SUSRET U ZAGREBU

Lavrov otkrio hoće li Putin doći u Zagreb, komentirao i izborni zakon u BiH: ‘Suglasni smo s Hrvatskom‘

Hrvatski i ruski ministri vanjskih poslova srdačno su se pozdravili pred ulazom u zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova
Sergej Lavrov i Gordan Grlić Radman

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u službenom je posjetu Hrvatskoj. Lavrov se u Zagrebu sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, no službeni doček ujutro mu je priredio hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

Hrvatski i ruski ministri vanjskih poslova srdačno su se pozdravili pred ulazom u zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu pa se može reći da je Lavrov u Zagrebu imao dosta bolji doček nego jučer u Sarajevu.

Grlić Radman čak je za ovu prigodu izradio zaštitnu masku s hrvatskom i ruskom trobojnicom.

image
Detalj s maske Grlića Radmana

Nakon sastanka su izjave dali ministri Grlić Radman i Lavrov.

- Drago mi je što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, dragom Sergeju, nakon 16 godina i 6 dana. Ja sam na početku sastanka čak čitao poeziju Sergeja Lavrova. Dakle, osim što je dugogodišnji ministar, on je i pjesnik, započeo je Grlić Radman.

Kaže kako je ovo treća sreća nakon što su prva dva planirana posjeta odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Uvjeren je kako će ovaj posjet Hrvatskoj dati poticaj za održavanje pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima.

- S ministrom sam razgovarao i o područijma na kojima je moguće produbiti suradnju između EU i Rusije, rekao je Grlić Radman.

image
Sergej Lavrov i Gordan Grlić Radman
Damjan Tadic/Cropix

- Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Europi, a osobito u BiH. Istaknuo sam da je cilj postići stvarnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, rekao je hrvatski ministar.

- Nedavno je naše veleposlanstvo u Rusiji preseljeno na novu adresu, a drago mi je da se danas mogu pridružiti ministru Lavrovu na otvorenju nove zgrade Ruske Federacije u Bosanskoj ulici, zaključio je Grlić Radman.

image
Sergej Lavrov i Gordan Grlić Radman

- Naši odnosi se odvijaju održivo. Postoji suradnja naših organa u sferi javnog reda. Što se tiče gospodarske suradnje, nadamo se da će uskoro početi s radom međuvladina komisija i da će prvi sastanak biti iduće godine, rekao je Lavrov.

- Što se tiče poslovnih veza, one se razvijaju, a posebno bih istaknuo Rozneft, Gazprom i Sberbank. Isto je i na području kulture i znanosti.

- Pričali smo o mogućnosti otvorenja ruskog centra za znanost i kulturu u Zagrebu i kako bismo to mogli realizirati, izjavio je ruski šef diplomacije.

Kaže kako su razgovarali o situaciji u BiH.

- Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Daytonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta, izjavio je Lavrov.

- Imamo dobar odnos s Hrvatskom, zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića Radmana u posjet Rusiji čim to mogućnosti budu dopuštali.

image
Sergej Lavrov i Gordan Grlić Radman

- Mi smo apsolutno suglasni ovdje s hrvatskom stranom da svaki narod treba izabrati svoje predstavnike, rekao je Lavrov, prenosi N1.

- Nemamo običaj da se miješamo u odluke drugih zemlja hoće li ući u neki savez. BiH je neovisna zemlja, iako ondje postoji određeni međunarodni protektorat. BiH treba sama odlučivati o svojoj vanjskopolitičkoj liniji i svi to trebaju poštivati, izjavio je Lavrov.

- Nadam se da, čim budu dopušteni epidemiološki uvjeti, ćemo razmotriti posjet predsjednika Vladimir Putina Hrvatskoj, kaže ruski ministar.

Lavrov je u Zagrebu rekao da je Moskva navikla na stalnu politiku optužbi na račun Rusije koju provode zapadne zemlje i SAD.

- To samo pokazuje nepoštivanje etičkih normi naših partnera. To nije u skladu s međunarodnim normama, rekao je Lavrov. Sjedinjene Države optužio je da opstruiraju suradnju zemalja istočnog Mediterana s Rusijom.

- Oni zabranjuju zemljama Mediterana da surađuju s Rusijom, rekao je Lavrov.

U utorak je američki šef diplomacije Mike Pomepo optužio Rusiju da "prijeti stabilnosti Sredozemlja" te "sije kaos" u zemljama tog područja.

SAD pokušava potkopati pravoslavlje, uključivo u Ukrajini, rekao je nadalje Lavrov.

U MVEP-u su dvije strane potpisale Program suradnje u području kulture između hrvatske i ruske vlade za razdoblje 2020.-2022., te Plan konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova za 2021-2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:01