UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Snimili muškarca kako se iživljava na psu, policija rekla da to nije njihova stvar

Na teren je izašla veterinarska inspekcija, tek nakon pet dana, a inspektor je rekao kako ne zna kome bi se životinje trebale uputiti
Zlostavljanje pasa u Doljanima
 Udruga Animalex/Facebook

Na adresu Udruge Animalex koja se bavi pravnom zaštitom životinja, prošli tjedan je stiglo nekoliko vrlo uznemirujućih snimki zlostavljanja pasa nastalih u selu Doljani pokraj Daruvara.

Kako kažu iz udruge, snimke su im dostavili sami uznemireni građani i to nakon što su zlodjelo prijavili PP Daruvar i potom od njih dobili odgovor kako ovo kazneno djelo nije u njihovoj nadležnosti.

'Mi smo imali dojavu o mučenju životinja u Doljanima, no kako smo utvrdili da je na teren izašla veterinarska inspekcija, mi nismo izlazili. Za takve slučajeve nadležni su veterinarska inspekcija i komunalni redar', potvrdio je za Dnevnik.hr informaciju glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved.

Kako kažu u udruzi Animalex, slučaj doista jest prvo prijavljen veterinarskoj inspekciji koja je izašla na teren, ali pse vlasniku zlostavljaču nisu oduzeli. Nakon toga, podnesena je i kaznena prijava naslovljena na nadležno državno odvjetništvo ODO Bjelovar.

'Napravili smo dvije prijave, prvo je bila prekršajna prijava veterinarskoj inspekciji veterinarskoj inspekciji te slučaj i čitavu dokumentaciju stavili na znanje višem veterinarskom inspektoru dr.vet.med. Mislavu Kučenjaku. Spomenuli smo sve uvjete i ozljede koje su prekršajne prema zakonu i prema kojima inspektor ima odmah oduzeti životinje', kazala je Iris Ban-Krošelj iz Udruge Animalex i dodala kako je prijava predana u ponedjeljak, no inspektor je na teren izašao tek u petak.

'Inspektora sam nazvala da me obavijesti o tome što je napravio. On je tamo došao s veterinarom. Prijavila sam da psi nisu cijepljeni ni čipirani, što su također prekršaji, kažnjivi novčanom kaznom većom od 20.000 kuna', objašnjava Ban-Krošelj.

'Veterinar je pri izlasku čipirao i cijepio dva psa. Tamo se ukupno nalaze tri psa i četiri šteneta. Inspektor tvrdi, iako to nije moguće, barem prema fotografijama i snimkama, da baš taj video u kojem čovjek nogom gazi po glavi psa - nije vidio', dodaje Ban-Krošelj.

'Puno toga ukazuje na neznanje inspektora koji je izašao na teren, rekao je da ne zna kome bi se životinje trebale uputiti nakon privremenog oduzimanja. Isto tako, izjavio je da će se štenci prodati za određeni iznos novca, što je dobro jer će onda biti novca za hranu za ostale pse', objašnjava Ban-Krošelj te kaže kako od veterinarske inspekcije ne očekuje ništa.

'U kaznenom postupku i u presudi suda odlučuje se o trajnom oduzimanju životinja. Od državnog odvjetništva očekujemo da pogledaju videosnimke i uvide kako se rade o mučenju životinja. Oni predmet uzimaju u obradu od ponedjeljka. Sad ćemo koristiti sva sredstva koja su nam dostupna, očekujemo bezuvjetnu zatvorsku kaznu za počinitelja ovih strašnih mučenja pasa ', kaže Ban-Krošelj za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:57