Cropix

U zagrebačkom hotelu Westin danas je u organizaciji Jutarnjeg lista održano veliko sučeljavanje sedam vodećih kandidata za gradonačelnika Zagreba. Cijeli tijek sučeljavanja možete pročitati OVDJE.

Debata je trajala 104 minute, a tijekom nje nekoliko je puta došlo do žustrih okršaja kandidata. Jedno od tih povelo se oko pitanja koliko je zadužen Grad Zagreb, a o tome su mišljenja sukobili aktualna vršiteljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, ujedno i kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti, te Joško Klisović, kandidat SDP-a.

- Dopustite mi da kad već govorim ove velike riječi o zaduženosti ipak reći da je ukupna zaduženost Zagreba i Zagrebačkog holdinga je šest posto. U Budimpešti je to 30 posto. Također, dugoročna zaduženost, to je ovih 2 milijarde kuna o kojima govorimo, je 19 posto proračuna. Grad Beč ima pedeset posto zaduženosti. Mi se nalazimo u normalnim okvirima poslovanja i ne treba bojati zidove crnom bojom - rekla je Pavičić Vukičević.

Klisović je odmah iskoristio pravo na repliku:

- Gospođo Pavičić Vukičević, kažete da je stanje solidno i rekli ste u prvom izlaganju da ste zadovoljni svojim radom. Stanje je katastrofalno, a nitko u gradu nije zadovoljan stanjem u gradu, a pogotovo ne gradskom vlašću koju je kroz ovih 10 godina i više obilježio klijentelizam, samovolja, pogodovanje. Vi se osjećate odgovornim valjda za to, jer vi jeste za to ste odgovorni. Vi niste sama svoja, nego kontinuitet vlasti i zarobljenik onih ortačkih struktura pokojnog Milana Bandića. Kako onda mislite promijeniti grad? - upitao je kandidat SDP-a.

Pavičić Vukićević mu je odvratila da je "ona potpuno slobodna".

- Zanimljivo je kako gospodin Klisović kaže 10, a ne 20 godina. Bila sam vam dobra dok sam vam 'nosila vodu', ali o tom potom. Bitnije od ovoga jest nalaz kreditne agencije S&P koja je vrlo jasno rekla da potvrđuje kreditni rejting Zagreba u ovoj godini u odnosu na prošlu. A znamo što se sve događalo prošle godine, koliko je ljudi ostalo bez posla, koliko je bilo manje poslovne aktivnosti. I svejedno je kreditna agencija rekla da zadržavamo rejting.

Tijekom debate došlo je i do okršaja Klisovića i kandidata HDZ-a Davora Filipovića. SDP-ovac je Filipoviću predbacio da nije odgovorio na pitanje voditelja o zapošljavanju HDZ-ovaca u gradskoj upravi.

- Vjerojatno zato što je to teško nabrojati. Evo ja ću reći jednoga. Tu je gradski pročelnik ureda za imovinu s kojom se mešetari već godinama. A što se tiče politike čistih ruku u HDZ-u pa HDZ je jedina stranka u Hrvatskoj koja ima presudu za korupciju. Dakle, umjesto cjepiva za covid ja mislim da Hrvatskoj stvarno treba cjepivo protiv korupcije - poručio je Klisović.

Filipović mu je odgovorio sljedeće:

- Vi ste zadnji ovdje koji može govoriti o zapošljavanju. Vi ste oktroirani kandidat SDP-a, kojeg je postavio vaš kum.

Klisović se ubacio i rekao da on nije "treći izbor svog predsjednika stranke", a Filipović je nastavio:

- Vaš kum vas je tu imenovao. Na svim pozicijama možemo pratiti gdje je bio vaš kum, a gdje ste vi išli. Meni je drago da ste vi upriličili ovo sučeljavanje da kolega Klisović može upoznati Pavičić Vukičević, nakon što je rekao da nije upoznao pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Pavičić Vukičević odmah je dodala da to "nije istina", a Klisović je dobacio da je komentar Filipovića "morbidan". Nakon toga se rasprava rasplinula u upadicama, a Filipović je Klisoviću predbacio da se "mirni čovjek za Zagreb ponovno dere".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:12