JOŠ UVIJEK GORI

Labin Dalmatinski je obranjen, vatrogasci objavili dramatičan video: ‘Strahujemo od juga‘

Vatrogasci se uzdaju u sutrašnju promjenu vremena, koja bi trebala donijeti kišu
Požar u Segetu Donjem
 Jvp Grada Splita Facebook

Vatrogasci se već treći dan bore s velikim požarom kod Segeta Gornjeg u trogirskom zaleđu. Iako se jučer prijepodne činilo da više nema otvorenog plamena, vatru je poslijepodne rasplamsao jak vjetar. Sve su kuće u Labinu Dalmatinskom obranjene, a u zaseocima dežuraju vatrogasci s vozilima. Vatrogascima od ranog jutra ponovno pomažu i zračne snage, javlja HRT.

Vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević za N1 je rekao da na požarištu još uvijek ima otvorene vatre.

- Gori trenutno u brdima, na sjevernoj i istočnoj strani. Nema opasnosti za kuće, a puštena je i struja, ali ima otvorene vatre koju gase dva kanadera na brdu prema Labišnici - rekao je Kovačević za N1.

image
Josko Supic/Cropix

Dodao je da strahuju da će se zbog juga situacija ponovno pogoršati, ali uzdaju se u sutrašnju promjenu vremena, koja bi trebala donijeti kišu.

Na terenu je 106 vatrogasaca s dva kanadera.

- Tijekom noći nije došlo do širenja požara. Dosta mirno jutros izgleda, nije bilo otvorene vatre. Po potrebi ćemo povećavati broj ljudi - rekao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

image
Josko Supic/Cropix

Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara iskrenje dalekovoda izazvano kratkim spojem nastalim zbog građevinskih radova, objavila je policija.

- Pomoć nam je došla iz cijele Hrvatske. Zahvaljujem svim kolegama. Nadamo se da ćemo zaustaviti ovo širenje požara. Važno je da smo obraniti Labin Dalmatinski. U zaseoke nam je bio problem doći s velikim vozilima jer su putevi često nepristupačni. Snalazimo se kako znamo, kazao je Roko Maletić, zapovjednik DVD-a Kaštela.

image
Josko Supic/Cropix

Do jutros je u požaru izgorjelo oko 1600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

- Već od 6 sati u gašenje su se uključile zračne snage. To gdje gori je nepristupačan teren, pa tamo gase kanaderi. Ne znamo kako će se dalje odvijati požar jer vjetar stalno mijenja smjer i nije moguće predvidjeti bilo kakav razvoj situacije. Na terenu nema velikog plamena tek dim - rekli su Hini vatrogasci.

image
Josko Supic/Cropix

Vatrogasci su cijelu bili koncentrirani na Labišnicu gdje nikako ne prestaje gorjeti, no unatoč tome kažu da im je noć bila relativno mirna. Kako se doznaje, vatra, barem za sada, ne ugrožava ljude i objekte, a procjenjuje se da, iako se radi o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta od tog požara neće biti velika jer je uglavnom riječ o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu gdje većinom raste trava, eterično bilje, kadulja i vrisak.

Vatrogasci osim svojih snaga veliku nadu polažu i u vremensku prognozu koja za četvrtak na širem splitskom području najavljuje kišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:17